Tip na výlet: Teplickými serpentínami až na Katovú skalu

Nenáročná turistická trasa plná prekvapení v spojení s históriou určite očarí. Vďaka viacerým východiskovým trasám a možnosťou spraviť si okruh narazíte tu na ideálny krátky výlet s výhľadom na Turiec.

Teplické serpentíny sú ľahkým štartom aj pre malých turistov. Nenáročnú turistickú trasu na Katovu skalu veľmi vyhľadávajú najmä rodiny s deťmi. Na jej konci si vychutnáte krásny výhľad na takmer celý Turiec. Pre turistov je celoročne prístupná a v každom ročnom období má čím prekvapiť. Je ako stvorená na krátky a rýchly únik z reality, mesta a práce. Vhodná je ale aj pre tých, čo si chcú dať trochu do tela – trialrunnerov, ktorí sa tu v poslednom období často objavujú.

Samotná skala sa vypína nad obcou Sklabinský Podzámok a Kantorskou dolinou vo Veľkej Fatre. Z vrcholu je nádherný výhľad na Veľkú Fatru, Lúčanskú Malú Fatru a časť Turčianskej kotliny. Cestou z Teplických serpentín sa v plnej svojej kráse ukazuje Krivánska Malá Fatra.

Pohľad na Katovu skalu z Kantorskej doliny

Vedie k nej niekoľko trás

Očaria vás krásne výhľady na Krivánsku i Lúčanskú Malú Fatru, mestá Martin, Vrútky, Turany a okolité dediny.
Na Katovu skalu sa dá dostať z viacerých východiskových bodov. Najkratšia trasa vedie zo Sklabinského Podzámku. Dlhšia trasa začína pár metrov za obcou Turčianska Štiavnička pri miestnom prameni - medokýš. Turistický chodník vedie aj z obce Podhradie. Dokonca je možné absolvovať aj okruh – z jedného východiskového bodu prejsť do druhého a následne sa vrátiť späť. Rozhodli sme sa pre okruh, tým si predstavíme dve z trás.


A výlet sa môže začať

Rozhodli sme sa začať prechodom cez Teplické serpentíny, ktoré sa nachádzajú pár metrov za Turčianskou Štiavničkou v smere na Sklabinský Podzámok. V blízkosti cesty, kde sme nechali auto, tečie miestny prameň – medokýš. Stojí tam aj altánok. Končí tu aj areál kaštieľa, momentálne ho rekonštruujú. Na všetky východiskové miesta sa viete dostať aj prímestskou autobusovou dopravou z Martina.

Altánok s medokýšom, pri ktorom začína cesta na Teplické serpentíny.
Na turistický chodník a serpentíny sa dostanete priamo od altánku. Po niekoľkých metroch lesnou cestou objavíte prvý z rybníkov, ktoré dal vybudovať gróf Révay. Vľavo od neho pokračuje chodník, ktorý vás privedie ku skalnému vodopádu a samotným Teplickým serpentínam. V roku 2002 ich obnovila obec Turčianska Štiavnička a odvtedy ich aj spravuje.


Popri chodníčku tečie potôčik Teplica, ktorý formuje malé meandre. Ponad ne vedú drevené mostíky a lavičky. Pokiaľ máte veľmi malých turistov , nechajte preto kočík radšej doma a zoberte si turistický nosič.

SerpentínySkalný vodopád

Na konci Teplických serpentín sa nachádza niekoľko rybníkov, pri ktorých sú lavičky. Môžete si tu oddýchnuť a občerstviť sa.


Rozhodnite sa, či idete ďalej

Ak chcete v ceste pokračovať (na vyhliadku Kríž a Katovu skalu), musíte sa trošku potrápiť a nájsť si chodník, keďže je tu mnoho vychodených cestičiek k rybníkom. Keď narazíte na drevorezbu ikony Teplice, ktorá visí na strome pri prvom z horných rybníkov, treba odbočiť vpravo do lesa a držať sa chodníka stále v tomto smere. Približne po 15 minútach stúpania sa dostanete na rázcestie so smerovníkmi. Vpravo vedie chodník na vyhliadku Kríž, z ktorej máte Krivánsku Malú Fatru ako na dlani. Vľavo pokračuje cesta na Katovu skalu. V teréne sa orientujte podľa oranžových značiek na stromoch.

Teplica

Cestou na Katovu skalu rozhodne neobíďte vyhliadku Kríž. Ponúka krásny výhľad na Krivánsku Malú Fatru. Na skale nájdete aj samotný kríž. Ak nepoznáte dobre hrebeň Malej Fatry, pomôže vám zorientovať sa mapa vyrytá v dreve s jednotlivými názvami vrchov Malej Fatry.

Vyhliadka KrížVýhľad na Krivánsku Malú Fatru

Ideme ďalej

Takmer celá trasa na Katovu skalu vedie cez les a zvážnice s miernym stúpaním.
Pod vrcholom sa nachádza niekoľko serpentín a začnú sa ukazovať prvé skalné útvary.
Samozrejme, niekde musíme nabrať aj tie výškové metre, no stúpania sú krátke. Určite vás očaria krásne výhľady na Krivánsku i Lúčanskú Malú Fatru, mestá Martin, Vrútky, Turany a okolité dediny. Od rázcestia by sme sa mali dostať k nášmu cieľu cesty za 1 hodinu a 10 minút. Nám sa to podarilo približne za 45 minút aj s fotodokumentáciou a krátkymi prestávkami na kochanie sa. Ak však pôjdete s deťmi, určite počítajte s tou hodinou.

Už tam budem

Pár metrov od cieľa našej cesty sa v lese napojíte na červenú turistickú trasu, ktorá vedie zo Sklabinského Podzámku. Celou červenou turistickou trasou sa dostanete zo Sklabinského Podzámku do Podhradia (Sklabinský Podzámok – Katova skala – Dolné Dvoriská – Podhradie). V lesíku pri vrchole Katovej skaly objavíte ďalšiu drevorezbu Povesti o Katovej skale, pamätník, turistické smerovníky, turistickú kroniku. Upozornenie: Nebezpečenstvo zošmyknutia.

Pamätník a drevorezba povestiJeden z prvých výhľadov

Na turistov tu, samozrejme, čaká unikátny výhľad na časť Turca, hrebeň Veľkej Fatry (Lysec, Ostrá a Tlstá), Lúčanskú Malú Fatru (Kľak, Veľká Lúka) mesto Martin a okolité dediny, Kantorskú dolinu.

Kantorská dolinaVeľká Fatra, Lysec, Ostrá, Tlstá

Hlavne v zimnom období, keď nie je lístie na stromoch, sa dá odtiaľ vidieť aj zrúcanina Sklabinského hradu, ktorý sa nachádza medzi Sklabinským Podzámkom a Sklabiňou. V lete ho zakrýva lístie stromov a vidno iba jeho malú časť. Určite odporúčam sa tam cestou zastaviť.

Pohľad na obec Sklabiňa, Turčiansku kotlinu, Lúčanskú časť Malej Fatry, Veľká lúka, Kľak
Na vrchole sme sa rozhodli, že späť pôjdeme červenou turistickou trasou do Sklabinského Podzámku.

Opačný smer cesty

Druhá cesta na Katovu skalu vedie po červenej turistickej trase zo Sklabinského Podzámku, ako píšem vyššie, tou sme išli dole. Výstup trvá približne hodinu. Na prvú turistickú značku natrafíte hneď v centre obce. V jej okolí sa nachádza most a autobusová zastávka. Tu je prvá možnosť, kde môžete nechať svoje auto.

Turistické trasyCyklistické trasy

Ak prichádzate z Martina, na mostíku odbočte vpravo. Popri potoku sa dostanete na koniec dediny, kde je malé parkovisko. Nachádza sa tu informačná tabuľa a obecné kontajnery. Odtiaľ rovno vedie lesná cesta do Kantorskej doliny.

