Aké sú výhody kráčať do kopca v tenkých vrstvách pri mínusovej teplote?

Prvé pravidlo jednoduché a druhé naň už len nadväzuje. Čím menej toho na sebe máte, tým menej prepotíte. Čím kvalitnejšie oblečenie si kúpite, o to väčší komfort dosiahnete.

Kvalitné oblečenie je tvorené z materiálov schopných odvádzať pot, následne obsahuje materiály, ktoré hneď nepáchnu a budú vás primerane v aktuálnej teplote hriať.

Základné informácie - čomu sa treba vyhnúť pred výstupom

  • Neprimerané zohriatie auta pred túrou - najlepšia voľba je v aute pred túrou nekúriť vôbec, ale v zime je to snáď nemožné. Môžete si počas cesty autom na túru spustiť vyhrievané sedačky, ktoré vám zabezpečia požadovaný komfort. Dajte si ale pozor pri vykurovaní celkovej teploty v aute. Snažte sa, aby ste nedosiahli obrovský teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím (vnútorná teplota 21 °C je pomerne primeraná). Po vystúpení z príliš vykúreného auta do chladného prostredia zažije vaše telo malý šok a bude pociťovať pomerne veľký diskomfort. V tej chvíli si dajte rozcvičku, zhoďte zo seba oblečenie, ktoré nepotrebujete a začnite aktivitu čo najskôr.
  • Zbaľte si náhradné oblečenie - v zime treba dbať na náhradné oblečenie s omnoho väčšou vážnosťou ako počas iných ročných období. Môžete sa zamočiť z nadmerne mokrého snehu, prepotiť veľa oblečenia, alebo jednoducho si len budete potrebovať obliecť na seba toho trochu viac.
  • Nenaobliekajte sa príliš - ak aj idete na túru skoro ráno a vonku sú mínusové teploty, nikdy sa nenaobliekajte. Neoblečte si na výstup páperovú bundu a ani bundy, ktoré vám skôr obmedzia pohyb, ako napríklad športové kabáty. Snažte sa obliecť tak, aby vášmu telu nebola ani zima ale ani teplo.
  • Ak vám začne byť teplo, zhoďte jednu vrstvu - toto pravidlo sa týka najmä, ak šliapete do kopca, napríklad v mikine a bunde. Zhodíte vrchnú vrstvu, aby ste sa nespotili. Budete sa cítiť voľnejšie a pohodlnejšie pre lepší rozsah pohybu.
  • Hneď na vrchole sa preoblečte do suchého oblečenia - v momente dosiahnutia vrcholu sa musíte jednoznačne prezliecť. Je to len klamlivý pocit, že ste suchý, vôbec ste sa nespotili a je vám teplo. V tom momente vám to teplo z tela už uniká a vy ho tam potrebujete udržať. Nikdy si neoblečte na mokrú vrstvu suchú, pretože to nebude mať žiaden význam. Na zimnom vrchole je najrozumnejšie si obliecť suché termoprádlo a páperovú bundu pre dosiahnutie najlepšej izolácie od vonkajšieho chladu.


Čo si obliecť na zimný výstup

  • Pre zimné teploty do -5 °C by vám malo stačiť termoprádlo. Snažte sa vyhnúť bavlne a syntetickým materiálom. Najlepšou voľbou bude termoprádlo priamo určené na vysokú úroveň záťaže.
  • Pre zimné teploty max. do -10 °C nakombinujte dve vrstvy termoprádla (krátke + dlhé). V prípade, že vám bude chladno, oblečte si na to napríklad tenkú Gore-Tex® bundu (izoluje chlad/vietor).
  • Pre zimné teploty od -10 °C do -15 °C skombinujte vhodné termoprádlo a flís mikinu. Funkčné vlastnosti, ktoré vám ponúkne flís: tepelný komfort s minimálnou hmotnosťou, odolnosť a výborná priedušnosť. Tieto vlastnosti flísu vytvárajú výborný predpoklad pre vrstvenie.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.
Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
keyboard_arrow_up