Otužovanie – začiatky, rady, skúsenosti

Ako začat otužovať? Poradíme vám, ako sa pripraviť na chladnú vodu a čo všetko táto aktivita obnáša.

Vždy sme obdivovali otužilcov, ktorí dobrovoľne ponorili svoje telo do ľadovej vody a vraveli sme si, že to musíme skúsiť aj my. Postupne sme si o tom začali hľadať informácie, až sme jedného dňa jednoducho začali. Behom rokov sme nazbierali skúsenosti, praktické tipy a rôzne vylepšováky, s ktorými sa s vami radi podelíme. Ako pri všetkom, aj tu platí, že každému vyhovuje niečo iné. Každý otužilec má iný spôsob, inak začínal a inak napredoval. My vám ukážeme našu cestu, naše začiatky a skúsenosti a veríme, že vás to usmerní a inšpiruje.

Ako sa pripraviť na studenú vodu?

Častokrát sa stane, že niekto uvidí super fotku alebo video otužilca obklopeného ľadom a okamžite to chce vyskúšať tiež. Hovorí sa, že ak chcete s niečím začať, začnite hneď. To platí aj tu, ale netreba začať hneď s tou najviac ľadovou vodou v treskúcej zime. Niekto si to môže dovoliť bez následkov, inému takýto extrém môže privodiť skôr zdravotné ťažkosti ako benefity. Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia, ktorí trpia nejakými chronickými chorobami alebo majú iné zdravotné ťažkosti. V týchto prípadoch je vhodné poradiť sa vopred s lekárom.


Pokiaľ sa rozhodnete, že do toho idete, vedzte, že je to dlhá cesta, ktorá si vyžaduje odhodlanie, trpezlivosť, vytrvalosť a konzistentnosť. Na výsledky si takisto treba počkať, ale jednoznačne to stojí za to .

Studená sprcha je len začiatok

Najideálnejšia je teda jar alebo jeseň, kedy voda nedosahuje až tak nízke teploty.
Na to, aby sa telo pripravilo na chlad, je studená sprcha ideálny prvý krok. Dôležité je ju praktizovať ideálne každý deň, najlepšie ráno. Prvé dni sa vám do toho nebude chcieť, ale verte, že po pár týždňoch sa z toho stane návyk, bez ktorého si ráno už nebudete vedieť ani predstaviť. Ak ste zimomravejší typ, aj tu môžete zvoliť radšej určitú postupnosť, aby sa vám to hneď neznechutilo. Prvé dni pokojne ostaňte len pri spodnej polovici tela, ale neskôr si už sprchujte celé telo, pričom začnite s nohami, následne prejdite na stehná, ruky, brucho, chrbát a nakoniec hrudník. Časom môžete pridať aj hlavu. V úplných začiatkoch môžete zvoliť nie úplne ľadovú vodu, ale postupom času sa snažte dopracovať až k tej najchladnejšej.

Čo sa týka času, na začiatok stačí do minútky, postupne to zvyšujte na 2 minúty, 5 minút je už také zbytočné, jednak vás nebude baviť tak dlho stáť v sprche a zároveň miniete zbytočne veľa vody, čo dnes už tiež nie je lacný špás. Na začiatok odporúčame stopovať si čas, aby ste si to zbytočne neuľahčovali.

Do dvoch týždňoch by ste sa mohli dopracovať k úplne najstudenšej sprche, aká vám z kohútika tečie a vydržať v nej 2 minúty. Takto praktizujte dennodenné sprchy aspoň pár týždňov pred prvým otužením v chladnej vode v prírode. My sme si dávali takéto ľadové sprchy približne polroka pred prvým otužením vonku, ale to aj z toho dôvodu, že sme s nimi začínali na jeseň (v októbri) a nechceli sme s otužovaním vonku začať v zime, ale počkali sme až do jari. Postačí vám aj kratšia doba. Treba sa riadiť hlavne vlastným telom a ak pocítite, že sprchy vám už nerobia žiaden problém, tak ste určite pripravení.

Kedy je ideálny čas začať?

Začať sa dá kedykoľvek a niektorým nerobí problém začať aj v najchladnejších podmienkach roka. Ak sa však chcete vyhnúť zbytočným problémom alebo si to nechcete hneď na začiatku znechutiť, lepšie je začať v inom ročnom období, ako je zima. Najideálnejšia je teda jar alebo jeseň, kedy voda nedosahuje až tak nízke teploty. My sme sa prvýkrát odvážili otužiť v studenom potoku na jar, po polroku pravidelných studených spŕch.

So sprchami sme pokračovali ďalej a k tomu pridali otužovanie dvakrát do týždňa v prírode. Rýchlo sme si na to zvykli a pokračovali sme tak celú jar, následne v lete sme sa párkrát otužili v chladnejších potokoch, čo bolo príjemné osvieženie a naplno sme opäť pokračovali na jeseň. Telo si na chlad pekne zvyklo a ďalej v zime, kedy už voda bola riadne studená, sme s otužením nemali vôbec problém.


