Behom na vyhliadky v Slovenskom raji - Matka Božia a Sovia skala

Pozri sa s nami na dve veľmi pekné a nie až tak známe vyhliadky v Slovenskom raji. Z každej z nich sa ti naskytne iný výhľad a zvládneš ich počas jedného výletu. To, či si na ne zabehneš, alebo si urobíš nenáročnú túru, je len na tebe.

V Slovenskom raji sme už navštívili viaceré rokliny ako Veľký Sokol, Piecky či Sokoliu dolinu. Hoci sú spomenuté rokliny raja najväčším lákadlom pre turistov, bola by škoda nenavštíviť ďalšie veľmi pekné miesta, na ktorých sa tiež rozhodne budeš cítiť ako v raji. Ukryté sú tu aj viaceré vyhliadky. Niektoré z nich sú známe viac, iné menej, a my sme sa rozhodli, že ti ich postupne ukážeme. A keďže je Slovenský raj na beh top, povedali sme si: „Prečo rovno neurobiť mini sériu: Behom na vyhliadky v Slovenskom raji?”

Odkiaľ vyraziť?

Obidve vyhliadky sú najlepšie prístupné zo severnej strany raja, konkrétne z obce Smižany. Možností, odkiaľ vyraziť, je viacero, no najideálnejšie sú tieto:
  • Zaparkovať auto je možné na parkovisku pri rázcestníku Smižany - Maša, odkiaľ vstupuješ priamo do raja. My sme na toto miesto dobehli zo Smižian, takže pokiaľ sa dostaneš do Smižian autobusom alebo vlakom, nie je to vôbec ďaleko.

  • Ak máš auto, môžeš sa vyviesť smerom na Košiarny briežok, kde sa dá zaparkovať pri rázcestí Včelinec, odkiaľ to je len chvíľa na Soviu skalu.

  • Alebo sa vyvezieš ešte ďalej, na parkovisko pri Novákovej chate. To je asi najideálnejšie riešenie, hlavne pre rodinky, keďže na chate sa dá po túre občerstviť a deti sa tam môžu vyblázniť na ihrisku.

My, domáci, sme vyrazili po vlastných rovno z domu zo Smižian a vo videu si môžeš pozrieť našu cestu za vyhliadkami.


Matka Božia

Na vrch Matka Božia s nadmorskou výškou 906 m sa dostaneš nenáročnou prechádzkou po žltej značke z Košiarneho briežka. Až po Sedlo Medvedia hlava vedie asfaltová cesta, ktorá je aj cyklotrasou, takže táto časť sa dá pokojne absolvovať aj na bikoch. Na toto sedlo sa dá dostať aj z Novoveskej Huty modrou turistickou značkou. Zo sedla sa dá pokračovať aj na vyhliadku Medvedia hlava, takže kto chce, môže si vyjsť krátkou prechádzkou aj tam.


Na Matku Božiu to je zo sedla ešte cca polhodina lesným chodníčkom. Spočiatku to je poriadny strmák, avšak iba veľmi krátky a potom už len miernou rovinkou a si tam. Neostáva nič iné, len kochať sa výhľadmi. Budeš mať celý Slovenský raj ako na dlani, ale uvidíš aj Kráľovú hoľu či časť Vysokých Tatier.


Ak sa rozhodneš absolvovať túto trasu, Košiarny briežok - Matka Božia, tak cestou tam aj späť nachodíš cca 10 km. Ide o dlhšiu, no nenáročnú prechádzku a zvládnu ju bez problémov aj deti.


Sovia skala

Jednou z najjednoduchších a veľmi ľahko prístupných vyhliadok je práve Sovia skala, ktorá je v nadmorskej výške len 564 m, no výhľady z nej sú tiež veľmi pekné. Najkratšia trasa na Soviu skalu vedie z Čingova, odkiaľ to je len cca 20 minút strmým kopcom. My sme vyrazili z opačnej strany, z rázcestia Včelinec, z ktorého to je nenáročná prechádzka lesom po zelenej značke.


Vyhliadka ponúka výhľad na celé stredisko Čingov, ktoré sa nachádza priamo pod ňou a uvidíš aj celé Vysoké Tatry.


My sme po oddychu na vrchole pokračovali smerom na Čingov. Po pár minútach sme už zbehli dole na lúku, kde sa nachádza aj bufet Ihla - opäť super miesto na občerstvenie. Odtiaľ sme nepokračovali na Čingov, ale išli sme modrou značkou okolo Hornádu naspäť na Smižanskú Mašu a následne do Smižian, kde sme náš beh začínali.


Každý podľa chuti

Možností, ako to všetko nakombinovať, tu je neúrekom a svoje si tu nájde každý turista - viac zdatný, menej zdatný, starší, mladší, ktokoľvek, … Či si vybehneš na obe vyhliadky ako my, alebo si vyberieš jednu a prejdeš sa, alebo to spojíš s bicyklom, je to len na tebe. Stačí zbaliť batoh a vyraziť .


Zhrnutie

  • Názov: Matka Božia, Sovia skala
  • Lokalita: Slovenský raj
  • Turistické značenie: prehľadné (žltá, zelená, modrá)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Parametre: 20 km/850 výškových metrov (náš variant)
  • Typ: vyhliadka, okruh, lesná cesta
  • Možnosť parkovania: Smižanská Maša / Košiarny briežok - zdarma / Čingov - platené
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
Behom na vyhliadky v Slovenskom raji - Ihrík a Tomášovský výhľad

Behom na vyhliadky v Slovenskom raji - Ihrík a Tomášovský výhľad

Jedna známa, druhá menej známa, no obe majú niečo do seba. Beh či prechádzka? To je len na tebe.
Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
keyboard_arrow_up