Jarná turistika v tajomnom pohorí Tribeč

Pohorie Tribeč ukrýva nielen veľa tajomstiev, ale i mnoho krás. Prekvitajúca a rozmanitá jar tajomných lesov ti so skalnými bralami, krásnymi výhľadmi a históriou poskytne na malom priestore nezabudnuteľnú turistiku.

Masovo menej vyhľadávaná lokalita, kde si môžeš vychutnať prírodu bez rušivých momentov. Neprekonáš tu veľa výškových metrov, zato o výhľady nebude núdza. Zaujímavosťou je, že počas okruhu zažiješ aj kúsok histórie.

Európske kultúrne dedičstvo

Začiatok okruhu začíname pri kostolíku svätého Juraja. Jeho vznik sa datuje od polovice 9. storočia vďaka nájdenému neporušenému drevenému trámu.


V interiéri ukrýva najstaršie fresky na Slovensku. Pôvodne pokrývali celú plochu stien.


Kostolík nie je voľne prístupný a návštevu si treba dopredu dohodnúť u miestneho farára, ktorý rád poskytne výklad o histórii kostolíka. S poďakovaním a poprianím pekného dňa vyrážame na náš najbližší cieľ.

Malý velikán - Veľký Lysec

Od kostolíka sa napájame na žltú značku a miernym stúpaním kopírujeme Kostolianske lúky,
Chodník je do mierneho stúpania príjemným lesom, kde je počuť hlasný spev vtákov.
ktoré sú chránené územie vďaka vzácnym druhom kvetov a živočíchov. Po chvíľke vstupujeme do lesa širokou cestičkou, ktorá je zároveň určená aj pre horskú cyklistiku. Prešlo 30 minút a stojíme pred mohutnými skalnými bralami, ktorých výška je miestami až 50 metrov. Poskytujú ideálny terén pre horolezcov, kde pod bralami sú naznačené zaistené trasy.


Odtiaľto je to k vrcholu už len kúsok, ale do strmého svahu. Po pár minútach sa nám naskytuje otvorený výhľad na panorámu pohoria Tribeč, hrad Gýmeš, Zobor a Žibricu. Zaujímavosťou je, že v dávnych dobách tu stálo hradisko.


Na jar tu môžete natrafiť na prekrásny pestrofarebný koberec plný kvetov a sladkej vône.


Zaujímavosťou je, že touto trasou vedie Svätojakubská cesta, ktorá spája dve najväčšie slovenské mestá – Košice a Bratislavu. Celá trasa je dlhá približne 650 km a pešo zaberie približne 1 mesiac. Touto trasou viete plynule pokračovať až do mesta Santiago de Compostela v španielskej Galícii.

Z Veľkého Lysca sa musíme vrátiť naspäť tou istou trasou, kde prechádzame cez obec a napájame sa na červenú značku. Chodník je do mierneho stúpania príjemným lesom, kde je počuť hlasný spev vtákov. Prichádzame k rázcestníku Pod Gaštanicou a pokračujeme ďalej po zelenej značke. Vstupujeme do ojedinelého chráneného areálu Jelenskej gaštanice, v ktorej sa nachádzajú gaštany jedlé, staré 200 – 400 rokov. Jedná sa o najstarší umelo založený čistý porast gaštana jedlého na Slovensku. V čase dozrievania plodov (september - október) je gaštanica, ako aj zelená turistická značka, ktorá ňou vedie, pre verejnosť uzavretá.


Odtiaľ je to už len kúsok strmého stúpania a dostávame sa ku zbytkom hradných múrov.

Hrad Gýmeš - dominanta širokého okolia

Prechádzame sa hradným areálom a robíme si vlastnú prehliadku ruín, kde sa nakoniec dostávame na hranolovú obytnú vežu, čo je najvyšší bod a vychutnávame si nádhernú 360-tku. Moja najobľúbenejšia časť zrúcaniny je kostol sv. Ignáca vďaka svojej architektúre. Po krátkej prestávke pokračujeme po zelenej značke a smerujeme k ďalšiemu historickému miestu, ktoré vedie cez sedlo pod Gýmešom, kde sa musíme napojiť na žltú značku. Tá nás dovedie k ďalším skalným bralám, ktoré boli kedysi základom opevnenia.


Miesto pre horolezcov - Studený hrad

Ďalšie výhľadové miesto, z ktorého máme Gýmeš z iného uhla. Bralo je tiahle, prechádzame jeho okraje a kocháme sa krásnymi výhľadmi na široké okolie. Aj na tomto mieste si horolezci prídu na svoje. Pobudneme tu dlhšiu dobu, nakoľko bralá sú naše obľúbené, spravíme si zopár fotiek a poberáme sa naspäť k sedlu a pokračujeme po žltej značke do dediny Kostoľany pod Tribečom k autu.


Zhodnotenie

Prešli sme len malú časť pohoria, ale práve tento kúsok je zaujímavý svojou pestrosťou, a to nielen tajomnosťou Tribeča, ale i vďaka rozprávkovým lesom plným kvitnúcich kobercov a rozmanitej histórie, či možnosti sa adrenalínovo vyžiť na bralách alebo bicykli.

Zhrnutie

  • Názov: Veľký Lysec, hrad Gýmeš, Studený hrad
  • Lokalita: pohorie Tríbeč, Podunajská pahorkatina
  • Značenie: veľmi prehľadné (žltá – červená – zelená – žltá)
  • Obmedzenie: Od 25. septembra do 31. októbra je gaštanica pre verejnosť neprístupná (sedlo pod Gaštanicou po hrad Gýmeš – zelená značka)
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 5 hod
  • Parametre: 15 km/610 výškových metrov
  • Typ: vrchol, okruh, zrúcanina
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie bezplatné pri kostolíku sv. Juraja
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
keyboard_arrow_up