(R)evolúcia vo výrobe hodiniek

Presnosť, robustnosť, spoľahlivosť, dizajn a fínsky charakter. Všetky tieto slová tvoria DNA značky Suunto. Revolúcia v kompasoch, evolúcia v hodinkách.

Spoločnosť Suunto má na konte niekoľko prvenstiev. Od výroby jedinečného kompasu cez potápačské hodinky až po „svet“ športových hodiniek. Jedinečnosť tejto značky nie je len v prvenstvách, ale aj v jednoduchom a elegantnom dizajne, robustnosti a výrobe, ktorá sa nachádza vo Fínsku. V dnešnom globalizovanom svete si máloktorá firma môže napísať: „Designed in Finland“ a „Made in Finland“ na jeden a ten istý výrobok. Suunto áno.

Stratený v arktickej tme

Za celým príbehom značky Suunto je fínsky dobrodruh Tuomas Vohlonen. Písal sa rok 1936 a práve tento dobrodruh sa brodil po kolená v snehu a v celodennej arktickej tme niekde na severe Fínska. Práve takéto dobrodružstvá ho priviedli k nápadu, ako zlepšiť kompas. Vynašiel kompas naplnený kvapalinou s pevnejšou a presnejšou strelkou. Tuomas bol revolucionár a aj vďaka tomuto vynálezu sa nikdy nestratil.

Robustnosť máme v DNA

Písal sa rok 1939 a fínsky poručík Norrback bol zasiahnutý ruským ostreľovačom počas zimnej vojny. Nebyť poľného kompasu Suunto M-311, ktorý sa nachádzal vo vrecku jeho košele, už by nežil. Práve robustný kompas mu zachránil život. Robustnosť je odvtedy charakteristickým znakom produktov spoločnosti Suunto.

Tuomas Vohlonenkompas Suunto M-311

Ovládnutie sveta kompasmi

Vďaka SME-ML sa šport stal jednoduchším, zábavnejším a hlavne bezpečnejším.
V roku 1940 predstavuje spoločnosť Suunto kompaktný tekutý zameriavací kompas pod menom m/40. Tento kompas bol primárne určený pre dôstojníkov delostrelectva počas druhej svetovej vojny, ale aj iných používateľov, ktorí potrebovali presný prístroj na meranie azimutu a horizontálneho uhla azimutu.

V 50. rokoch 20. storočia spoločnosť začína s výrobou orientačných a námorných kompasov. V roku 1953 uviedli na trh prvý námorný kompas s názvom K-12. Telo kompasu – miska, bola tvorená z mosadze a v tých časoch to bolo naozajstné majstrovské dielo. V súčasnosti spoločnosť vyváža kompasy do viac ako 50 krajín sveta.

Výroba Suunto vo FínskuSuunto K-12

Líder aj pod hladinou

S príchodom roka 1965 prichádza aj prvý potápačský kompas na svete. Suunto predstavuje SK-4. Tento kompas vzniká po tom, čo si britský športový potápač pripevní kompas Suunto na zápästie a zisťuje, že kompas funguje aj pod vodou. Vďaka jeho iniciatíve vzniká divízia spoločnosti Suunto Diving a výroba prístrojov určených pod hladinu.

V 80. rokoch sa Suunto stáva lídrom vo výrobe potápačských prístrojov. V roku 1987 uvádza na trh svoj prvý prístroj s názvom SME-ML. Ten spôsobil revolúciu v športovom potápaní. Predtým, ako prišlo Suunto so SME-ML, museli potápači počítať časy pomocou potápačských tabuliek. Vďaka SME-ML sa šport stal jednoduchším, zábavnejším a hlavne bezpečnejším.

Suunto SK-4Suunto SME-ML

Model Suunto Spyder, ktorý bol uvedený na trh v roku 1997, je prvý potápačský prístroj vo veľkosti hodiniek. Neskôr v rok 2004 prichádza na trh Suunto D9 a ďalšie modely zo série Suunto D, ktoré sú určené na potápanie.

Suunto a svet outdooru

V roku 1998 prichádza spoločnosť na trh s modelom hodiniek Suunto Vector. Tento jedinečný model prichádza ako prvý s inováciou „ABC“, čo v preklade znamená výškomer, barometer a kompas. Okrem toho tento model obsahoval aj teplomer. Práve tieto jedinečné funkcie a dizajn urobili model veľmi úspešným. Stal sa populárny medzi horolezcami.

Suunto Vector
Suunto postupne prináša na trh v oblasti športových hodiniek nové modely s novými funkcionalitami. V roku 2010 sprístupňuje majiteľom hodiniek portál movescount.com. Ten umožňuje prácu s dátami z hodiniek. Týmto krokom spoločnosť vytvára aj online športovú komunitu a umožňuje si viesť športové denníky a plánovať trasy.

