Reportáž: Krížna Krížom Krážom  - preteky pre skutočných trailových bežcov

Reportáž: Krížna Krížom Krážom - preteky pre skutočných trailových bežcov

Na úpätí Veľkej Fatry sa opäť uskutočnili ikonické preteky. Sviatok všetkých horských bežcov s dĺžkou 22,9 km a prevýšením cez 1 500 m.

Beží sa v Národnom parku Veľká Fatra, z toho dôvodu je počet účastníkov limitovaný na 250. Výsledky a všetky informácie o týchto pretekoch nájdeš na tomto odkaze. Poď sa teraz pozrieť, ako to na týchto pretekoch vyzerá a možno to inšpiruje práve teba a zúčastniš sa ďalšieho ročníka alebo iného podujatia. Veď sezóna trailových akcií sa ešte len začína .

Príprava - základ úspechu

Základom v mojej príprave pred pretekmi bolo striedanie dlhších behov s miernejším stúpaním s nižšou intenzitou a kratších výbehov do prudkých kopcov. Táto stratégia prípravy mi vyhovuje najviac a je aj časovo zvládnuteľná. Ako pred všetkými pretekmi, posledný týždeň mám už len dva výklusové behy, nech nohy v deň D nie sú unavené.

Štart v Starých Horách

Dostať sa na miesto štartu môže byť trošku krkolomné. V smere od Banskej Bystrice je potrebné v obci, po prejdení kostola po pravej strane, odbočiť vľavo. Je to odbočka ešte pred tou do Tureckej. Následne prudkým stúpaním úzkymi uličkami ťa cesta privedie k usmiatemu „parkovčíkovi" = organizátorovi. Registrácia je na futbalovom ihrisku, kde sa následne aj štartuje a pribieha do cieľa.


Už z ihriska je vidieť najvyšší bod dnešného behu - výrazný vysielač na Krížnej a najtechnickejšiu časť Majerovu skalu s prudkým, skalnatým zbehom. Po výklade trate a vhodného zvolenia stratégie sa presúvame na štartovú čiaru a ide sa na vec.

Neprepáliť to na Japeň

Hneď po štarte sa snažím neuletieť, strategicky volím pomalšie tempo. Za obcou totiž trať začína naberať prudké stúpanie, ktoré len tak neskončí. Práve naopak, naberá na intenzite, až začínam mať pocit, že tých celkových 22,9 km bude poriadne dlhých. 700 výškových metrov na pár kilometroch nie je sranda. Preto je pre mňa vhodné, radšej prejsť do rýchlejšej chôdze, ako si úplne zataviť nohy na prvých kilometroch a byť „vybavený” už hneď na začiatku.


Lesnou hrebeňovkou

Konečne nastáva ten blažený pocit z krásnych výhľadov, ktoré hrebeň Veľkej Fatry ponúka.
Po prebehu vrchom Japeň ma čaká krásny, mierne technický zbeh. Sily, ktoré som pošetril v stúpaní, sa mi teraz budú hodiť. Trať naberá zvlnený charakter a tempo môžem pekne zvyšovať. Po pár kilometroch prechádza trasa na lesnú cestu a dostáva sa do Bystrickej doliny. Po niekoľkých kilometroch zbehu by si moje nohy už rady oddýchli. Od Panskej koliby trasa znovu začína stúpať. To, čo som klesol, musím nabrať naspäť, matematika nepustí. Lesná cestička už ale nie je taká prudká a k prvej občerstvovačke to už nie je ďaleko.


Kráľova studňa – prvá občerstvovačka

Po asi troch kilometroch mierneho stúpania žltou turistickou trasou sa objavuje horský hotel Kráľova studňa. Je to polovica pretekov, približne 11. km. Ako to na horských behoch býva, plejáda toho, čím si môžem dotankovať palivo, je pestrá. Cez sladké, slané, ionťáky, colu, ovocie... Len netreba zabúdať, že tých ďalších vyše 11 km s plným bruchom by nemuselo dobre dopadnúť. Čiže všetko s mierou a beží sa ďalej.


Majestátna Krížna

Od hotela je to už také príjemne zvlnené stúpanie a konečne nastáva ten blažený pocit z krásnych výhľadov, ktoré hrebeň Veľkej Fatry ponúka.
Miestami je potrebné sa pridržiavať všetkého, čo zabezpečí akú-takú stabilitu.
Je to časť veľmi pekne behateľná, s dvomi prudšími stúpaniami. Ani sa nenazdám a som pri vysielači, najvyššom bode trasy - Krížna s výškou 1 574 m n. m. Tu sa naskytne nielenže výhľad na celú časť hrebeňa prvej časti pretekov, ale aj na cieľ, ktorým je futbalové ihrisko v Starých Horách. Po rozdýchaní sa, kde som a kde sa ešte musím dostať, pokračujem na pekný zbeh až pod Majerovu skalu. Dôležité je, držať sa pri zbiehaní po ľavej strane na mieste, kde sa chodník rozdvojuje. Ten vpravo totiž vedie starou zjazdovkou priamo do Tureckej.


