Zbojnícka chata - skialp v obklopení mohutných hôr

Skialpový výlet na Zbojnícku chatu Veľkou Studenou dolinou, ktorá sa vyznačuje najväčším počtom plies, vám počas pekného slnečného dňa zaručí pestré výhľady na okolité vrcholy hôr.

V prípade, že nerátame skialp na upravených zjazdovkách, sa v tejto túre, ako v jednej z mála, spája zážitkový ale najmä príjemný skialp vo Vysokých Tatrách. Skúsenejší pokračujú vyššie a my ostatní nepreceňujeme naše schopnosti a končíme s kapustovou polievkou vo vrchnej časti doliny na terase chaty.

Skratky neprichádzajú do úvahy

Slnko sa snaží prebiť a mierne osvetľuje vrcholy hôr, no sú to len falošné nádeje...
Začíname v Starom Smokovci, odkiaľ ťahá turistov lanovka až na Hrebienok. My však volíme turistický chodník tesne vedľa nej a šliapeme po zelenej turistickej značke. Chodník býva vďaka veľkému dennému náporu turistov dobre prešliapaný. Stúpanie skryté za falošnú rovinku v hmlistom počasí nám nepridáva veľmi na nálade, ale motivujú nás zábery z rannej webkamery a „perinka“ z oblakov nad 1 700 m n. m. Šliapeme, komunikujeme a ani nevieme ako a 250 výškových metrov na 2 kilometroch zdola nám zbehlo ako nič.


Útek pred davom ľudí

Kto pozná Hrebienok vie, že môže byť akákoľvek hodina dňa, ale v okolí reštaurácie a Tatranského dómu je vždy plno. Radšej sa ani nezastavujeme a svižným tempom pokračujeme k ďalšiemu rázcestiu, kde sa vydáme po modrej turistickej značke smerom na Zbojnícku chatu.


Prechádzame hustým lesom hore a pozorujeme skialpinistov, ktorí už lyžujú nadol. Po pomerne krátkej chvíli vychádzame z lesa a obdivujeme výhľady, ktoré sa nám naskytnú v hmle. Po ľavej strane sledujeme, ako niekto lezie po Veverkovom ľadopáde, ktorý pôsobí v skalách skutočne masívne.


Prekračujeme hranicu 1 500 m n. m. a neustále je celé okolie ponorené v hmle, až do momentu, keď si dávame pauzu a doplňujeme stratenú energiu. Slnko sa snaží prebiť a mierne osvetľuje vrcholy hôr, no sú to len falošné nádeje, žiadna zmena neprišla a ďalej cítime iba mráz a chladný vietor na tele.


Konečne výhľady

Turistov stretávame málo, skialpinistov ešte menej, ale to bude tým hmlistým počasím, ktoré vládne v meste. Aj v horách je pekne až od pomerne nezvyčajne vysokej nadmorskej výšky. Prvé výraznejšie stúpanie nás privíta s prívetivým rozhľadom a teplými slnečnými lúčmi, ktoré nahradili studený vietor.


Ako sa hovorí, stúpanie chutí lepšie s výhľadmi a tie si tu naozaj začíname užívať. Prechádzame z jedného stúpania hneď do druhého a preto odbočujeme vľavo (výstupová trasa) a po pravej strane sa nám naskytá pohľad, kadiaľ budeme lyžovať z chaty dole. Nová snehová nádielka je na stope pomerne vyšmýkaná a tak častejšie traverzujeme a ostatní zo skupinky obúvajú mačky.


Záverečný kopček

Pred záverečným stúpaním na Zbojnícku chatu s výhľadom na mohutný Vareškový hrebeň, takmer nedotknutú snehovú prikrývku, hrejúce slnečné lúče v bezvetrí, nám skutočne nič viac nechýba. Už stačí vyjsť len posledné tiahle stúpanie s výhľadom priamo na chatu a so zbiehajúcimi sa slinkami sa tešíme na kapustnicu, čo nás poriadne motivuje.


V 2 000-ke chutí obed lepšie

Pri chate si dávame dostatočný čas na oddych a nikam sa neponáhľame,
...našťastie neboli ľadové plochy a lyžovačku sme si dokonale užili
keďže pondelok po víkende klope na dvere vždy s povinnosťami. Taktiež, kto by sa vôbec do tej hmly dole ponáhľal, že? Terasa je plná občerstvujúcich sa turistov, tak sme si sadli kúsok vedľa na skaly, kde niet nikoho. Na „Zbojníčke“ sa dokážete celoročne ubytovať, ale aj občerstviť a s horským poistením máte výraznú zľavu. Pásy sme si ešte nedali dole, keďže pre zjazd treba ešte čosi pošliapať.


Ešte nekončíme

Pri Sesterskom plese odbočujeme vpravo smerom na Starolesnianske pleso, kadiaľ vedie trasa na cestu dole. My sme sa rozhodli, že náš výlet potiahneme ešte cez Zbojnícku kopu k Zbojníckemu ľadovému plesu, aby sme si mohli užiť trochu dlhší zjazd. Zatiaľ čo vyzúvame pásy a vrstvíme sa späť do chladu, pozorujeme nad nami skialpinistov lyžujúcich z Malého Závratu.
.

Odmena po výšľape

Prehodíme s ostatnými pár slov a púšťame sa do doliny. Nový prachovitý sneh už bol poriadne prejazdený, miestami poriadne nakopený, ale našťastie, neboli ľadové plochy a lyžovačku sme si dokonale užili. V polovici trasy sme vošli do hmly, kde sme videli maximálne na seba a nič viac. V spodnej časti sme schádzali po trase s názvom Húpačky a na rázcestí pod Húpačkami sme lyže vyzuli a na Hrebienok ich niesli na batohu, čo bolo rýchlejšie, ako dať pásy a vyhýbať sa ľuďom. Z Hrebienka to šlo svižnejším tempom, aké sme čakali a ani sme sa nenazdali a boli sme na parkovisku.

Záver

Skialpová trasa, kde sa oplatí si privstať a vyhnúť sa davom turistov na trase aspoň po Hrebienok. Vhodná voľba pre skialpinistov s potrebnými základnými skúsenosťami vo voľnom teréne a príslušným vybavením. Neváhaj, natiahni si pásy a uži si dokonalé výhľady a pohyb vo Vysokých Tatrách.

Zhrnutie

  • Názov: Zbojnícka chata
  • Lokalita: Vysoké Tatry
  • Turistické značenie: veľmi prehľadné, zelená – modrá – žltá- modrá- zelená turistická značka
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4-5 hodín
  • Parametre: 19 km/1 100 výškových metrov
  • Typ: dolina, horská chata
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie platené Starý Smokovec, autobusová zastávka Vysoké Tatry, Starý Smokovec, vlaková zastávka Starý Smokovec
report_problem Našiel si v texte chybu?
am.uhrinova55 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!
Sliezsky dom - skialp v Tatrách  pre všetky vekové kategórie

Sliezsky dom - skialp v Tatrách pre všetky vekové kategórie

V novom videjku sa pôjdeme pozrieť na jeden z ikonických výšľapov vo Vysokých Tatrách dostupných aj pre rodiny s deťmi.
keyboard_arrow_up