Čo predchádza samotnému vstupu do vody?

Termoska čaju

Ešte predtým, ako sa vyberieme do prírodného „wellnesu“, si doma, pekne v teple, navaríme čaj, ktorý človek ocení, najmä keď je vonku -10 °C. V teplejších mesiacoch nemáme potrebu brať si ho so sebou a niekedy (dosť často ) ho zabudneme aj v zime, ale rozhodne vám po chladnom kúpeli prospeje.

Teplota vody

Niekto si pred vstupom do vody rád zmeria teplotu vody a následne si dĺžku času otuženia prispôsobuje práve teplote vody. My sme to zo začiatku robili tiež, ale postupom času sme sa tým prestali zaoberať a jednoducho vlezieme do vody a hotovo. Telo pocíti, koľko stupňov voda asi má a riadime sa hlavne pocitom. V najtuhšej zime vydržíme niekedy 4 minúty, inokedy 2, mimo zimných mesiacov vo vode plávame pokojne aj viac ako 5 minút.


Počasie

Pocit z vody neovplyvňuje len samotná teplota vody, ale vo veľkej miere aj počasie. Oveľa jednoduchšie je otužiť sa za pekného slnečného počasia, hoci aj v tuhej zime, no hrejivé slnečné lúče vždy spríjemnia tento akt. Naopak, aj keď je už voda teplejšia, je jar, ale vonku fúka a je zamračené, celé otuženie je oveľa menej komfortné a človek to chce mať rýchlo za sebou. Ale aj o tom to je a netreba sa dať odradiť ani v takýchto podmienkach.

Rozcvička

Ešte predtým, ako vleziete do vody, by ste mali rozprúdiť krv v cievach krátkou rozcvičkou. Stačí sa trošku rozbehať, zaskákať si, prípadne si dať pár drepov alebo klikov. Rozohrejte sa už v plavkách, aby ste následne mohli vojsť rovno do vody.


Dychové cvičenia

Niektorí otužilci zaraďujú pred samotným otužením aj špeciálne dychové cvičenia,
Nie je to ľahká ani krátka cesta, vyžaduje si čas, určitú dávku odhodlania, vytrvalosť a pravidelnosť.
Mnohí sa inšpirujú metódou Wima Hofa, iní dokonca meditujú. Musíme sa priznať, že my nič také zatiaľ nerobíme (kto vie, raz možno príde aj na to). Predtým, ako vojdeme do vody, jednoducho urobíme len pár hlbokých nádychov a výdychov a ideme na to. Počas pobytu vo vode väčšinou zatvárame oči, snažíme sa zhlboka dýchať a upokojiť sa. Neskutočne pomáha, keď sa človek sústredí iba na dych, ako by mal neustále pozerať na hodinky a čakať, kedy prejde dostatok času. Vtedy sú tie minúty nekonečné.


Do vody chodíme dvaja

Niekto uprednostňuje otužovanie v skupine, niekto radšej vykonáva túto aktivitu sám. Tu si ale treba dať veľký pozor, pretože človek nikdy nevie, či nedostane nečakane kŕč alebo šok. Preto odporúčame chodiť do vody vždy minimálne vo dvojici a to hlavne, ak ste začiatočník. My chodíme dvaja a má to veľké výhody aj v tom, že sa vo vode veľakrát rozprávame, smejeme, robíme somariny a každá minútka zbehne oveľa rýchlejšie. Inokedy sa ignorujeme a len sústredíme na dych, vždy podľa nálady. Super je mať svoju „otužovaciu partiu“, kedy sa navzájom motivujete, čas vo vode vám tak beží neskutočne rýchlo a vydržíte v nej oveľa dlhšie.


Čo robiť po otužení?

Vyjdete z vody a okamžite nastáva nával radosti, smejete sa, kričíte, je vám zima ale ste šťastní. Okrem úsmevu na tvári sa treba osušiť, obliecť, znova sa zahriať, zacvičiť si, aby sa krv opäť rozprúdila a vypiť navarený teplý čaj.

