Aký typ rukavíc je vhodné používať v zime?

Vždy, keď niekam idete, by ste si určite nemali zabudnúť pribaliť aj rukavice. Netreba ich nosiť len v zime, ale taktiež ich využijete na jeseň alebo aj na jar.

Môžete vyraziť na túru do krásneho slnečného počasia, avšak na vrchole vás prekvapí vietor a pocitová teplota rapídne klesne. Taktiež, najmä, keď idete do oblastí, kde sa môžu nachádzať rebríky a reťaze, tak ich určite budete potrebovať a obzvlášť v chladnom zimnom počasí. Funkčné materiály poskytnú vášmu telu požadovaný komfort v rôznych typoch chladného počasia, preto dbajte na výber kvalitných športových zimných rukavíc.


Osvedčená kombinácia rukavíc v zime

Tenké rukavice

Vhodné počas aktivity, pretože končeky prstov sú dostatočne prekrvené pohybom.

  • poskytujúce funkcie - základné (ochrana pred chladom) a doplnkové (ochrana pred snehom, vetrom)
  • vhodný materiál - napr.: - ThermoDrytex Double (rýchloschnúci materiál), Polartec Power Stretch Pro (hreje aj mokrý, rýchlo schne)

Hrubé rukavice (lyžiarske/palčiaky)

Vhodné mimo aktivity (na vrchol), pretože pri státí vám je omnoho väčšia zima a potrebujete telo naďalej udržať v teple.

  • určené mimo aktivitu - slabšia citlivosť prstov v rukaviciach pre manipuláciu
  • poskytujúce funkcie - ochrana pred mrazom, vetrom, snehom
  • vhodný materiál - napr.: K-Dry (vodoodolný materiál), Primaloft Gold (izolácia zaručujúca tepelný komfort), PROOF (3-vrstvový 100 % recyklovaný polyester), DWR impregnácia (ochrana proti vode)


Požiadavky vlastností od zimných rukavíc

  • vysoká priedušnosť - vhodné pre intenzívny pohyb
  • nízka hmotnosť - zaručujúca jednoduchosť a komfort pri pohybe
  • dostatočná citlivosť pre manipuláciu a vhodný grip - pre pohyb s paličkami
  • ochranná kapucňa - ochrana pred vetrom a ľahkým snežením

Veľkosť rukavíc

Rukavice si vyberte „na telo". Potrebujete rukavice, pri ktorých nebudete mať vôľu, a aby vám zbytočne kvôli tomu neunikalo teplo.

Nezabudnite si nosiť náhradné rukavice

Ak si zamočíte rukavice v zime, tak vám už počas dňa nemajú šancu uschnúť. Dôvodom je príliš nízka teplota, chladný vietor a vysoká vlhkosť ovzdušia. Práve preto si nikdy nezabudnite so sebou zobrať náhradné rukavice. Môžete si ich vziať z dôvodu iného typu ponúkaných funkcií (tenšie/teplejšie), pre výhodu zvýšenej ochrany pred chladom mimo aktivity.


Čomu predchádzate nosením rukavíc?

Predchádzate omrzlinám, ktoré prinášajú veľmi nepríjemné bolesti a možné trvalé následky. Prejavujú sa zblednutím pokožky, bolesťou, opuchom... Pozor, omrzliny môžu nastať až v troch stupňoch, preto skutočne dbajte na prevenciu! Čo ak k omrzlinám dôjde? Zahrejte sa vypitím horúceho čaju, neohrievajte omrzliny pomocou dychu a dostaňte sa čo najskôr do teplého prostredia.

Čo použiť, ak disponujem nekomfortom na rukách a nohách pri zimných túrach?

Počas zimného pobytu v horách sa už asi každý turista stretol s miernym mrznutím končatín. Tento pocit je veľmi nepríjemný a v niektorých momentoch mu už nedokážete zabrániť. Následne sa chýbajúce teplo môže prejaviť aj formou omrzlín. Potom už je neskoro riešiť omrzliny ohrievačmi. Omrzliny môžu prebiehať ľahkou formou, ktoré vám spôsobia „len" znecitlivenie končekov alebo ťažšou, ktorá sa prejavuje až prostredníctvom odumierania tkanív. Preto sa vždy kvalitne oblečte a snažte sa vyhnúť situáciám, kedy si zamočíte aj vaše náhradné oblečenie.



Ohrievače

Používajú sa v situáciách, kedy začnete pociťovať chlad na končatinách. Sú malé, spratné a šikovné. Na trhu nájdete ohrievače v moderných prevedeniach a najmä v prijateľných cenách.

Životnosť ohrievačov a ich prevedenie

V porovnaní s chemickými ohrievačmi rúk, sú nabíjacie ohrievače opakovane použiteľné a tepelne nastaviteľné.

  • Jednorázové ohrievače (na rôzne časti tela) sú väčšinou v prevedení náplaste, naplnenej zmesou prírodných látok, vďaka ktorým sa vytvorí teplo. Jej použitie je jednoduché - otvoríte vzduchotesné balenie, ktorého obsah zareaguje na kyslík a následne vytvorí teplo (približne 50-60 °C). Dokážu vám dodávať príjemné suché teplo nepretržite až po dobu 12 hodín. Neodporúča sa ich nalepiť priamo na telo, ale aspoň na tenkú vrstvu oblečenia.
  • Viackrát použiteľné ohrievače (na ruky) sú v moderných prevedeniach dostupné spolu s power bank funkciou. Môžete v nich použiť viacero úrovní nahrievania v rozmedzí od 40-50 °C. Skladajú sa z dvoch tepelných dosiek, ktoré vás budú hriať obojstranne po dobu 3-6 hodín. S ohrievačom viete prepojiť zariadenia cez USB kábel a jednoducho si dobiť napríklad telefón. Ohrievač sa dokáže zahriať za 10 sekúnd a je bez problémov odolný voči ľahkému dažďu a snehu.
  • Zabudované ohrievače v oblečení - existujú vyhrievané ponožky, vložky do topánok, rukavice alebo aj vesty. Napr. vyhrievané rukavice sú masívnejšie, na rozdiel od klasických zimných rukavíc. Aj od vyhrievaných rukavíc vyžadujte nepremokavosť, vetruvzdornosť a protišmykovú aplikáciu dlaní. Dokážu vás hriať po dobu 6 hodín s viacerými stupňami ohrievania.


Rukavice do extrémnych mrazov

Rukavice do extrémnych mrazov vám určite vyriešia diskomfort zimy, avšak svojou mohutnosťou je s nimi horšia manipulácia a jemná mimika rúk na činnosť, ako zapínanie oblečenie, či obúvanie mačiek a podobné úkony.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Postupne nielen na našom magazíne vo forme videí a článkov, ale aj v e-shope pribúdajú novinky, či už v podobe produktov, alebo aj nových značiek. Ale ako to všetko vyberáme?
Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up