Pozvánka: Jún plný behu od mesta až po vrcholky štítov

Aj v mesiaci jún na teba čakajú rôzne preteky od cestných maratónov až po vertikálne preteky na vrcholy štítov.

Leto je tu a preteky sa organizujú v plnom prúde. V tejto pozvánke nájdeš preteky od Bratislavy až po Košice. Bežecké akcie ťa v júni zavedú na rôzne maratóny, ale aj sky-runy, čím nazývame dlhé behy v horách s veľkým prevýšením. Voľba je len na tebe, tak si poď s nami vybrať, čo ti bude po chuti.

4. 6. 2022 - Vysoké Tatry - Nosičská Stovka

Hneď v úvode júna nás v kalendári čaká významný memoriál Juraja Petranského v podaní pretekov pre nosičov. Pretey sa uskutočnia na trase Hrebienok - Zamkovského chata. Súťažiť sa bude v kategóriách muži s nákladom 100 kg, zmiešané dvojice s nákladom 100 kg na rozdelenie a ženy s nákladom 30 kg. Okrem toho, že sa pretekov zúčastnia profesionálni nosiči, môže si ho vyskúšať aj ktokoľvek iný. Viac informácií nájdete na FB stránke.


4. 6. 2022 - Liptov - Poludnica run/sky run

Ak si chceš preveriť svoje bežecké zručnosti a kondičku v behaní po horách, prípadne si s ďalšími bežcami odbehnúť kvalitný tréningový beh ako prípravu na tvoje dôležité preteky v sezóne, Poludnica Run v Nízkych Tatrách s dĺžkou 23 kilometrov a prevýšením viac ako 1 600 m určite predčí tvoje očakávania. Skvelú atmosféru dotvára aj krásne prostredie v srdci Liptova, tak v prípade, že sa chceš zúčastniť, nájdeš všetky potrebné informácie na stránke podujatia.


4. 6. 2022 - Banská Bystrica - Maratón/cestný maratón

Mesto Banská Bystrica organizuje už 11. ročník maratónu, ktorý sa uskutoční takmer v strede Slovenska, a to priamo v centre mesta Banská Bystrica. Aby trať vyhovovala súčasne všetkým trom súťažným disciplínam, je koncipovaná ako okruh. Tieto disciplíny pozostávajú zo samotného maratónu (6x okruh), polmaratónu (3x okruh) a štafety. Pre rodiny s deťmi, seniorov či začínajúcich športovcov je pripravený 3 400 metrov dlhý mestský okruh s rovinatým profilom. Samostatne sú v tento deň pripravené aj preteky pre korčuliarov či kolobežkárov. Pre viac informácií sledujte túto stránku.


11. 6. 2022 - Kubínska hoľa - Memoriál Barnáša Uvegeša/Sky run

Druhý júnový víkend patrí dlhému horskému behu v lone Oravskej Magury. Na trati ťa bude čakať približne 24 kilometrov dlhý beh s prevýšením cez 1 300 výškových metrov. Počas trate sa stretneš s behom po zjazdovke, štrkovej či asfaltovej ceste, ale bežať budeš aj po turistických chodníkoch s výhľadmi na Západné Tatry, Choč či Malú Fatru. Všetko potrebné k účasti na týchto pretekoch nájdeš na stránke podujatia.


11. 6. 2022 - Senica - Záhorácky maratón/cestný maratón

V polovici júna sa môžeš zúčastniť 33. ročníka maratónu a 18. ročníka polmaratónu v Senici. Trať polmaratónu vedie zo Senice cez letisko okolo golfového areálu až k tzv. obrázku a naspäť. Maratónci pobežia zo Senice borovicovým lesom cez Borský Mikuláš až do Šaštína – Stráží a naspäť. Trať maratónu meria 42 195 metrov a je oficiálne premeraná. Povrch trate je asfaltový a celkové prevýšenie je 180 metrov. Viac info nájdeš na tomto webe.


12. 6. 2022 - Vysoké Tatry - Beh na Zelené pleso/vysokohorský beh

V júni si môžeš tradične vychutnať krásu Vysokých Tatier a zároveň si aj poriadne zamakať na 17. ročníku Behu na Brnčalku. Beh o dĺžke 7 700 metrov s prevýšením 636 metrov je určený a vhodný najmä pre nadšencov a milovníkov športu a prírody, ale aj pre amatérskych či profesionálnych športovcov. Ak si chceš dopriať poriadnu dávku vyplavených endorfínov a zabehať si v krásnom prostredí, všetky potrebné informácie nájdeš na ich webovej stránke.


