Tip na výlet: Veľký Choč - majestátny vrch Oravy a Liptova

Poď sa s nami pozieť na jeden z najznámejších vrchov, nachádzajúcich sa na hranici Liptova a Oravy, avšak menej navštevovanou trasou z obce Lúčky. Stredne náročné stúpanie ťa odmení výhľadmi, ktoré si bezpochyby zamiluješ.

Na Veľký Choč vedie niekoľko turistický trás, ktoré ti umožnia zažiť tento kopec niekoľkokrát po sebe a predsa stále inak. Výstup môžeš začať z Valašskej Dubovej, Vyšného Kubína, Jasenovej, Lúčok či Likavky. My sme zvolili najnáročnejší variant, trasu z Lúčok, a či bola skutočne taká, sa dozvieš vo videu.

Prečo práve táto trasa?

Budeš mať pocit, že stojíš na najvyššom kopci široko ďaleko, pretože väčšie hory budú mierne ďalej.
Na Veľkom Choči som bola len raz, a to v letnej sezóne a priznám sa, že pri počte turistov, ktorých som tam stretla z Valašskej Dubovej, by som tam znova nešla. Tentokrát sme štartovali z obce Lúčky, kde sme za celý čas (nielen stúpania, ale aj klesania) stretli max. 10 ľudí. Dobrým nápadom je ráno si privstať a pohľady na vrchole si užiješ možno aj úplne sám/sama.


Trasa nie je vôbec náročná, síce sa vyznačuje stúpaním, ale to je na vrchol z každej strany. Ani v jednom úseku sme neboli nútení ísť chodníkom len priamo hore a tak lýtka boli „v suchu", bez kŕčov. V prvej polovici som sa mierne zadýchala, ale hneď na to sa nám naskytli rozľahlé výhľady pod vrcholom, pri ktorých človek zabudnete aj na to mierne trápenie.


Kam až dovidíte

Pri slnečnom počasí dovidíš takmer úplne všade. Naskytnú sa ti pohľady nielen na Liptov, Oravu, Poľsko, ale dokonca aj Moravu. Budeš mať pocit, že stojíš na najvyššom kopci široko ďaleko, pretože väčšie hory budú mierne ďalej. Navôkol uvidíš Oravské Beskydy, Západné tatry, Veľkú a Malú Fatru. Uznaj, takýto výhľad sa oplatí navštíviť.


Na čo sa treba pripraviť

V prípade jarnej návštevy netreba zabudnúť na mačky a kvalitnú turistickú obuv, pretože snehu je po ceste na vrchol stále dostatok. V suchšom, ale aj vlhšom období výstup uľahčia outdoorové tenisky s kvalitným dezénom na podrážke. Na turistickom chodníku sa nachádzajú reťaze, mohutné korene a aj skalný podklad, preto turistický chodník nie je vhodný pre maličké deti, ale tie staršie to hravo zvládnu.


Zhodnotenie

Ak je Liptov alebo Orava tvojou destináciou, či srdcovkou, ktorú počas roka navštevuješ, určite nezabudni na túto krásnu túru. Ak si tam už bol/a, ale touto trasou nie, určite odporúčam. Všetky detialy a malebné výhľady na okolie si vychutnáme vo videjku.


Zhrnutie

  • Názov: Veľký Choč
  • Lokalita: Chočské vrchy
  • Turistické značenie: veľmi prehľadné (červená)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 6-7 hodín
  • Parametre: 10,5 km/1 050 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania: Jastrabia dolina odkalište
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
am.uhrinova55 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Hľadáš poldenný výlet s množstvom zaujímavostí? Na tejto túre sa môžeš tešiť na krásne výhľady na Veľkú a Malú Fatru, krasové útvary, jaskyne a rozprávkový les.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

S Multivanom sme sa vybrali preskúmať, aké poklady v sebe ukrývajú Rumunské Karpaty.
keyboard_arrow_up