Tip na výlet:  Lysec - naša srdcovka

Ten, kto má rád Veľkú Fatru, mi dá určite za pravdu, že výhľady z Lysca sú balzamom pre dušu. Turistika (a nielen to) na Lysec je pre nás lákadlom v každom ročnom období.

Na veľkofatranský Lysec sa najlepšie dostanete z Jasenskej doliny. Samozrejme, vedie naň viac turistických trás. Jasenská dolina poskytuje svojim návštevníkom občerstvenie a ubytovanie v okolitých zariadeniach. V zimnom období ponúka možnosť lyžovania, v lete je v stredisku otvorený bike park. Pre rodiny s deťmi je vybudovaný náučný chodník a iné atrakcie.

Prečo je Lysec Lyscom?

Ak ste na Lysci ešte neboli, je to susediaci vrchol známejšieho Borišova. Ľudia si ich často mýlia. Na prvý pohľad vyzerajú takmer rovnako. Turistické trasy, samozrejme, začínajú na úplne iných miestach. Hlavný rozdiel medzi týmito pánmi je ten, že južnú a časť západnej strany chrbta Lysca tvorí lúka „lysina“. Po nej kráčate, ak sa vyberiete žltou turistickou trasou.


Borišov je viac-menej celý zalesnený a pod vrcholom sa nachádza známa povestná chata s červenou strechou. Na vrchole Lysca však žiadnu chatu nenájdete.
Od smerovníka Poľka sa vrchol s nami hrá na skrývačku.
Zato ponúka výhľady na hrebene Veľkej Fatry (Smrekovicu, Šiprún, Skalnú Alpu, Rakytov, Ploskú, Čierný Kameň, Suchý vrch, Ostredok, Borišov, Ostrú, Tlstú...), Turčiansku Kotlinu, Lúčanskú Malú Fatru (Minčol, Martinské hole – vysielač, Veľká Lúka, hrebeň až na Kľak). V diaľke zbadáte aj Nízke Tatry od Ďumbiera až po Prašivú. V niektorých miestach sa z lysiny ukazuje aj celý hrebeň Krivánskej Malej Fatry. Vrchol Lysca je otvorený. Je tu turistický smerovní a tiež aj kruhový panoramatický smerovník s názvami vrchov, samozrejmosťou je aj vrcholová kniha. Severnú stranu Lysca tvorí les, cez ktorý vedie modrá turistická značka.


Vybrali sme sa

Milujeme okruhy, preto sme aj tentoraz zvolili tento variant cesty. Začali sme v Jasenskej doline pri Penzióne Brest, kde sme na parkovisku nechali auto. V blízkosti stojí aj Chata Lysec. Penzión Brest je priamo pri lyžiarskom svahu Lehota, ktorý patrí tiež k stredisku Jasenská dolina, no v prevádzke je iba v prípade bohatej snehovej nádielky pravého prírodného snehu.


Približne 15 minút ideme zjazdovkou s celkom dobrým stúpaním. Na vrchole pokračujeme vľavo po lúke. Napojíme sa na žltú turistickú značku. Chodník vedie lúkami a lesmi s príjemným stúpaním na zvážnicu. Pokračujeme strmšou lúčkou hore na Poľku.


Odtiaľto vedie chodník po lúke, po lysine Lysca až na vrchol. Od smerovníka Poľka sa s nami vrchol hrá na skrývačku. Už keď si myslíš, že si v cieli cesty, niekoľkokrát sa ešte skryje za výbežkom. Výstup touto trasou so mnou prvýkrát absolvoval aj môj muž a naša najmenšia turistka.


Hrebeň Lysca, plný lúčnych kvetov, očarí svojím pokojom, tichom, vôňou bylín a ponúka krásne výhľady na okolitú prírodu a vrchy. Nachádza sa tu aj malá kolibka, ktorá ešte pred pár rokmi slúžila ako salaš a nocľaháreň pre pastierov.


Pod vrcholom sme vytiahli slečnu z nosiča a posledné metre si s nami vyšliapala. A mohli sme oddychovať. Všetci sme očarene sledovali krásne výhľady počas „gýčového dňa“. Počasie nám v tento deň veru prialo. Slečna sa spokojne napapala, my sme sa nabili pozitívnou energiou a mohli sme pokračovať v ceste späť.


Na jar tu môžete zažiť všetky štyri ročné obdobia.
Dole sme zostupovali po modrej turistickej značke. Touto trasou chodí na Lysec najviac ľudí. Ja ju však na výstup neobľubujem, keďže je strmá. Dole je to tiež pekný zaberák na kolená. Samozrejme, sto ľudí, sto chutí. Ja touto cestou vždy v lete idem radšej dole. Niektorí turisti pravdepodobne ani nevedia, že na Lysec vedie aj niekoľko iných ciest.


Popri modrom turistickom chodníku sa nachádzajú, bohužiaľ, už len pozostatky bývalých pastierskych kolíb. Zostupujeme ďalej do doliny k potoku. Cez mostík prechádzame na asfaltku a približne po 10 minútach sme pri Chate Lysec a na parkovisku, kde sme nechali auto.


