Tip na výlet: Bystrá lávka - okruh plný plies vo Vysokých Tatrách

Okruh pre milovníkov plies a prenádherných výhľadov na okolité štíty. Toto ponúka prechod Mlynickou a Furkotskou dolinou cez sedlo Bystrá lávka.

Na jednotlivé vrcholy Vysokých Tatier chodíme najradšej na jeseň, a to z viacerých dôvodov. Jednak tam je počas prázdnin celkom nátresk - Hrebienok, Štrbské Pleso či Popradské pleso - to asi ani nemusíme hovoriť. Ale taktiež aj na vrcholoch ako Kriváň, Rysy či Kôprovský štít sa človek davom len ťažko vyhne. Ak si to chceš užiť osamote, jediná možnosť je poriadne si privstať, čo na vysokohorské túry robíme tak či tak, no cestou dole to bude aj tak prehustené. Preto v lete vyhľadávame skôr iné trasy, nie až tak známe, menej frekventované, a že ich tu máme aj v našich najvyšších horách dosť! Jednou z nich je práve Mlynická a Furkotská dolina, ktoré sa dajú pekne spojiť do jedného okruhu a vôbec nezaostávajú výhľadmi.

Rýchlo na Štrbské pleso

Budíček bol o 4:30, všetko nachystané, obliekame sa, len doplníme hydrovaky, berieme pripravené jedlo z chladničky, raňajky v dózičke a ide sa. Cesta na Štrbské nám trvá asi 40 min. a my dúfame, že sa vyhneme plateniu parkovného. Parkujeme na Štrbskom a už aj platíme 7 €. Takúto taktiku máme na väčšine turistík, skorý príchod = málo ľudí a žiadne parkovné. Nie vždy to výjde, ale prináša to aj ďalšie plusy . Nevadí, tentokrát teda s parkovným, berieme batohy a vyrážame. Pomaly sa to na Štrbskom začína plniť, už o takejto skorej rannej hodine, a my smerujeme žltou značkou hore Mlynickou dolinou na našu prvú zastávku - vodopád Skok.


No vodopád Skok je to len na skok

Táto úvodná časť je veľmi obľúbená a turisticky ľahko prístupná pre všetkých. Až po vodopád Skok môžete prísť dokonca celoročne. Je to nenáročná túra zo Štrbského plesa, takže ak sa niekomu nechce absolvovať celý náš okruh, môže si urobiť aj takýto krátky výlet na vodopád a naspäť. Respektíve odporúčame ísť až na Pleso nad Skokom, ktoré je len kúsoček za vodopádom. Ten už ale len počas letnej turistickej sezóny. Samozrejme, tu očakávajte aj viac ľudí alebo si treba privstať. Skoro ráno tu nebol takmer nikto a turistov, ktorí prešli, môžeme spočítať na rukách.


Vodopád meria okolo 25 m a je štvrtý najvyšší vo Vysokých Tatrách, no mohutnosťou vôbec nezaostáva za inými. Od Štrbského k vodopádu to je 5 km prechádzka, ktorá zaberie cca 1,5 hod., s deťmi aj dlhšie.


Doslova nám srdce plesá pri tých tatranských plesách.
My ideme po pauzičke ďalej, krátky úsek okolo vodopádu je zaistený aj reťazami, ale nie je to nič náročné a reťaze nie je nutné používať. Po chvíľke sa nám otvára celá Mlynická dolina s peknými výhľadmi na okolité štíty a už aj prichádzame na Pleso nad Skokom. Ak pôjdete vyššie, tak odtiaľ sa začína séria plies, ktoré pokrývajú celú dolinu.



Obklopený plesami a horami

Celou Mlynickou dolinou nevieme, kam sa skôr pozerať. Z pravej strany sme obklopení hrebeňom Bášt, kde dominuje majestátny štít Satan, zľava obdivujeme mohutný hrebeň Soliska. Priamo pred nami sa pýši Štrbský štít a ak sa obzrieme dozadu, vďaka dobrej viditeľnosti vidíme v diaľke Kráľovu hoľu. Okrem toho sa nevieme vynadívať na jednotlivé plesá a plieska, ktoré dotvárajú nádhernú tatranskú atmosféru celej doline. Pri prechode dolinkou nikoho nikde a tak zastavujeme pri každom „zvieracom” pliesku (ich názvy sú totiž - Volie, Kozie, Capie) a užívame si toto prostredie.


V závere doliny sme už priamo pod Štrbským štítom pri Capom plese a odtiaľ už stúpame prudšie smerom na sedlo Bystrá lávka. Tu sa nám ukáže už aj Okrúhle pleso, ktoré je ešte aj takto v lete pokryté ľadom. So stúpajúcou nadmorskou výškou sa nám otvárajú výhľady aj na vzdialenejšie štíty Tatier.


Z doliny do doliny

O chvíľu sa dostávame do 2 300 m n. m. a prechádzame cez Bystrú lávku priamo popod Furkotský štít.
Okruh cez Bystrú lávku radíme rozhodne medzi túry, na ktorých sa nebudete nudiť.
Toto sedlo je zaistené reťazami a vďaka nemu vieme prejsť z Mlynickej do Furkotskej doliny cez hrebeň Soliska. Štveráme sa cez úzku štrbinu a už len posledný pohľad do Mlynickej doliny, lúčime sa východnými výhľadmi a razom sme očarení ďalšou krásnou scenériou. Prechod cez Bystrú lávku je najnáročnejšia a najexponovanejšia časť celej trasy, ale nie je to nič nezvládnuteľné a úsek je len krátky. Treba tu byť ale opatrný, hlavne ak idete aj s deťmi. My sme tu stretli skupinku s cca 10-ročnými deťmi a tie to zvládli bez problémov. Pre menšie deti to však vhodné nebude, už len cesta sem ich pomerne vyčerpá.


Ďalšie plesá, až nám srdce plesá

Po prechode cez sedlo je priamo pod nami Vyšné Wahlenbergovo pleso, ktoré nám pripomína ??. Opäť sa len očarení kocháme a doslova nám srdce plesá pri tých tatranských plesách. Priamo pred nami môžeme pozorovať aj Kriváň, je to trochu netradičný pohľad z tohto uhla.


Ako postupujeme nižšie, Kriváň sa nám pomaly skrýva a my pozorujeme ďalšie 2 plesá - Soliskové pliesko a za ním Nižné Wahlenbergovo pleso. Kráčame pod hrebeňom Soliska a z opačnej strany sme obklopení ďalšími vrcholmi - Ostrá, Liptovská veža, Ostrá veža, …


Dostávame sa ešte k drobnému Furkotskému plesu a tu je možné odbočiť na modrú značku a prejsť až na chatu pod Soliskom, kde si môžete dať niečo dobré pod zub a následne zísť na Štrbské pleso, prípadne sa zviesť dole lanovkou. My ale pokračujeme stále po žltej, až na rázcestie pod Furkotskou dolinou. To už nahadzujeme svižnejšie tempo, keďže prechádzame už len cez kosodrevinu a následne les a teploty sú čím nižšie, tým vyššie. Dostávame sa na rázcestie a prvýkrát meníme farbu značky na červenú. Od Tatranskej magistrály prudko stúpa frekvencia turistov a raz-dva sme už aj na Štrbskom plese, kde to teda riadne žije. Tu sa už nezastavujeme, už len rýchly pohľad na posledné pleso dnešnej túry a cupkáme naspäť k autu.


Zhodnotenie

Tatry nemusia byť len o výstupe na vrchol a naháňaní výškových metrov. Veď väčšina turistov smeruje práve na tie všetky vrcholy, tak prečo si nezvoliť nejakú inú trasu? Okruh cez Bystrú lávku radíme rozhodne medzi túry, na ktorých sa nebudete nudiť. Navyše väčšina trasy je mierne stúpanie/klesanie a len v okolí Bystrej lávky je terén prudší a náročnejší. Zhodnotili sme, že tento okruh môže byť aj krásny trailrun a tak si to nabudúce v tomto štýle zopakujeme.


Zhrnutie

  • Názov: Mlynickou a Furkotskou dolinou cez Bystrú lávku
  • Lokalita: TANAP
  • Značenie: prehľadné
  • Obmedzenie: uzávera od 1. novembra do 14. júna, celoročne dostupné Štrbské pleso - vodopád Skok
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 6-7 hodín
  • Parametre: 15 km/960 výškových metrov
  • Typ: dolina, sedlo
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovanie na Štrbskom plese/vlak, autobus, zubačka
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
keyboard_arrow_up