Jesenné Dolomity - prespávanie v aute a množstvo aktivít v prírode

Opäť sme dostali možnosť mať na týždeň VW Multivan, tentokrát naše cesty viedli do krásnych jesenných Dolomitov.

Vyskúšali sme v Multivane prespať, aj napriek tomu, že sa nejednalo o „camper" verziu. Mali sme so sebou dva bicykle, lezecký material a bolo to aj tak všetko veľmi komfortné. Plánovanie tripu do Dolomitov nebolo až také jednoduché, keďže sme tam nikdy neboli. Človek by chcel vidieť všetko, naraz a čo najviac. No to sa v Dolomitoch za 3-4 dni fakt nedá. Začali sme teda takým „slovenským Kriváňom”, nemyslím tvarom ale popularitou.


Cesta na Tre Cime

Luxus, ktorý človek zažije pri turistike okolo troch „zubov”,
Skala sa nezdala až taká kompaktná a vo mne sa vytvoril ešte väčší rešpek.
na ten by sa dalo ľahko zvyknúť. Autom sme sa vyviezli do 2 330 m n. m. a už aj to bol pre mňa neskutočný zážitok. Smrekovce opadavé tvorili až hypnotizujúci pocit stáleho sa pozerania na stromy v nižších polohách, no postupným naberaním výškových metrov sa nám otvorili dychberúce pohľady na okolité kopce a samotné Tre cime. „Vstup” auta do tejto výšky bol 30 € a taktiež bol obmedzený počet áut, na deň myslím cca 150.


Dali sme si okruh

Keďže človek nevie, kam skôr pozrieť a kam skôr ísť, držali sme sa plánu prejsť okolo všetkých troch „zubov”. Stretávali sme babičky s kabelkami a ja som mala pocit, že sa prechádzame okolo Štrbského plesa. To na tom však bolo krásne, že tak nádherný kúsok Dolomitov je prístupný aj pre ľudí, ktorí možno už toľko nevládzu chodiť hodiny dolinami a zažívať dychberúce pohľady, ktoré pohladia telo aj ducha.


Pohľady tvorili myšlienky

Samozrejme, moje lezecké sny o tom, ako si raz vyleziem na nejakú tú „čimu”, sa mierne upravili. Skala sa nezdala až taká kompaktná a vo mne sa vytvoril ešte väčší rešpek, aký som doteraz v predstavách mala. Lezecká cesta na Grade Cimu (v strede) je jedna z najznámejších klasík a už len pohľad na tú nekonečnú stenu lezenia bol tak nádherný. To som však nevedela, že to bude všade, kam sem cestovali.


Sella Ronda a spomienky

Vedľa bikov sme si „ustlali" a tie výhľady priamo nad nami...
Lezenie bolo v našom merítku, ale trošku menšom ako vystupovať viacdĺžkami na štíty. Vybrali sme sa do lezeckej oblasti, ktorá sa nachádza pri okruhu Sella Ronda, známom či už v lete alebo v zime. Prepojením štyroch talianskych stredísk vznikla možnosť oblyžovať horský masív Gruppo del Sella za jeden jediný deň v jednom alebo druhom smere. Pred 10 rokmi som tu bola v rodinou na tejto neskutočnej jazde a poviem vám, bolo to užasné. Trvalo nám to okolo 6 hodín, a na našej trase (oranžová) sme prešli cca 42 km s prevýšením 8 000 m na desiatich zjazdovkách. Zaujímavé by to bolo preskialpovať. V lete sa zase dá tento masív aj prebikovať, už s príjemnejšími parametrami - na 51 km nastúpaním 1 691 výškových metrov.


Lezecký deň

Pod jedným zo sediel Sella Rondy sme zaparkovali auto a pár minút nástup ku skalám. Nevedela som, či skôr liezť alebo sa kochať prírodou. Lezenie v takomto prostredí človeka proste musí baviť, ak ho to doteraz „nebralo". Vyše 10 lezeckých sektorov vo svojej blízkosti tvorilo lezeckú oblasť pre začiatočníkov ale aj poriadnych „drtičov". Liezť sa dalo skoro z každej strany, takže ráno sme si našli skaly orientované na východ, potom juh a na záver západ. Ruky dobité, pokusy aj úspešné aj neúspešné, takže tu musím zavítať určite ešte raz.


Bikovačka nechýbala

Adam si našiel bikepark v blízkosti lokalít, kde sme sa pohybovali. Samozrejme, už je po sezóne, ale trate neboli uzavreté, preto sa to dalo zjazdiť aj tak. Okolie San Cassiana, kde bikoval, stálo už za samotné pohľady, kusok krásnej prírody, takže aj ľahšie traily bola radosť jazdiť.


Nespomeniem všetko

Keby som tu mala opísať všetky miesta a zážitky, ktoré sme zažili, tak čítate dozajtra. Preto sa však vrátim nielen ku zážitkom ale aj spaniu v aute. Už pri plánovaní sme vedeli, že pôjdeme na Multivane s panoramatickou strechou, čo si doslova pýtalo aj prespanie. Vedľa bikov sme si „ustlali" a tie výhľady priamo nad nami... Jedna veľká báseň. Bolo to čarovné, však presvedčte sa sami vo videu nižšie, zároveň budem rada, ak sa s nami podelíte aj o vaše zážitky s prespaním v aute.


Ak sa vám video páčilo, sledujte náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudnite nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
Nepál - krajina najvyšších z najvyšších

Nepál - krajina najvyšších z najvyšších

Turistika s výhľadom na Mount Everest, slnečné dni, jasná obloha, minimum turistov, ale aj zamrznutá voda pod vankúšom a malá piecka ako jediný zdroj tepla v celej dedinke. Aj taký môže byť jeden z najznámejších trekov v Himalájach mimo turistickej sezóny.
Meteora - kláštory, mnísi a viacdĺžkové lezenie

Meteora - kláštory, mnísi a viacdĺžkové lezenie

Zlepencové veže vysoké niekoľko stoviek metrov, ranná hmla a na vrchu veží ležiace kláštory, v ktorých stále žijú mnísi? Nevravím o žiadnej novej fantasy knižke, ale o gréckej oblasti Meteora.
keyboard_arrow_up