Tip na výlet: Sivec - dominanta nad Ružínom

Výškou nevyniká, ale výhľadmi prekvapí. Vrch Sivec ponúka krátku, ľahkú a atraktívnu turistiku.

Dze je tota Šivá skala?

Predsa na východe, neďaleko Košíc, a, áno, aj takto sa ľudovo hovorí tomuto kopčeku - Šivá skala alebo Šivec. Nájdete ho týčiť sa nad priehradou Ružín a dá sa naň dostať z viacerých smerov, dokonca aj z Košíc. Najlepšie je prístupný z vlakovej stanice Ružín (žltá značka), z Košickej Belej (modrá + zelená + žltá značka) alebo našou variantou - od mostu nad priehradou Ružín, neďaleko Košickej Belej - Košické Hámre (zelená + žltá značka).


Sivec je súčasťou Slovenského Rudohoria - časť Čierna hora a spadá do Národnej prírodnej rezervácie Sivec s piatym stupňom ochrany. Tento dominantný skalnatý vrch je aj súčasťou krasového územia - Ružínsky kras, čo napovedá, že sa tu nachádza množstvo vápencov, skalných útvarov, jaskýň a rozmanitá fauna aj flóra.

Farebnými lesmi na vrchol

Opatrne sa prechádzame po zubatých skalách a miestami balansujeme.
Od mosta nad Ružínom pri Košických Hámroch sme sa ešte pár metrov zviezli cestou okolo Ružína, kde sme na kraji zaparkovali auto. Odtiaľ vyrážame po zelenej značke turistickým chodníkom do lesa. Celý čas mierne stúpame pekným brezovým lesom cez Sivecké lúky až na Priehybu pod Sivcom. Už odtiaľ môžeme pozorovať náš dnešný cieľ. Z tejto strany nepôsobí až tak výrazne, no my vieme, že výhľady zhora budú skvelé. Užívame si jesennú atmošku a farbu značky meníme zo zelenej na žltú.

výhľad na vrchol

Stúpanie sa trošku stupňuje, no nie je to nič náročné. Ďalej prechádzame cez krásny bukový les, ktorý už pomaličky chytá zlatisté farby. Zanedlho sa už dostávame na skalný hrebeň Sivca.


Malý veľký kopec

Vrchol Sivca tvoria špicaté skalné bralá tiahnuce sa v úzkom skalnom hrebienku. Hoci nadmorská výška Sivca je len 781 m, výhľady navôkol sú veľkolepé a strmé skalné steny dodávajú kopcu majestátnosť. Opatrne sa prechádzame po zubatých skalách a miestami balansujeme. Na vrchole treba byť opatrný, obzvlášť s deťmi a aj vtedy, ak sú skaly mokré.


Na konci skalného hrebienka už pozorujeme tiahnúci sa Ružín, ktorý sa pod nami stáča a dotvára fotogenický pohľad. Hoci máme pekný teplý jesenný deň, viditeľnosť na okolité pohoria nie je úplne najlepšia a Tatry vidíme len zahmlene. V pozadí však môžeme pozorovať neďaleké Volovské vrchy s dominantnou Kojšovskou hoľou, pohorie Branisko či pohorie Čergov.


Horko-ťažko nachádzame miestečko medzi ostrými špicmi, kde sa dá sadnúť, a vychutnávame si okolitú prírodu s nádychom jesenných farieb. Po pauzičke nasleduje cesta tou istou trasou naspäť k autu.

Túra na 2 hodiny

Sivec nikdy neomrzí. Ak nemáš čas na celodenné túry, ale chceš zažiť peknú atraktívnu prírodu s výhľadmi, Sivec je správna voľba. Cesta tam aj späť ti zaberie cca 2 hodiny a o prírodné divadlo tu je v každom ročnom období postarané. Obzvlášť teraz na jeseň sa oplatí prísť, keďže množstvo rôznorodých listnatých stromov túto oblasť rozžiari všetkými farbami jesene.

Zhrnutie

  • Názov: Sivec
  • Lokalita: Slovenské rudohorie, časť Čierna hora
  • Značenie: prehľadné (zelená a žltá značka)
  • Obmedzenie: celoročne dostupná túra
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 2 hodiny
  • Parametre: 7 km/400 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie pri moste nad Ružínom, vlaková stanica Ružín
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
Borovniak - nepoznaný klenot Slovenského raja

Borovniak - nepoznaný klenot Slovenského raja

Aj menej známe kúty Slovenského raja ponúkaju príjemnú turistiku a nádherné výhľady.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
keyboard_arrow_up