Je to srdcovka

Ako som už spomínala, toto miesto je ideálne v každom ročnom období. Na jar vás prekvapia lúky rozkvitnutého šafránu, v lete vyniknú najmä výhľady na okolitý Turiec a hrebeň Veľkej Fatry. V jeseni vás očaria neustále sa meniace farby lesov, v zime zamrznuté a snehom zasypané stromy. Lysec je úžasný vyhliadkový bod. Všade, kam sa pozriete, je čo obdivovať.


Bola som tu mnohokrát a v každom počasí. Na jar tu môžete zažiť všetky štyri ročné obdobia. Dole je mierna hmla, postupne začína svietiť slniečko, na lúkach sú rozkvitnuté kvety, v lese a na lysine sa objavujú snehové polia, navrchu zrazu divoký vietor. A aby toho nebolo málo, vidíte, že o chvíľu asi zmoknete. Cestou dole na Grúň nás čaká krásne a šmykľavé blato, ktoré bolo miestami až po kolená. Našťastie, som mala v batohu nesmeky, ktoré ma paradoxne nezachránili v snehu, ale práve v tom blate pri zostupe. Inak by sme išli s tatkom dole asi pohonom 4x4 . Mali sme však šťastie, pršať začalo, až keď sme boli v aute. Neuveriteľné, ale pred pár rokmi som to všetko naozaj zažila počas jedného výstupu. Darmo, hory netreba nikdy podceňovať a radšej si zobrať pár veci navyše, ako zostať niekde visieť. A čo je najdôležitejšie? Hlavne sa vrátiť domov v zdraví.

Malá vsuvka

V zime, keď je dostatok snehu, Lysec vyhľadávajú najmä skialpinisti. Táto trasa je aj oficiálne zaradená medzi miesta vhodné na Skitouring a Skialpinizmus (Horská služba Veľká Fatra). Na ich stránke nájdete zverejnené aj aktuálne podmienky.

Trasa: Jasenská dolina (chata Lysec) – zjazdovky v stredisku Lehota – žltá značka cez lúku na vrchol Lysca (TZT 31).

Keď sú ideálne snehové podmienky, viete sa do lyží zapnúť hneď na parkovisku pri zjazdovke Lehota, odkiaľ pokračujete trasou, ktorou sme išli my. Lúkami, lesmi a zvážnicou prídete až na samotný vrchol. Naspäť je ideálne si to zlyžovať tou istou trasou . Je to dostatočne široké.


Ak ste sa rozhodli navštíviť Lysec, je to, podľa mňa, skutočne dobrá voľba. Patrí medzi pomerne ľahko zdolateľné vrcholy bez dlhého nástupu dolinami, ktoré sú pre Turčiansku časť Veľkej Fatry typické. Aj keď kilometrov je relatívne málo, prevýšenie je takmer 800 metrov. Ponúka sa vám viacero východiskových bodov a to nielen z Turčianskej strany Veľkej Fatry. Za ideálneho počasia je toto miesto dobrým výhľadovým priestorom a práve preto ho zaraďujem medzi moje - no po poslednej návšteve môžem s určitosťou povedať, že naše - srdcovky. Všetkým sa výlet páčil a domov sme prišli spokojní s dobrým pocitom na duši .

Zhrnutie

  • Názov: Lysec
  • Lokalita: Veľká Fatra, Jasenská dolina, Belá – Dulice, okres Martin
  • Nadmorská výška – vrchol: 1381 m n. m.
  • Značenie: prehľadné
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 3 hodiny chôdze tam aj späť
  • Parametre: naša trasa 9 km / 780 výškových metrov
  • Typ: vrch, možný okruh, viaceré východiskové trasy
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie k dispozícii bez poplatku v Belianskej doline a aj v Jasenskej doline v Kašovej, na Lehote pri penzióne Brest i pri Chate Lysec. Najbližšia autobusová zastávka sa nachádza v obci Belá – Dulice.
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy

Možné trasy:

  • Smerom na Havranovo (Belianska dolina) – Ústie Slávkovej doliny – Medzijarky – Poľka – Lysec
    Smerom hore najprv zelena potom žltá turistická trasa.
  • Jasenská dolina – Lehota – Poľka – Lysec
    Smerom hore pri penzióne Brest cez bývalý lyžiarsky svah Lehota, napojenie sa na žltú turistickú trasu.
  • Jasenská dolina – Chata Lysec – Grúň – Lysec
    V smere po modrej turistickej značke.
  • Z Liptovskej strany VF od Chaty pod Borišovom po červenej na Malý Lysec, potom po modrej na Lysec

Čo nájdete v okolí?

  • Lyžiarske stredisko Jasenská dolina
  • Cyklo výlet do Havranova a Vodopád v Došnej (Belianská dolina, po zelenej na Borišov) - výjazd
  • Rozhľadne na ceste SNP, rozhľadňa na Tŕni pri Turčianskom Jasene, rozhľadňa na Kalníku pri Belá – Dulice, rozhľadňa na Brotnici pri Necpaloch
  • Obec Blatnica, Blatnický hrad, Gaderská a Blatnická dolina
report_problem Našiel si v texte chybu?
KristinaB 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Jedinečná a stále autentická horská chata dokonale schovaná uprostred Veľkej Fatry.
 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Hľadáš poldenný výlet s množstvom zaujímavostí? Na tejto túre sa môžeš tešiť na krásne výhľady na Veľkú a Malú Fatru, krasové útvary, jaskyne a rozprávkový les.
keyboard_arrow_up