12. 6. 2022 - Bratislava Rača - Račiansky kros/lesný beh

Ak to máš do Tatier ďaleko, môžeš si v ten istý deň v okolí Bratislavy zabehnúť lesný beh cestičkami Malých Karpát s dejiskom na amfiteátri v Rači. Čaká ťa 9 kilometrov s prevýšením 340 metrov, a ak patríš medzi tých zdatnejších, ktorí si radi dávajú poriadne do tela, môžeš si zabehnúť aj 15 kilometrov s prevýšením 440 metrov v Knižkovej doline. Preteky sú pripravené aj pre deti, dokonca v kategóriách od predškolákov a s registráciou zdarma. Všetko potrebné k účasti na týchto pretekoch nájdeš na tejto stránke.


25. 6. 2022 - Fačkovské sedlo - RM Vertical Cup Kľak/vertikal beh

Bežecká disciplína Vertikal beh je charakteristická tým, že sa približuje k vertikálnemu pohybu (kolmo na vodnú hladinu v 90 stupňoch). Čím viac stupňov prekonávaš, tým viac je to vertikálny pohyb. Skrátene môžeme povedať, že ide o beh do terénu s vysokým sklonom. Ideálny začiatočnícky beh do vrchu ťa čaká na salaš Kľak, kde prebehneš len 700 metrov a nastúpaš 190 výškových metrov, avšak v 32 % sklone na povrchu, ako je lesná cesta a trávnatý porast. Ak si to náhodou nevieš predstaviť, boli sme tam aj my s kamerou. Všetky potrebné informácie nájdeš na ich webovej stránke.


26. 6. 2022 - Vrátna - Beh na Poludňový Grúň/vertikal beh

Ak by ti vertikálneho behu bolo málo, hneď na druhý deň sa na druhej strane Malej Fatry bude odohrávať už 20. ročník behu na Poludňový grúň. Tu ťa však budú čakať už výživnejšie parametre trate, a to práve na štyroch kilometroch až 846 metrov prevýšenia. Ako za odmenu ťa v cieľovej „rovinke” budú čakať nádherné výhľady na hrebeň Malej Fatry od Rozsutca až po Fatranský Kriváň alebo až kam tvoje oko dovidí. Prihlásiť sa na pretek môžeš tu.


26. 6. 2022 - Bratislava - Tvrďák / prekážkový beh

Posledný júnový víkend si môžeš v Bratislave otestovať svoju vytrvalosť, silu a trpezlivosť zdolávaním náročných prírodných a umelých prekážok. Na Tvrďáku sa zdolávajú prekážky ako vodná stena, blatové pole, bradlá, ale nevyhneš sa ani kladine, zhybom, vreciam, streľbe, rúčkovaniu, oštepu, šplhu, ťahaniu pneumatiky, brodeniu sa v blate, či dokonca kúpaniu v kadi. Iba v Bratislave ťa čakajú aj nafukovačky. Toto všetko nájdeš na približne 5 kilometrov dlhej trati v rôznych kategóriách, od Open kategórií po Elite. Príslušné informácie nájdeš na ich webovej stránke.


Ak si sa úspešne dočítal až sem, dúfame, že si si našiel svoje preteky na príjemne a športovo strávený víkend. Pokiaľ vieš o pretekoch, ktoré by mali byť spomenuté v ďalších mesiacoch a chcel/a by si sa o to podeliť, neváhaj nás kontaktovať na outdoor@mtbiker.sk. Športu zdar a prírode vďaka za takéto krásne možnosti.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl - okrem behu aj poriadna štafeta a horský festival

Pozvánka: Apríl - okrem behu aj poriadna štafeta a horský festival

Sezóna je už v plnom prúde a počet pretekov exponenciálne narastá. Čo nás čaká v apríli?
Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou

Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou

Chceš zažiť atmosféru najväčšieho štafetového behu na Slovensku? Registruj sa, kým nie je neskoro.
Pozvánka: November plný farieb

Pozvánka: November plný farieb

Čo môže byť krajšie ako preteky pomedzi farebné lístie plné jesenných tónov novembra? Poďme sa spolu pozrieť, kam si môžeš ísť zapretekať.
keyboard_arrow_up