Najťažšie skialpové preteky - Bokami Západných Tatier

Trojdňové skialpové preteky dvojíc, ktoré patria k jedným z najnáročnejších skialpinistických pretekov v strednej Európe. Boli sme sa na ne pozrieť a nielen to, vyspovedali sme aj víťazov.

Bokami Západných Tatier majú svojú bohatú históriu už od začiatku 90. rokov. Pretekári absolvujú niekoľko poriadnych výšľapov a zjazdov s dĺžkou okolo 20 kilometrov a prevýšením 2 000 - 2 500 metrov v každej z troch etáp v západnej časti Západných Tatier.


„BOKAMI” v číslach: 3 dni - 3 etapy - 3 doliny = 60 km/cca 6 600 m prevýšenie.

Ako každý rok aj tento boli etapy rozdelené:
  • V Spálenej doline v oblasti Salatína (2 048 m n. m.) a Brestovej (1 903 m n. m.).
  • Tradične hlavná etapa sa odohráva v Žiarskej doline v oblasti Baníkov (2 178 m n. m.) a Troch Kôp (2 136 m n. m.) so štartom v ústí Žiarskej doliny.
  • V Bobroveckej doline v oblasti Babky (1 566 m n. m.) a Sivého vrchu (1 805 m n. m.) s cieľom na Chate pod Náružím s nezabudnuteľnou atmosférou.


Preteky

Každý deň etapy bolo dané, či pretekári musia mať všetko z povinnej výstroje, ktorá bola naozaj obsiahla a nerozumiem, ako im to všetko vošlo do batohov.
Už niekoľko rokov na pretekoch štartujú okrem Slovákov, Čechov a Poliakov aj pretekári z rôznych kútov sveta ako Kanada, Nórsko, Veľká Británia, Rakúsko, Nemecko, Grécko, Rumunsko, Bulharsko, Švajčiarsko, Španielsko a tento rok aj zo Slovinska. V jednotlivých etapách sú podľa podmienok zapracované aj technické úseky, fixy, výstupy na mačkách či ťažké výšľapy s prvkami lezenia na skale. Zjazdy sú v náročnom teréne, často v žľaboch so sklonom nad 40 stupňov. Vždy záleží od podmienok, no a tento rok sa v ani jeden deň nemuseli pretekári obliekať do horolezeckých sedačiek s karabínami. Každý rok je to inak.


Výbava pretekára

Výstroj jednotlivca je naozaj obsiahla, preto som sa vás rozhodla oboznámiť aj s ňou. Napriek tomu, že pretekári sú oblečení „na oko" len v kombinéze, musia mať so sebou naozaj veľa vecí. Podľa organizátora pretekov je povinná výbava jednotlivca nasledovná:
  • Lyže s oceľovými hranami po celej dĺžke lyže a minimálnou šírkou 60 mm. Viazanie musí umožňovať chôdzu aj zjazd.
  • Lyžiarky dostatočne vysoké, aby zakryli členky, s podrážkou VIBRAM (min. po 80% plochy podrážky s min. dezénom 4 mm). Na lyžiarky sa musia dať pevne uchytiť stúpacie železá.
  • Pár skialpinistických teleskopických alebo bežeckých palíc s krúžkom na konci (oceľové krčky sú zakázané).
  • 2 páry stúpacích pásov.
  • Minimálne 2 vrstvy oblečenia spodnej časti tela s dlhými nohavicami presnej veľkosti pretekára a 3 vrstvy oblečenia hornej časti tela.
  • 1. vrstva pretekové oblečenie (kombinéza + spodné prádlo).
  • 2. teplé oblečenie s dlhým rukávom presnej veľkosti pretekára (napr. POLAR FLEECE).
  • 3. vrstva z vetruodolného materiálu presnej veľkosti pretekára (vetrovka a nohavice).
  • Rukavice a čiapka (môže byť multifunkčná čiapka - buff).
  • Doporučujú sa podľa klimatických podmienok okuliare (slnečné, lyžiarske, …).
  • Lavínový prístroj - musí byť funkčný a vybavený štandardnou funkciou hľadania a vysielania na frekvencii 457 kHz.
  • Batoh s možnosťou upevnenia lyží, palíc, čakana, veľkosti min. 20 l.
  • Lavínová sonda.
  • Hliníková fólia minimálne 1,8 m.
  • Lekárnička - 1 ks sterilný obväz, 1 ks elastický obväz, 1 ks trojrohá šatka.
  • Každý pretekár musí mať lavínový prístroj pevne prichytený na tele skrytý pod vrstvami oblečenia (pod prvou vrstvou oblečenia - kombinézou).
  • Pretekár musí mať lavínový prístroj zapnutý počas celých pretekov. Ak pretekár zistí počas pretekov, že jeho lavínový prístroj nefunguje, je povinný nahlásiť to na najbližšej kontrole. Pretekár s nefunkčným lavínovým prístrojom nesmie pokračovať v pretekoch.
  • Keďže sa jedná o 3-dňové preteky, odporúča sa mať so sebou rezervné baterky.
  • Prilba na hlave je povinná počas celých pretekov a musí zodpovedať norme EN 12492 (UIAA106).
  • Lavínová lopatka rozmerov min. 20 x 20 cm s poriskom min. dĺžky 40 cm a musí byť certifikovaná výrobcom. Lavínová lopatka nesmie byť upravovaná, pretekár zodpovedá za jej funkčnosť.
  • Dostatočné množstvo tekutín.
  • Buzola alebo GPS zariadenie.
  • Mobilný telefón s nabitou batériou.
  • Mapa oblasti kde vedie etapa.
  • Píšťalka.
  • Horolezecký čakan s min. dĺžkou 50 cm s UIAA certifikátom.
  • Pár stúpacích želiez s min. počtom 10 hrotov, dva z nich musia byť vpredu, presnej veľkosti na pretekárovu lyžiarku bez upravovania aj s bezpečnostnými popruhmi. Stúpacie železá musia mať UIAA certifikát. Ak stúpacie železá pretekár nepoužíva, musia byť uložené v batohu hrotmi k sebe.
  • UIAA certifikovaná horolezecká sedačka bez modifikácií a upravovania.
  • 2 ks plochá slučka podľa UIAA pravidiel, min. dĺžky 1 m (obvod 2 m), 2 ks horolezecké karabíny zámkové s min. nosnosťou 22 kN UIAA alebo ferratový set.
  • 1 ks zaisťovací prúsik.