Čomu sa vyvarovať

  1. Nezačínajte v najtuhšej zime - Ak prvýkrát vojdete do vody v najväčších mrazoch, bez akejkoľvek prípravy, môžete si skôr uškodiť. Nezabúdajte, že ide o dlhodobý proces a ak chcete, aby priniesol požadované výsledky, choďte na to radšej postupne.
  2. Nechoďte do vody len na 10 sekúnd - Stáva sa, že sa niekto pripravuje na otužovanie, dáva si aj poctivo studené sprchy, ale akonáhle príde na „lámanie chleba v studenej vode“, vydrží tam len pár sekúnd a rýchlo uteká von. Na jednej strane, aj to je úspech, ale v takejto chvíli sa treba prekonať, chvíľku počkať, ustáliť dych a telo si postupne zvykne. Na úplný začiatok sa dá 1 minútka zvládnuť úplne v pohode. Samozrejme, každý sa musí riadiť signálmi vlastného tela.
  3. Nepodceňujte obliekanie - Pokiaľ niekto býva často chorľavý a nemá dostatočne silnú imunitu, určite by sa nemal, už po prvých týždňoch otužovania, menej obliekať. Budovanie imunity je dlhodobý proces a prvé výsledky sa často dostavia až po 2 – 3 rokoch. Buďte trpezliví a na otužovanie vonku, v horách, v prírode choďte tiež postupne.
  4. Neotužujte sa s chorobou - Ak ste ochoreli alebo cítite, že na vás niečo lezie, do vody nechoďte. Doprajte svojmu telu oddych a otužujte sa vždy zdraví.

Praktické tipy

  • Podložka – super pomôcka, na ktorú si hodíte oblečenie, viete sa na nej prezliecť, a pod.
  • Termoska – teplý čaj v termoske pekne zahreje. Pozor však, aby ho vaše trasľavé ruky nevyliali.
  • Oblečenie – choďte vo voľnom oblečení (tepláky, mikina, ... ), do ktorého sa viete ľahko a rýchlo obliecť.
  • Čiapka – cez hlavu uniká najviac tepla, preto je dobré, najmä v zime, chrániť si hlavu teplou čiapkou.
  • Miesta na otužovanie – niekedy sa takéto „otužovacie spoty“ hľadajú ťažko. Opýtajte sa ľudí v okolí, tí najlepšie vedia, kde je nejaké fajn tajné miesto na otuženie.
  • Sekera – ak vám počas zimy zamŕza vaše otužovacie miesto, táto pomôcka sa vám určite zíde, prípadne môžete použiť aj inú techniku. Niekedy stačí odstrániť len tenkú vrstvu ľadu, keď sa na dané miesto chodia otužovať viacerí.
  • Neoprénová výbava – niektorí nosia neoprénovú obuv, rukavice aj plavky, iní sú zástancami otužovania sa bez týchto pomôcok. Je to veľmi individuálne a každý si musí nájsť vlastný spôsob a zistiť, čo mu vyhovuje. My od jari do jesene chodíme bez akýchkoľvek pomôcok a vo vode, ak sa dá, plávame. V najtuhšej zime, kedy vo vode stojíme, sme začali používať neoprénové topánky, odkedy sme raz v zime prechladli z chladného kamenistého podkladu.


Otužovanie a realita

Dosť bolo rád, poďme sa pozrieť, ako to vyzerá v praxi. Nie vždy je ľahké skĺbiť všetky aktivity a povinnosti, ktoré chcete v priebehu týždňa stihnúť. Niekedy jednoducho na otuženie 2 – 3krát do týždňa nezvýši čas. U nás to bolo tak, že prvý rok sme sa poctivo snažili otužovať 2 – 3krát týždenne, ale postupom času nám to až tak úplne nevychádzalo. Mnohokrát je aj miesto otužovania ďaleko, nafta je drahá a podobne.

Áno, sčasti to znie ako výhovorky, ale taká je realita. Za základ otužovania sme preto poňali práve každodenné ľadové sprchy, ktoré sú pre nás už úplná automatika a otužovať vonku sa snažíme chodiť 1 – 2krát týždenne. Ak by sme bývali v blízkosti potoka, kde sa dá otužiť, bolo by to ideálne, no väčšina z vás asi tiež nemá potok alebo jazero hneď za domom. Ak by sme už ale ten dom mali, prípadne veľkú terasu, určite by tam svoje miesto mala kaďa s vodou, čo by ušetrilo kopec času aj peňazí. Raz možno bude aj to .


Zhrnutie

Ak prídete tomuto koníčku na chuť, po čase sa budete cítiť lepšie po fyzickej aj psychickej stránke a v kombinácii s pohybom v prírode to človeka zocelí. Nie je to ľahká ani krátka cesta, vyžaduje si čas, určitú dávku odhodlania, vytrvalosť a pravidelnosť. Hlavne sa tým netreba stresovať, ale snažiť sa užívať si to, čo v začiatkoch nie je jednoduché, ale postupom času sa to stane súčasťou životného štýlu. Netreba to vnímať len ako nejakú povinnosť, kedy sa idete „vyčľapkať do vody“. Otužovanie je proces, ktorý vám pomôže s budovaním odolnosti, imunity a prinesie vám mnoho ďalších benefitov. Ale o tom sme si už povedali v predchádzajúcom článku. Takže smelo do toho a všetkým budúcim otužilcom držíme palce!
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

V rozhovore s akčnou mamičkou Katkou sme rozobrali praktické rady a skúsenosti s nosením detí a výletmi do prírody.
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
keyboard_arrow_up