Suunto Ambit prichádza na trh v roku 2012. Dokonalé hodinky na outdoor i tréning. Elegantný dizajn a monitorovanie viacerých parametrov, ako aj funkcionalita GPS. Používateľovi umožňujú prispôsobenie športových módov prostredníctvom portálu Movescount. Vylepšená verzia Ambit 3 prichádza na trh v roku 2014 a spolu s ňou aj mobilná aplikácia na flexibilnejšiu synchronizáciu aktivít na cestách. Následne Ambit 3 Peak, verzia určená pre outdoor nadšencov, ktorá okrem všetkých funkcionalít obsahuje aj barometer a teplomer, no hlavne väčšiu výdrž batérie.

Suunto Ambit 3
Rok 2016 prináša novú radu Suunto Spartan. Je to prvý model tejto značky, ktorý má dotykový a farebný display. Okrem tejto inovácie má hlavne elegantný a jednoduchý dizajn. V jednoduchosti je krása, to Suunto potvrdzuje aj nasledujúce roky a predstavuje postupne na trh hodinky, ktorých modelová rada je označená číslom.

Suunto Spartan
Telo hodiniek je vhodné do extrémnych podmienok, ako sú polárne expedície či púštne ultramaratóny.
Všetko začína Suunto 3. Fitness hodinky, ktoré sú vhodné ako na šport, tak aj do mesta. Medzi funkcie tohto modelu patrí monitoring stresu a regenerácie, kontrola tepu na zápästí, ako aj veľké množstvo športových módov. V čase predstavenia modelu Suunto 3 prichádza spoločnosť aj s novou aplikáciou a oznamuje postupné vypnutie portálu movescount. Ten istý rok, teda 2018, Suunto predstavuje taktiež aj svoju „vlajkovú loď“ Suunto 9.

Spoločnosť postupne prichádza s novými modelmi, ako je Suunto 7. Tie okrem športových funkcionalít prinášajú užívateľovi aj „smart“ funkcie, ako napríklad platba hodinkami či počúvanie hudby a iné. Model Suunto 5 je sporttester, ktorý je výkonnejší oproti verzii 3 a zároveň kompaktnejší ako vlajková loď spoločnosti.

Modely Suunto, zľava 5, 7, 3, 9

Vlajková loď Suunto 9

Model navrhnutý pre tie najnáročnejšie aktivity a extrémne podmienky. Výdrž batérie je 120 hodín v režime GPS. Telo hodiniek je vhodné do extrémnych podmienok, ako sú polárne expedície či púštne ultramaratóny. Navigácia pomocou GPS, intervalový tréning, optické meranie tepovej frekvencie či barometer vo verzii „baro“. Silu tohto modelu potvrdzuje aj to, že jeden z prvých ľudí, ktorý model testoval, bol práve Killian Jornet.

Suunto 9Suunto 9

Spoločnosť inovuje ďalej a predstavuje Suunto 9 Peak a výdrž batérie až 170 hodín v tréningovom režime GPS. Model môžete nájsť aj na našom eshope MTHIKER. Okrem výbornej výdrže batérie majú hodinky aj nízku hmotnosť, a to len 62 g a to aj vďaka titánovému telu.

Suunto 9 PeakSuunto 9 Peak

Rok 2022 prináša vylepšený model Suunto 9 Peak s názvom Suunto 9 Peak Pro.
Suunto je niečím iné, sympatické.
Ten je vyrobený ručne vo Fínsku a zo 100 % obnoviteľnej energie. Je to prvý model Suunto hodiniek, ktorých uhlíková stopa bola vypočítaná a následne plne kompenzovaná pomocou Verified Carbon Units.

Suunto 9 Peak Pro
Model ponúka 40 hodín batérie pri 1 sekundovom zázname GPS a až 30 dní bežného používania. Okrem 95 športových režimov hodinky obsahujú aj podmorské aktivity. Vďaka funkcionalite FusedAltiTM, ktorá kombinuje GPS a barometrickú nadmorskú výšku, je informácia o nadmorskej výške presnejšia. GPS, digitálny kompas, barometer a optický srdcový senzor poskytujú dokonalé dáta o vzdialenosti, rýchlosti, spálených kalóriách, spánkovej aktivite a mnoho iného. To všetko je umiestnené do elegantného tela hodiniek s hrúbkou len 10,8 mm. Model môžete nájsť na našom eshope MTHIKER.

Záver

Trh so športovými hodinkami ponúka množstvo modelov s rôznymi funkcionalitami. Spoločnosť Suunto už viac ako 80 rokov dokazuje, že je špička vo výrobe kompasov, ale aj hodiniek na potápanie či šport. