Na zasnežené hory sa treba pripraviť

Hľadáš ľahkosť pri skialpe, behu či túre? S Karposom preskúmaš zasneženú prírodu akýmkoľvek spôsobom.

Zima je za rohom a na horské podmienky treba pripraviť seba aj svojich blízkych, ktorých darček v podobe Karpos oblečenia stopercentne poteší . Skialpinisti, bežci, turisti, lezci, lyžiari,… Táto talianska značka je obľúbená u milovníkov akýchkoľvek outdoorových športov, ktorí si na kvalitnom funkčnom oblečení dajú záležať. No možno nie všetci tušia, čo všetko stojí za vznikom značky, aká je vízia, aká bola ich „cesta na vrchol” a čo je vlastne ukryté za logom značky. Nazri s nami trošku do sveta Karpos a predstavíme ti aj overené kúsky a zaujímavé novinky, s ktorými to na horách bude stáť za to.

Cesta na vrchol

Hoci je Karpos pomerne mladá značka (založená v roku 2007), jej korene siahajú hlboko a ďaleko, až do 20 storočia. Za všetkým stojí rodina Cremonese, ktorá v roku 1946 založila pradiareň na výrobu vlnenej priadze, Manifattura Valcismon, v malom mestečku Fonzaso v Dolomitoch. To sa pretavilo do výroby kvalitnej spodnej bielizne a následne aj iných športových kúskov. Následne syn zakladateľov a športový nadšenec, Dr. Cremonese, stál za zrodom novej športovej značky, no nebol to hneď Karpos.


Písal sa rok 1972 a Dr. Cremonese
Tento magický plaz bol inšpiráciou vzniku známeho loga Karpos.
sa zúčastnil pretekov v behu na lyžiach, kde si obliekol revolučnú kombinézu vyrobenú zo strečových tkanín a tak vznikla dnes známa a obľúbená značka Sportful. Nasledovalo množstvo inovácií, vznikali nové materiály a spoločnosť začala vyrábať aj cyklistické oblečenie, ktoré dodalo cyklistike nový „imidž”, a Sportful sa začal objavovať u tých najuznávanejších profesionálnych tímov na svete. Manifattura Valcismon v roku 2003 získala ďalšiu svetoznámu cyklistickú značku - Castelli, ktorá sa následne stala špičkou vo svetovej cyklistike.



V roku 2007 prišiel čas posunúť to ďalej a Dr. Cremonese, ako milovník Dolomitov s túžbou zažiť slobodu v pohybe pri spoznávaní hôr, zakladá značku Karpos. Tím expertov a dizajnérov pretavili lásku k horám a všetky svoje „know-how” so značkami Sportuf a Castelli do sveta outdoorových aktivít a dnes tu máme spoľahlivé kvalitné a dizajnovo atraktívne oblečenie. Karpos sa stal nielen značkou oblečenia, ale je súčasťou komunity outdoorových nadšencov. Zároveň je súčasťou spoločnosti Manifattura Valcismon, ktorá svoje vízie rozširuje a smeruje k pozitívnemu sociálnemu vplyvu nielen na ľudí, ale aj na našu planétu.

Cesta za vrcholom nekončí

Karpos je o ľuďoch, ktorí v horách posúvajú svoje hranice.
Hoci sa môže zdať, že Karpos na svojej ceste už dosiahol vrchol, zďaleka to nie je koniec cesty. Za všetky tie roky sa im podarilo splniť mnoho cieľov, no vždy sú to nové méty a výzvy, ktoré vedú ešte ďalej. Za zmienku rozhodne stojí projekt Pomôžte horám, ktorý vznikol z lásky a úcty k prírode s dlhodobým cieľom znížiť ekologickú stopu a smerovať cestou udržateľnosti. Táto iniciatíva pracuje na aktivitách zameraných na ochranu životného prostredia a 1 % z ročného obratu je venované práve na podporu hôr. Je tu aj množstvo ďalších aktivít, zameraných predovšetkým na udržateľnosť a jednotlivé projekty sú súčasťou cesty Karpos.

Čo sa skrýva za logom?

Splynutie človeka s prírodou, možnosť dosiahnuť nedosiahnuteľné, možnosť liezť po skalách a obklopiť myseľ prírodou a slobodou. To bola hlavná myšlienka. Skúsiť sa zžiť so živočíchmi, ktoré dokážu prekonať prekážky jednoducho a s ľahkosťou. Hovorilo sa o jaštericiach, mravcoch, húseniciach a iných tvoroch, ktoré toto všetko dokážu ľavou zadnou. Nakoniec sa zrodil nápad splynutia prstov človeka a prstov gekóna. Tento magický plaz bol inšpiráciou vzniku známeho loga Karpos.


Talianska kvalita

Karpos je sloboda v pohybe. Karpos je o pohybe v horách. Karpos je o ľuďoch, ktorí v horách posúvajú svoje hranice. A preto Karpos vyrába také oblečenie, ktoré umožňuje vykročiť za hranice svojich možností. Ich cieľom je tvoriť v prvom rade kvalitné, spoľahlivé a technicky prepracované oblečenie, najmä pre skialpinistov a horolezcov, ktorí svoje limity posúvajú často najďalej. Okrem toho si tu nájdu svoje bežci, cyklisti aj bežní turisti a všetci tí, ktorí sú oddaní outdooru.


Značka sponzoruje aj taliansku skialpinistickú reprezentáciu a odnedávna aj tú našu, slovenskú reprezentáciu. To musí svedčiť o talianskej kvalite . Pri výrobe sa využívajú najnovšie materiály a inovácie, dôraz sa kladie na ergonómiu a maximálny komfort, oblečenie je na technicky vysokej úrovni s prepracovanými detailmi a to všetko v sviežom atraktívnom dizajne.

„Čo ak…?”

Skialp? Turistika? Beh? Lezenie? V zime sa na všetky tieto aktivity treba dobre pripraviť. Hory sú nevyspytateľné a podmienky sa vedia často zmeniť v priebehu pár minút. Základom je nielen patričná výbava, ale aj oblečenie, ktoré obzvlášť v zime každý ocení. Jednotlivé kúsky od Karposu sú vyvinuté na rôzne podmienky a aktivity, a zároveň kladú dôraz na nízku hmotnosť. Čo keby sme lyžovali ľahšie a bežali v akomkoľvek počasí? Čo ak preskúmame naše „outdoorové ihrisko”? S množstvom zaujímavých noviniek nájdeš odpovede na všetky otázky „Čo ak…?”


Ak hľadáš ľahkosť a intenzitu pri výstupoch a teplo a ochranu pri zjazdoch, určite ťa zaujmú jednotlivé kúsky, ktoré využiješ nielen na skialp, ale aj na turistiku, beh či lezenie.

Ponuka je pestrá

V zimnom období ocení azda každý teplú flisku. Karpos FEDERA HALF-ZIP sa hodí na akúkoľvek zimnú aktivitu a poskytne tepelný komfort. Vďaka vnútornej károvanej štruktúre je mikina ľahučká s perfektnou tepelnou izoláciou.

Ak si chceš dať riadne do tela, na intenzívne výstupy sa perfektne hodia modely ALAGNA LITE. Nohavice aj bunda sú priedušné, strečové a zabezpečia rýchly odvod potu. Zároveň poskytujú ochranu pred vetrom, dažďom, snehom aj chladom. Tieto tenšie kúsky perfektne nahradia aj skialpovú pretekársku kombinézu.


Teplejšou variantou sú modely ALAGNA PLUS EVO, ktoré sú vyhotovené takisto v nohaviciach aj bunde. Ideálne sú na výstupy aj v extrémne chladných podmienkach a rovnako dobre ochránia aj pri zostupe. Bunda aj nohavice ťa spredu ochránia pred vetrom a zadná časť zaisťuje maximálnu priedušnosť. S týmto univerzálnym setom si skialpinisti aj turisti poradia aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach.


V kombinácii s akýmikoľvek nohavicami ALAGNA sa ako dodatočná izolácia hodí sukňa ALAGNA PLUS EVO, prípadne kraťasy ALAGNA. Sukňa aj kraťasy poslúžia ako vrchná vrstva, ktorá v prípade potreby poskytne väčšiu ochranu pred chladom a vetrom. Obidva kúsky sú ľahké, majú úzky slim strih a vďaka kvalitným celorozopínacím zipsom bude obliekanie a vyzliekanie hračka.