Cestou popri potoku
Turistický chodník na Katovu skalu začína vľavo. Musíte prejsť lúčkou okolo dvoch rodinných domov. Po pár metroch uvidíte posed. Vpravo od neho je už viditeľne vychodený chodník, ktorým vojdete do lesa.


Turistická trasa je pomerne strmá a na jej začiatku sa nachádza rebrík, po ktorom vstúpite do lesa (pár metrov vyššie od rebríka je aj chodník). Celá trasa vedie bukovým lesom. Pod vrcholom sa nachádza niekoľko serpentín a začnú sa ukazovať prvé skalné útvary. Trasa je určite strmšia ako cez Teplické serpentíny, aj keď kratšia.

Povesť hovorí o mladej krásnej panne, ktorá je zakliata v skalách Katovej skaly.
Keďže sme začínali prechodom cez Teplické serpentíny a chceli sme si spraviť pekný okruh, zostúpili sme priamo až do dediny Sklabinský Podzámok na asfaltovú cestu, ktorá vľavo pokračuje do Kantorskej doliny, vpravo do centra obce. Následne sme pokračovali pešo cestou SNP približne 4 km do Turčianskej Štiavničky, kde sme nechali auto. Pozor medzi dedinami Sklabinský Podzámok a Turčianska Štiavnička, hoci sú od seba vzdialené iba 4 km, nepremáva žiadna hromadná doprava. Cesta medzi obcami je veľmi úzka, v zimnom období nie je udržiavaná. Preto musíte ísť pešo, alebo si stopnúť okoloidúce auto.

Cestou medzi dedinami

Táto časť Turčianskej cesty SNP je známa hlavne svojou cyklistickou trasou, ktorá vedie cez okolité dediny popod hrebeň Veľkej Fatry z obce Sučany až do Turčianskych Teplíc.

Niečo z histórie

Samotná Katova skala a jej okolie patrí do 47 hektárovej chránenej prírodnej rezervácie, na čo upozorňuje na vrchole aj tabuľa. Ide o ochranu skalného komplexu, bralo je budované z lavicových vápencov. Nachádzajú sa tu prirodzené spoločenstvá chránených rastlinných a živočíšnych druhov. V minulosti tu bol valmi opevnený 4 ha areál s dvomi prístupovými cestami. V oblasti sa našli pozostatky lužickej, púchovskej a ranostredovekej keramiky . Hradisko zaniklo v 11. storočí, keď sa Turiec začlenil do Uhorska.

História Katovej skaly sa spája s neďalekým hradom Sklabiňa. Hovorí sa, že slúžila na popravy – ľudí z nej zhadzovali. Povesť hovorí o mladej krásnej panne, ktorá je zakliata v skalách Katovej skaly. Dievčina odmietla svojho nápadníka, miestneho hradného kata a ten ju zaklial. Preto teraz sedí na zlatom poklade a raz za sto rokov môže zakričať jedno jediné slovo: „Vysloboď!“ A ak sa nájde taký, ktorý ju oslobodí, stane sa spolu s ňou majiteľom zlatého pokladu.

Pohľad na Katovu skalu spod hradu
Hrad Sklabiňa je malá zrúcanina hradu na vŕšku medzi obcami Sklabiňa a Sklabinský Podzámok. Vznikol v 13. storočí a v minulosti niekoľkokrát vyhorel.
Krásna príroda v spojení s históriou, veľké možnosti dostupnosti z viacerých východiskových bodov, to je Katova skala.
Poslednými vlastníkmi boli Révayovci. Momentálne je v súkromnom vlastníctve a je verejnosti sprístupnený za poplatok. Na okolitých lúkach sa pasú kozy, ktoré dodávajú tomuto miestu ešte viac pokoja a krásy. Prebiehajú tu obnovujúce a nevyhnutné rekonštrukcie hradných zrúcanín. Navštíviť môžete aj múzeum a od konca mája 2022 je verejnosti prístupná nová hradná expozícia v obnovenej severnej bašte. Históriu návštevníkom sprostredkujú vizuálne a audiovizuálne nahrávky. Každú hodinu „o celej“ začína prehliadka hradu, ktorá je v cene vstupného. Nájdete tu aj bufet, predajňu miestnych výrobkov a suvenírov. V letných mesiacoch sú organizované rôzne hradné akcie (viac informácii na FB - Hrad Sklabiňa). Pre milovníkov histórie sa pripravuje kniha – Hrad Sklabiňa. Slávnostné predstavenie knihy je plánované na hradných slávnostiach 20. augusta 2022.

Hrad SklabiňaHrad Sklabiňa

Oplatí sa prísť

Len pár minút od ruchu mesta poskytuje Katova skala čarovné výhľady. A to ticho je neopísateľné. Časová nenáročnosť na rýchle vyčistenie hlavy a načerpania nových síl je len benefitom. Priestranné lesy majú čo ponúknuť na obdivovanie miestnej fauny a flóry. Deti si prídu na svoje pri prechode Teplickými serpentínami a rybníkmi, dospelých turistov očaria výhľady na hrebene Krivánskej a Lúčanskej Malej Fatry, časť hrebeňa Veľkej Fatry a okolité dediny a mestá regiónu Turiec. Krásna príroda v spojení s históriou, veľké možnosti v dostupnosti z viacerých východiskových bodov, to je Katova skala. Už by som len dodala, príďte a presvedčte sa sami, ako je tu krásne . Aj Turiec má čo ponúknuť. A to je len začiatok!

Zhrnutie

  • Názov: Teplické serpentíny – vyhliadka Kríž – Katova skala
  • Lokalita: Veľká Fatra, Kantorská dolina, obec Turčianska Štiavnička, obec Sklabinský Podzámok, okres Martin
  • Značenie: červená turistická značka, nad Teplickými serpentínami oranžové štvorčeky na stromoch
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2
  • Trvanie: 2 hodiny
  • Parametre: v závislosti od východiskovej trasy
  • Typ: možný okruh, viaceré východiskové trasy
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie k dispozícii bez poplatku, k dispozícii je aj prímestská autobusová doprava z Martina (všetky východiskové trasy)
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
  • Hrad Sklabiňa: sekcia Výjazdy

Možné východiskové trasy

  • 1. Po červenej zo Sklabinského Podzámku (hore-dole 2h, prevýšenie 394m (KST), 5 km)
  • 2. Teplickými serpentínami z Turčianskej Štiavničky (hore-dole 2h, prevýšenie 459m (naše údaje), 9,3 km)
  • 3. Po červenej z Podhradia - zatiaľ nezistené, no Sklabinský Podzámok – Podhradie – 2,40 h.

Tip

  • Návšteva Hradu Sklabiňa
  • Cyklistická trasa červená - Cesta SNP: Sučany – Turčianska Štiavnička – Sklabinský Podzámok – Sklabiňa – Záborie – Turčianske Jaseno – Belá Dulice – Necpaly – Folkušová – Blatnica – Mošovce – Turčianske Teplice. Vzdialenosť: približne 38 km, Výškové metre: stúpanie – 565 m; klesanie – 453 m
  • Cyklistická trasa zelená – Kaplnka, Kantorská dolina
  • Na hrebeň Veľkej Fatry - Veľkofatranský Kľak
report_problem Našiel si v texte chybu?
KristinaB 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Brdárka - v objatí ovocných stromov

Brdárka - v objatí ovocných stromov

Miesto, kde čas akoby zastal. Miesto, ktoré ťa prekvapí svojou malebnosťou. Poď sa pozrieť do čerešňových sadov na Gemeri.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
keyboard_arrow_up