1. deň - 1. etapa Roháče Spálená

Dĺžka: 12 km, prevýšenie: 1 800 m
Pretekári štartovali o 7:45 z lyžiarskeho strediska Roháče spálená na dolnej stanici, kde pokračovali Salatínským žľabom na Predný Salatín a následne lyžovali do Salatínskej doliny, kde pokračovali v druhom výšľape na Brestovú, lyžovali opäť do Salatínskej doliny a vyšliapali do Širokého žľabu. Nasledoval v poradí tretí zjazd a to pod Strmý žľab, zároveň ich čakal posledný výšľap na Salatín, kde zlyžovali na hornú stanicu lanovky Roháče spálená rovno do cieľa. Každý deň etapy bolo dané, či pretekári musia mať všetko z povinnej výstroje, ktorá bola naozaj obsiahla a nerozumiem, ako im to všetko vošlo do batohov . Na túto etapu a dokonca aj ďalšie si nemuseli pretekári brať sedačku, karabíny, slučky resp. ferratový set a prúsik. Pretože trať bola postavená podľa aktuálnych podmienok, takže stačili mačky a cepín.


2. deň - 2. etapa Žiarska dolina

Dĺžka: 19,8 km, prevýšenie: 2 290 m
Štartovalo sa o 8:00 z ústia Žiarskej doliny pri hlavnom parkovisku, kde pretekári šliapali celou dolinou až do Žiarskeho sedla a na mačkách vyšliapali pod Plačlivé, odkiaľ zjazdili na Terasu a čakal ich druhý výšľap v kombinácii lyže a potom mačky až na Tretiu kopu. Druhý zjazd bol v Madajovom žľabe až do Jami, odkiaľ ich čakal posledný výšľap cez Kubov žľab pod Príslop so zjazdom nad Žiarsku chatu, kde bol cieľ.



3. deň - 3. etapa Bobrovec

Dĺžka: 20 km, prevýšenie: 2 000 m
Posledný deň štartovali v rovnakom čase a točili sa na menších kopcoch viackrát. Točili sa okolo Babiek, Veľkej Kopy a Ostrej s cieľom pri Chate pod Náružím (Červenec), kde sa naozaj veľmi pekne spolu s organizátormi oslávil záver pretekov priamo v teréne. Vyhlasovanie bolo následne v Hoteli Mních blízko od štartu tejto etapy.


Toto všetko vo videu

Vo videjku si ukážeme pár záberov priamo z diania druhého a tretieho dňa Bokami 2022, dokonca prehodíme pár slov aj s aktuálnymi víťazmi Jakubom Šiarnikom (Slovensko) a Lukom Kovačičom (Slovinsko). Práve aj oni nám ukázali tímového ducha počas celých pretekov a že vo dvojici to ide všekto lepšie. Počas pretekov sa Lukovi pokazilo viazanie a ako dvojica si veľmi pomohli a opravili ho. Napriek tejto kolízii nestratili svoj náskok a vyhrali.


Srdečne gratulujem nielen im, ale všetkým pretekárom, ktorí tieto preteky zvládli. Klobúk dole.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

Druhá etapa podujatia Bokami Západných Tatier ponúkla takmer 2 400 výškových metrov a môžem povedať, že bola skutočne epická. Prečo? To už uvidíte na vlastné oči.
BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
BOKAMI na vlastnej koži I. – ako som predýchal Bobrovec

BOKAMI na vlastnej koži I. – ako som predýchal Bobrovec

Bokami Západných Tatier sú najťažšie skialpinistické preteky široko-ďaleko. Poďte sa pozrieť do ich diania. My vás zoberieme priamo na trať – a myslím, že aj do našich pocitov.
keyboard_arrow_up