BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

Druhá etapa podujatia Bokami Západných Tatier ponúkla takmer 2 400 výškových metrov a môžem povedať, že bola skutočne epická. Prečo? To už uvidíte na vlastné oči.

Ak ste videli prvú etapu v Bobrovci, zrejme nemusím opakovať, že som si poriadne „naložil“ a doslova som sa musel prebojovať do cieľa. Chýbala mi radosť z pocitu dobre podaného výkonu a nemyslím len kondičnú časť... Všetko mi hrozne trvalo, od obúvania pásov až po mačky. To je logická daň, keď človek ide nad svoj limit a úplne mimo komfortnú zónu.

Na druhej strane ma teší jedno – môže to byť už len lepšie. Svoje telo poznám a viem, že som tzv. „etapákový“ typ. Potrebujem dostať na začiatku „kladivom po hlave“, aby si všetko sadlo – a potom sa mi už pôjde oveľa lepšie. Teda mám skúsenosti len z cyklistiky, ale verím, že skialp nebude veľmi odlišný, pretože hovoríme stále o vytrvalostnom športe.

Bokami Západných Tatier reportážBokami Západných Tatier reportáž

A rovnako pred nami stojí úplne odlišný charakter etapy. Spálená je totiž na severe, čo sľubuje úplne iné snehové podmienky a hlavne žiadne utekanie v lyžiarkach. Samozrejme, dole tiež nie je veľa snehu, ale to vyrieši zjazdovka. Navyše je široká, čo umožňuje chytiť rozumné tempo, postupne naštartovať motor a pritom nezostať kdesi visieť – ideál pre môj zadrhnutý diesel.

Bokami Západných Tatier 2024
Do toho ešte predpoveď, ktorá sľubuje takmer dokonalé počasie. V úvode som dal k nadpisu prívlastok „epické“ a teraz môžete na vlastné oči posúdiť, či nepreháňam. Pod videom ešte pokračujeme a pozrieme sa napríklad na výživu počas pretekov.


Ako nenaraziť do steny


Pri cyklistike je dopĺňanie energie na etapových pretekoch kľúčové, no rozhodne menej komplikované ako pri pretekovom skialpinizme. Jednoducho tu je intenzita tak vysoká, že máte skutočne problém do seba niečo dostať a hlavne nájsť si ten správny moment. Žiadne zvezenie sa po rovine či v háku. Ak si človek už konečne môže chvíľu vydýchnuť, je v momente, keď zase treba riešiť materiál – prezúvať, vyzúvať a podobne. Jednoducho energia musí byť rýchlo a ľahko dostupná.

Základom je pitný režim, ktorým viete výborne pokryť aj časť energetických nárokov. Ideálny je nápoj s vyšším obsahom sacharidov, ako napríklad SIS Go Energy. Mne sa osvedčil vak na chrbte, teda Camelbak, pretože sa tam zmestí viac ako 1 liter a nijako neprekáža. Navyše tým, ako človek z neho upíja, všetko postupne zmenšuje svoj objem. A hlavne je hadička stále ľahko a rýchlo dostupná, čo vás motivuje postupne upíjať, aj keď idete na hrane.

Tomáš volil zase tzv. flask, teda zložiteľnú flašu, ktorú mal v popruhu batoha a potom ďalšiu náhradnú fľašku v batohu. Tým, že šiel oveľa viac na pohodu, nemal žiadny problém. Rozhodne sa ale neoplatí podceniť tekutiny, pretože po ceste nie sú žiadne „bufety“. Pri pohybe na slnku sa človek môže poriadne variť a cca 1,2 litra na etapu sa ukázalo pri našich časoch okolo 3 hodín akurát aj s rezervou. Navyše takto viete prijať aj porciu okolo 80 - 100 g sacharidov, čo vôbec nie je málo.

Bokami Západných Tatier výživaBokami Západných Tatier štart

No a potom tu máme energetické gély, ktoré tvoria veľmi dôležitú súčasť. Aj keď „vesmírnu stravu“ veľmi nemusíte, tu pochopíte jej význam. Ja som bral cca 4 kusy SIS na etapu, pričom jeden obsahoval aj kofeín na posledný kopec. No a ešte som mal so sebou 2 ks energetického želé Beta Fuel, ktoré sa mi veľmi osvedčilo aj na bikovom etapáku BIKE Transalp. Žuje sa oveľa ľahšie ako tyčinka a zasýti viac ako gél. Osvedčilo sa mi ho rýchlo hodiť do úst, kým nalepím na „prezúvačke“ pásy.