Ak ti nestačia kraťasy alebo sukňa, najlepšiu ochranu ako vrchná vrstva poskytnú celorozopínacie izolačné nohavice LYSKAMM. Majú výbornú hrejivosť aj priedušnosť a v batohu nezaberajú veľa miesta. Pri náročných túrach v horách je dobre si tento kúsok vždy pribaliť a byť tak pripravený na náhle zmeny počasia.

V chladných náročných podmienkach je izolačná bunda „must have” kúsok,
Ruky sú často na chlad najcitlivejšie a preto by sme nemali zabúdať vziať si so sebou vždy aspoň jeden náhradný pár.
ktorý by nikdy nemal v batohu chýbať. Karpos SAS PLAT je kompaktná, ľahká a tepelný komfort zabezpečí aj vo vlhkých podmienkach. Ešte vyššiu tepelnú izoláciu ponúka model FOCOBON. Obe bundy sú vybavené syntetickou izoláciou a sú vyhotovené zo 100% recyklovaných materiálov. Tým najchladnejším podmienkam dokáže čeliť páperová bunda Karpos ARTIKA EVO, ktorá sa hodí na naozaj zimné turistiky, pri lezení a zjazdovaní z kopca. Výplň bundy tvorí kačacie perie a povrch je vyhotovený z vetruvzdorného materiálu, ktorý je pevný, pružný a príjemný na dotyk. Bunda je zároveň ľahko zbaliteľná a v batohu nezaberie veľa miesta.


Ruky sú často na chlad najcitlivejšie a preto by sme nemali zabúdať vziať si so sebou vždy aspoň jeden náhradný pár. Model ALAGNA sa hodí pri skialpovom výstupe, ale aj na iné aeróbne zimné aktivity. Sú z rýchloschnúceho materiálu a dlaňová časť je pokrytá protišmykovou silikónovou potlačou. Po náročnom výstupe, keď chce človek ostať v teple, každý ocení teplé izolačné rukavice Karpos MARMOLADA. Ide o palčiaky, ktoré sú nepremokavé a hodia sa na zjazd a do veľmi chladných zimných podmienok.


Chrániť si treba aj hlavu a azda každý, kto sa počas zimy aktívne hýbe, využíva izolačné čelenky. Pohodlný model PELMO je vodný na rôzne outdoorové aktivity aj každodenné nosenie. Čelenka je pružná, zateplená a strih je dostatočne široký. S rôznymi farebnými dizajnmi sa dokážeš zladiť k akémukoľvek outfitu.

Ak hľadáš univerzálnu nepremokavú bundu, ktorá ti umožní čeliť akýmkoľvek nepriaznivým podmienkam, kúsok STORM EVO ti poskytne perfektnú ochranu pri akejkoľvek aktivite. Podlepené švy, vodeodolné zipsy a trojvrstvový laminát zabezpečia najlepšie vlastnosti aj pre tých najnáročnejších.


Pre tých, ktorých neodradí zima od behu, tu sú modely LAVAREDO v podobe zateplených legín a bundy na beh. Legíny umožnia neobmedzený pohyb pri zdolávaní prekážok v chladnejšom období od jesene do jari. Bunda ťa ochráni pred vonkajšími vplyvmi a zároveň je priedušná, ľahká a kompaktná.

Hory na nás čakajú v každom ročnom období, aj v zime. Priprav sa na ne aj ty a zaži slobodu v pohybe.

Zdroj: Karpos
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Ako dopadla moja prvá skúsenosť s prírodným materiálom z produkcie talianskej značky Karpos v podobe termo trička?
Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Aké termo zvoliť? Merino alebo syntetiku? Čo tak oboje v jednom kúsku?
Funkčné oblečenie do hôr - bez zbytočného potu a zápachu PR článok

Funkčné oblečenie do hôr - bez zbytočného potu a zápachu

Funkčné oblečenie si získava čoraz viac priaznivcov. Dôvodom sú vylepšené termoregulačné vlastnosti, no najmä komfort aj počas teplých dní.
keyboard_arrow_up