Tip na výlet: Ísť Vojšínom alebo na Vojšín?

Na koľaj číslo tri prichádza rýchlik Vojšín zo smeru Banská Bystrica, ktorý pokračuje smer Žarnovica, Nová Baňa,... až Bratislava. Ale počkaj, veď my nejdeme vlakom, ideme predsa do lesa, na túru.

Áno, je to tak. Vojšín už nejazdí a tak nám neostáva nič iné, ako sa vybrať Náučným chodníkom Vojšín, v okrese Žarnovica, kúsok za Novou Baňou. Keďže októbrové dni bez slnka sú veľmi smutné a depresívne, očakávame inverziu a dúfame, že po dlhom čase uvidíme slnko. Výlet vhodný pre malých i veľkých, mladších či starších, jednoducho pre všetkých, ktorí chcú aspoň vhupnúť do krásnej jesennej prírody.


Nová Baňa – Stará Huta

Naša turistika začína v Starej Hute. Auto parkujeme kúsok za dedinou vedľa cesty a ide sa do lesa. Náučný chodník začína v obci Stará Huta pri autobusovej zastávke Jednota. Obec Stará Huta bola pôvodne sklárska osada nazývaná Sklená Huta. Dnešný názov si obec nesie od roku 1630. Vývoj sklárstva v obci bol podmienený bohatými bukovými lesmi, z ktorých drevo slúžilo na vykurovanie a výrobu potaše (salajky). Skláreň v obci bola zrušená pre nedostatok dreva a bola presťahovaná do lokality Sihľa. V dedine sa nachádza aj kultúrna pamiatka – kostol Ružencovej Panny Márie z roku 1814.

Národná prírodná pamiatka Starohutský vodopád

Naše oči sledujú turistické značenie
Užívame si šuchot lístia pod nohami a slniečko, ktoré prechádza ku nám cez stromy.
NCH a smerujeme k Starohutskému vodopádu. Hmlu si ešte berieme so sebou, akoby sme sa jej nechceli zbaviť. Krátke stúpanie sprevádzané žblnkotom rieky nám dáva na známosť, že o chvíľu sme pri vodopáde. Sluch neklame a pohľady smerujú už k vodopádu. Starohutský vodopád je jeden z najmohutnejších vodopádov v stredoslovenských neovulkanitoch. Jeho podložie tvoria sopečné horniny – andezity. Výška vodopádu je 5 metrov. Celá oblasť vodopádu spadá do chráneného územia.


Jašekova skala

Kroky smerujú ďalej malými serpentínami lístím zapadnutou cestou do kopca. Neprejdeme ani kilometer od auta a už sme nad hmlou, vyzliekame bundy, mikiny a ľutujeme, že sme si nevzali kraťasy so sebou. Slniečko dáva na známosť, že bude krásny deň. Ani nezbadáme a ocitáme sa na Jašekovej skale, skalnatom útvare vybudovanom treťohornými vulkanickými horninami, andezitmi. Výhľady na osadu Bukovina a Starú Hutu nemáme, lebo inverzia robí čáry-máry.


Sedlová skala

Chodník jesenným lesom a dobre značenou trasou nás vedie ďalej.
Kúsok od čistinky na nás hľadí krásna veľká Masarykova jedľa.
Užívame si šuchot lístia pod nohami a slniečko, ktoré prechádza ku nám cez stromy. Prichádzame ku štvrtej zastávke náučného chodníka, ku Sedlovej skale s nadmorskou výškou 779 m. V pozadí sa nám ukazujú Štiavnické vrchy. Kdesi v hmle sa nachádza starobylé banské mesto Nová Baňa a štále, kde sa kedysi ťažilo zlato a striebro. Tretina cesty je za nami, pokocháme sa výhľadmi a smerujeme ku piatej zastávke.


Jazerec

Úsek ku Jazercu je spočiatku dobre značený, chvíľu sa naša cesta spája s cyklotrasou, prechádzame okolo starej lyžiarskej zjazdovky. No neskôr podľa mapy vedie turistický chodník cez súkromný pozemok a my akosi strácame značenie aj samých seba.


Ešteže mapy.cz vedia, kadiaľ máme ísť a našťastie sa dostávame aj cez malinčie a černičie k Jazercu – prírodnému jazierku, ktoré vzniklo v terénnej depresii. V súčasnosti predstavuje ojedinelý mokraďový biotop, ku ktorému sa viažu významné vodné a vlhkomilné spoločenstvá živočíchov a rastlín.