S odstupom času môžem povedať, že energiu sa mi podarilo pokryť dobre. Síce som si dával, ale ani raz nenastal pocit, že nemám z čoho brať. Ten pocit určite veľmi dobre poznáte – keď podceníte jedlo a zrazu „bum“, narazíte do steny a pod tým nemyslím len Salatín.

Bokami Západných Tatier 2024Bokami Západných Tatier 24 merch

Povinná výbava

Každý pretekár už vie, že dôležitou súčasťou je tzv. povinná výbava. Pod tým si netreba predstaviť len lavínový set, týka sa to napríklad aj oblečenia.
Ak si človek už konečne môže chvíľu vydýchnuť, je v momente, kedy zase treba riešiť materiál.
Nemôžete si povedať, že je teplo a mne stačí len kombinéza a voda. Je toho oveľa viac a cieľom je, aby pretekár mal so sebou veci aj pre prípad zmeny podmienok a mohol reagovať na nečakané situácie – a zároveň, aby bol na tom každý plus mínus rovnako. Je predpísaný aj počet vrstiev oblečenia, alebo napríklad aj záložné rukavice. Navyše cieľ etapy nie je nikdy tam, kde je štart a rozhodne sa vrstvy hodili, než sme sa dostali k autu. Takže uvediem, čo som používal, pričom s Tomášom sme to mali v podstate rovnaké.


Základom je preteková kombinéza, pričom tá od Karpos je skutočne premakaná, aj s vreckom na pieps. Vidno, že bola robená v spolupráci s najlepšími pretekármi, používa ju napríklad aj Talianska „repre“. Poď ňu som dával tenké termo Sportful s dlhým rukávom. Povinná je ešte jedna neprefúkavá vrstva na spodnej časti, na čo sa dokonale hodia extrémne spratné nohavice LOT Evo. To isté platí aj pre vrchnú časť tela, kde sme nosili veľmi skladné modely bundy LOT Rain. Jej výhodou oproti klasickej „šušťáčke“ je použitie membrány, takže poslúži aj v skutočne zlých podmienkach. Super je tiež možnosť prispôsobenia kapucne aj na prilbu.

Povinná je rovnako izolačná vrstva, kde som siahol po veste Alagna Plus Evo a spomínané rukavice, čo vyriešil teplý a pritom veľmi spratný model Finale. Ďalej tu máme samozrejme prilbu, okuliare, čelenku, alebo napríklad aj šatku, teda „buffku“.

Bokami Západných Tatier 2024Bokami Západných Tatier 2024

Z hľadiska výstroje nesmú chýbať mačky a tu sa rozhodne oplatí investovať do dobrého modelu určeného pre skialpinizmus. Nejde len o hmotnosť, ale aj o manipuláciu a skladnosť. Rovnako treba mať lekárničku s fóliou a na batohu píšťalku. Použitie čakana, sedacieho úväzu a slučiek sa potom určovalo pred etapou vzhľadom na jej charakter.

Ono sa to nezdá, ale keď sa všetko sčíta, vôbec nemáte pocit, že idete nejako naľahko (plus lopata, sonda) a napratať všetko do cca 20-litrového batoha dá zabrať. Verím tomu, že tí najlepší majú výbavu oveľa viac optimalizovanú na nízku hmotnosť a spratnosť, ale vzhľadom na naše ambície bolo všetko OK a nemali sme žiadny problém.

Opäť niečo iné

Práve sme v polovici našej trilógie a ostáva už len jedna – Žiarska dolina. A hneď prezradím, že charakterom, podmienkami aj naším výkonom pôjde o niečo úplne odlišné. Veď uvidíte, ako inak, opäť na vlastné oči už čoskoro.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?

Bokami Západných Tatier - MSR v skialpinizme (Dvojice)

calendar_today 14.03.2024 - 16.03.2024
label Skialpové preteky
place Bobrovecká Vápenica (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
BOKAMI na vlastnej koži I. – ako som predýchal Bobrovec

BOKAMI na vlastnej koži I. – ako som predýchal Bobrovec

Bokami Západných Tatier sú najťažšie skialpinistické preteky široko-ďaleko. Poďte sa pozrieť do ich diania. My vás zoberieme priamo na trať – a myslím, že aj do našich pocitov.
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
keyboard_arrow_up