Aký typ bundy nosiť na zimnú turistiku?

Pre niekoho možno jasná odpoveď: „Stačí mi jedna zimná bunda na všetko.“ Inak to nebolo ani v mojom prípade pred pár rokmi, kedy som skutočne chodil na výlety v zime s lyžiarskou bundou a 3 vrstvami pod ňou.

Dnes si neviem predstaviť šliapať do kopca štýl termo, mikina a na to hrubá lyžiarska bunda. Zima dokáže na horách človeka pekne potrápiť po všetkých stránkach, a preto je dôležité zvoliť si správny typ bundy, ktorý dokáže zabezpečiť komfort pri rôznych podmienkach. Z vlastnej skúsenosti viem, že bunda na všetko neexistuje a špeciálne v zime, kedy sa striedajú podmienky počas jedného dňa od slnka, cez vietor až po dážď, je dobré byť pripravený a nevymrznúť.


Delenie búnd podľa typu aktivity

Počas zimy používame rôzne typy búnd, ktoré si rozdelíme do 3 kategórií:

  • Priedušné bundy na aktivitu
  • Izolačné bundy
  • Nepremokavé a vetruvzdorné bundy

Priedušné bundy na aktivitu

Využívame ich najmä, keď sa človek hýbe. Najčastejšie pri turistike kráčame do kopca, preto nevolíme výrazne teplé bundy, keďže telo si počas aktivity dokáže vytvoriť dostatok tepla. Zároveň musí byť bunda dostatočne priedušná, aby dokázala vlhkosť z tela odvádzať preč, čo je pri zvýšenej fyzickej aktivite v zime alfou- omegou.

Na trhu dokážeme nájsť rôznu priedušnosť, podľa ktorej je dobré bundu vyberať. Každá značka priedušnosť uvádza inak. Buď je to napísané priamo v popise, alebo je pre zjednodušenie priedušnosť vyjadrená číslom, ako napríklad pri značke Karpos, ale aj iných, od 1 – 5 (vyššie číslo udáva lepšiu priedušnosť). Pri niektorých bundách je to uvádzané na jednotku priedušnosti, ktorá sa meria v g/m2 a hovorí, koľko gramov vlhkej pary môže prejsť štvorcovým metrom látky za 24 hodín. V tomto prípade platí, že čím je vyššie hodnotenie, tým je látka/materiál priedušnejší:

  • 5000 – 10 000 g/m2 - uspokojivá priedušnosť - nízko intenzívne aktivity
  • 10 000 – 15 000 g/m2 - dobrá priedušnosť - stredne intenzívne aktivity
  • 15 000 – 20 000 g/m2 a vyššie - výborná priedušnosť - vysoko intenzívne aktivity

Ďalší ukazovateľ priedušnosti, s ktorým sa môžete stretnúť, je hodnota RET (Pa.m2/W), ktorá ukazuje úroveň odporu látky, aby umožnila odparovanie. Čím je odpor nižší, tým je lepšia priedušnosť. V tomto prípade platí opak oproti predchádzajúcemu a to, že nižšia hodnota má dobrú priedušnosť a vyššia zase horšiu.


  • RET < 6 - výborná priedušnosť - vysoko intenzívne aktivity
  • RET 6 – 13 - dobrá priedušnosť - intenzívne aktivity
  • RET 13 – 20 a vyššie - uspokojivá priedušnosť - nízko intenzívne aktivity

Zámerne nejdem uvádzať, z akého materiálu sú bundy vyrobené, pretože často sú to rôzne kombinácie od softshellu, k – shellu, polartecu a pododobne. Záleží od toho, kto čo preferuje.

Izolačné bundy

V prípade zmeny počasia som tak pripravený a vďačný za vlastnosti, ktoré mi bunda poskytne.
Začíname používať, keď naša aktivita nie je až tak vysoko intenzívna. Pri zimnej turistike izolačnú bundu najčastejšie vytiahneme na vrchole kopca, aby nás zahriala a my si môžeme vychutnať pekné výhľady, občerstviť sa a následne sa vydať na zostup. Samozrejme, sama príroda na horách prichystá rôzne situácie, ktoré nás donútia mať ju na sebe aj celý deň. Často sa stáva, že v zime ideme po hrebeni a pocitová teplota je – 30 °C, vtedy je potrebné mať na sebe asi všetky vrstvy, ktoré máme k dispozícii .

Hrubšie alebo tenšie izolačné bundy?

Pri výbere izolačnej bundy treba predovšetkým pozerať na to, do akých teplotných podmienok je bunda určená. V ponuke sú tenšie a hrubšie zateplené bundy.

  • Tenšie bundy - sú ideálne na jeseň alebo jar, kedy už počasie nie je na horách až tak chladné. Spravidla sú komfortné do – 5 °C. Sú ľahšie a lepšie zbaliteľné.
  • Hrubšie bundy - na horách používame pri tej „pravej zime“, kedy nám už ľahšie izolačné bundy neposkytnú potrebný komfort. Sú o trošku ťažšie, robustnejšie, ale pri správnom zbalení tiež nezaberajú takmer žiadne miesto.

Páperie alebo syntetika?

Materiálovo sa izolačné bundy delia na dve základné kategórie, z ktorých sú vyrobené a to páperie a syntetika.

  • Páperie – nám ponúka výborný pomer ľahkosti a skladnosti, pretože perie je oproti syntetike o čosi ľahšie a lepšie zbaliteľné, najmä vďaka tomu, že ho dokážeme v batohu šikovanejšie postláčať. Najdôležitejšou vlastnosťou peria je teplo, ktoré si dokáže udržať, vďaka zadržiavaniu určitého objemu vzduchu, z ktorého sa vytvorí tzv. „vzduchové vrecko“. Keď ju používame v správnych podmienkach, je výborná a dokáže nás zahriať. Problém s perím nastáva, keď nám bunda navlhne a následne stráca svoje izolačné vlastnosti, čo je napríklad pri intenzívnejšej turistike bežná vec, preto perie voľte, ak nevykonávate intenzívnu aktivitu.
  • Syntetika – je pri izolačných bundách používaná veľmi často. Je to kombinácia rôznych materiálov, ktoré zabezpečia potrebný izolačný, teda tepelný efekt. Ako som vyššie spomínal, perie má problém s vlhkosťou, s ktorou si syntetika dokáže poradiť oveľa lepšie, najmä vďaka tomu, že oproti periu nenasiakne vodu, tým pádom sa dokáže lepšie odpariť. Okrem spomenutého je menej náročná na údržbu a má pevnejší povrch. Pre športovcov, ktorí robia intenzívnejšie aktivity, pri ktorých sa očakáva, že sa bude človek potiť (skialp, lezenie a pod.) je tento typ izolačnej bundy vhodnejší.


Nepremokavé bundy - vetruvzdorné bundy


Sú typy búnd, ktoré nás majú ochrániť v prípade dažďa, vetra, snehu a podobne, ako vrchná vrstva. Ja osobne tento typ bundy nosím stále v batohu. V prípade zmeny počasia som tak pripravený a vďačný za vlastnosti, ktoré mi bunda poskytne. Na trhu nájdeme obrovské množstvo nepremokavých a vetruvzdorných búnd.

Treba mi tenšiu alebo hrubšiu nepremokavú bundu?

Človek si musí povedať, na čo bude bundu používať, pretože v tomto sa bundy výrazne líšia.

  • Tenšie nepremokavé bundy – sú určené na vysoko aeróbne aktivity ako beh, skialp, bicykel. Sú vyrobené z tenších materiálov, tým pádom sú ľahké a veľmi dobre zbaliteľné.
  • Hrubšie nepremokavé bundy – sú určené na menej aeróbne aktivity, ako turistika, lyžovanie, lezenie a podobne. Vyrobené sú z pevnejších materiálov, ktoré zvládnu aj nejaký ten oder o skalu a iné. Sú o čosi ťažšie a v batohu zaberajú viac miesta.


Aký by mal byť vodný stĺpec pri nepremokavej bunde?

Vodný stĺpec je schopnosť materiálu, z ktorého je bunda vyrobená, odolať tlaku vody a teda zabezpečiť, aby voda nepresiakla cez membránu bundy. Všeobecne platí, že čím vyššie číslo vodného stĺpca výrobca udáva, tým by mala byť bunda viac nepremokavá. Niektorí výrobcovia vodný stĺpec neuvádzajú a tam by mal človek zbystriť pozornosť a zistiť si túto informáciu. Iní výrobcovia, ako napríklad Karpos a ďalšie značky, uvádzajú vodoodolnosť od 1 – 5 (vyššie číslo určuje lepšiu vodoodolnosť) a zároveň je uvedený vodný stĺpec v milimetroch. Platí, že čím vyššie číslo v mm je uvedené, tým lepšia je vodoodolnosť. Pre lepšiu predstavu uvádzam aj tabuľku:

  • 1 500 – 5 000 mm - slabý dážď
  • 5 000 mm - 10 000 mm - mierny dážď
  • 10 000 – 20 000 mm a vyššie - silný dážď

Akú by mala mať nepremokavá bunda priedušnosť?

Je to dôležitý faktor, ktorý som pri svojich začiatkoch s turistikou podcenil. Môžete mať super odolnú nepremokavú bundu, ale nebudete s ňou spokojní, pokiaľ sa v nej potíte ako v saune. Je dôležité vybrať nepremokavú bundu, ktorá má dobrý vodný stĺpec, ale aj dobrú priedušnosť. Samozrejme, všetko sa odvíja od ceny, ktorú sme ochotní do nepremokavej bundy investovať. Pri priedušnosti platia rovnaké čísla, ako som spomínal na začiatku pri priedušných bundách.

Mať všetky typy búnd si vyžaduje poriadnu investíciu, ale keď človek chodí na hory naozaj často, určite ocení mať v batohu tú správnu bundu, ktorá mu zaistí komfort.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Outdoor leg&iacute;ny, ktor&eacute; sa stan&uacute; tvojou druhou kožou - Fj&auml;llr&auml;ven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Video: Ako si vybrať izolačn&uacute; bundu?

Video: Ako si vybrať izolačnú bundu?

Ktorý typ izolačnej bundy je vhodnejší? Páperie alebo syntetika?
Predn&eacute; Solisko &ndash; obľ&uacute;ben&aacute; tatransk&aacute; zimn&aacute; klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
keyboard_arrow_up