Bujakov vrch

Značenie z Jazerca na Bujakov vrch je zo začiatku všelijaké, ale zlepšuje sa. Kým sa dostaneme na Bujakov vrch, nie sú nám odopreté výhľady na okolitú prírodu, ktoré sú okrášlené inverziou. Krásu jesennej prírody nám narúšajú robotníci na autách. Opäť sa náš chodník spája s cyklotrasou a pár krokov ideme spolu s modrou značkou. Treba si dať pozor a nenechať sa unášať krásnym chodníkom po rovinke, ale pozorne sledovať značenie, aby sme neminuli šiestu zastávku, pod ktorou nás víta lebka – žeby bujaka? Celé okolie Bujakovho vrchu je prírodnou rezerváciou, keďže tu rastie poniklec veľkokvetý.


Masarykova jedľa

Schádzame z Bujakovho vrchu lesným chodníčkom. Náš sluch zachytil akýsi zvuk, ktorý je tak trochu typický pre lesy – traktor. Prešli sme niekoľko metrov a vychádzajúc z lesa nás na čistinke víta traktor, ktorý ju celú kosí. Prekvapení, že aj o takéto miesta sa miestni starajú. Keďže v našej výprave bol aj chlapec, tak ako inak, museli sme sa na chvíľu pri ňom zastaviť a zistiť, aký typ kosačky to asi bude. Kúsok od čistinky na nás hľadí krásna veľká Masarykova jedľa.


Vrch Vojšín

Držiac sa zelenej značky náučného chodníka sa dostávame na najvyšší bod celého náučného chodníka a zároveň aj tretí najvyšší vrch pohoria Pohronský Inovec - Vojšín, nachádzajúci sa v nadmorskej výške 819 m.


Vrch Vojšín je horský masív tvoriaci severovýchodný výbežok Pohronského Inovca medzi Tribečom a Vtáčnikom. Jeho vrchol tvorí oblá lúčnatá plošina poskytujúca výhľady. V pozadí je možné rozoznať pohorie Vtáčnik, prírodnú rezerváciu Veľký Inovec, ale aj časť CHKO Ponitrie a vrch Zobor.


Andezitové kamenné more

Dobití energiou zo slnka sa môžeme vrátiť späť do reality a vhupnúť do každodenných povinností.
Schádzame z Vojšína a už nás čaká len posledná zastávka – prísť do dediny Malá Lehota a neďaleko zastávky, z ktorej nám za 15 minút ide autobus do Starej Huty, pozrieť Andezitové kamenné more. Chránené územie z masívnych hranatých blokov andezitu. Vzniklo v štvrtohorách mrazovým zvetrávaním a rozpadom čela lávového prúdu bez prispenia gravitácie. Veľkosť kamenného mora je 20 x 70 m. V kamennom mori ostali už len zvyšné kamene, ktoré obyvatelia obce nepoužili na stavebné účely.


A už len počkať na autobus a hor sa na poriadny obed. Celé doobedie nám krásne svietilo slniečko a posledná vec, čo sa nám aktuálne nechce, je vrátiť sa dole, do toho hmlistého počasia. No nič sa nedá robiť a nemáme na výber. Autobus nás vysadí v Starej Hute a nám ostáva prejsť už len niekoľko sto metrov k autu. Dobití energiou zo slnka sa môžeme vrátiť späť do reality a vhupnúť do každodenných povinností.


My sme zvolili spôsob prechodu NCH Vojšín zo smeru Stará Huta s cieľom v Malej Lehote, odkiaľ sme išli autobusom do Starej Huty, kde sme mali auto, keďže NCH je trasa z bodu A do bodu B. Avšak, je možnosť vrátiť sa späť do Starej Huty buď po trase NCH, alebo, ak máte radi okruhy, tak cyklochodníkom či okolitými turistickými trasami. Celkový výlet nám trval 4 hodiny pohodovým tempom.


Zhrnutie

  • Názov: Náučný chodník Vojšín
  • Lokalita: Pohronský Inovec
  • Turistické značenie: prehľadné, avšak miestami treba byť pozorný
  • Obmedzenie: celoročná túra
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3.55 hod.
  • Parametre: 13,2 km/612 výškových metrov
  • Typ: prechod
  • Možnosť parkovania/spoje: Stará Huta, Malá Lehota / autobus zo Starej Huty do Malej Lehoty alebo naopak
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
keyboard_arrow_up