Lezenie, skákanie, šmýkanie = Majerova skala

Po dobehnutí k Majerovej skale sa začína najtechnickejšia časť behu. Nie je ľahké už dosť výčerpaný nájsť sily na stopercentnú koncentráciu. Po prekonaní kratšej lezeckej pasáže po vyšmýkaných skalách prichádza zbeh úzkou lesnou cestičkou. Miestami je potrebné sa pridržiavať všetkého, čo zabezpečí akú-takú stabilitu. Musím sa úplne sústrediť na každý došľap, aby to neskončilo podvrtnutím, nedajbože pádom niekde medzi stromy. Po najprudšom klesaní trasa prechádza na lesnú cestu s na prvý pohľad dobrým povrchom, ale za zákrutou sa situácia rýchlo zmení na preskakovanie výmoľov a nestabilných skál.


Už len 3 km

S touto správou ma vítajú na druhej a poslednej občerstvovačke. To ma povzbudí, ale viem, že posledných zhruba 600 m je do riadneho kopca. No nie je čas, strácať čas. Zbeh je naozaj prudký až dole do obce. Asi na 100 m sa trasa spája so štátnou cestou BB-RK, takže pri prebehu si dávam pozor na prechádzajúce autá. Tak a prichádza čerešnička na torte v podobe stúpania k cieľovej rovinke na futbalovom štadióne. Za povzbudzovania preživších v cieli prebieham časomierou a som rád, že to mám v zdraví za sebou. Pár kŕčov pri zbiehaní ma neobišlo, ale to k tomu patrí .


Zhodnotenie

Svojím charakterom mi tieto preteky úplne sadli. Bolo v nich všetko, čo by mal poriadny horský beh obsahovať: prudké stúpania, pekné výhľady v hrebeňovej časti a samozrejme aj tréning koncentrácie pri prudkých skalných zbehoch. Bola to skúška ohňom pred ďalšími bežeckými výzvami v tomto roku a mal som možnosť otestovať svoju pripravenosť.


Kto nebol, nech skúsi. Nie sú to preteky pre začínajúcich trailových bežcov, ale svojím charakterom, výhľadmi, atmosférou ťa chytia určite za srdce a budeš sa tam chcieť opäť vrátiť. Za pekného počasia veľmi príjemná hrebeňová časť. Za zlého počasia sa tam nechceš dlho zdržiavať. Za mňa podarená akcia a ako už pri pretekoch s prívlastkom Sky race býva, komornejšia a priateľskejšia atmosféra, na ktorú zavítajú len skutoční milovníci hôr.

Zhrnutie

  • Názov: Krížna Krížom Krážom
  • Lokalita: Veľká Fatra
  • Značenie: trasa je pekne vyznačená fáborkami a v kritickejších odbočkách zelenými šípkami
  • Občerstvovačky: Kráľova Studňa, pod Majerovou skalou
  • Obtiažnosť: preteky vhodné skôr pre skúsených trailových bežcov
  • Povrch: turistické a lesné chodníky, na pár sto metroch asfalt, technické miesta (skaly, korene)
  • Parametre: 22,9 km, prevýšenie 1 560 m
  • Možnosť parkovania: Okolie futbalového ihriska v Starých Horách
report_problem Našiel si v texte chybu?
PeterMatala 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Nádherný inverzný jesenný deň, výhľady, kopce, ale aj blato, prekážky a divočina. To všetko nám naservírovala Veľká Fatra.
Reportáž: Kordícky Extrém - preteky v srdci Kremnických vrchov

Reportáž: Kordícky Extrém - preteky v srdci Kremnických vrchov

Trať dlhá 26 km, kŕče v nohách a neskutočný nával endorfínov. Aj o tom boli tieto trailové bežecké preteky.
Reportáž: Ako som sa ocitol na Vertikal kilometri na Kráľovu hoľu?

Reportáž: Ako som sa ocitol na Vertikal kilometri na Kráľovu hoľu?

Beh na najvyšší vrchol východnej časti Nízkych Tatier v pretekovom režime ma poriadne preveril, ale na konci som bol šťastný, že som sa tejto akcie zúčastnil.
keyboard_arrow_up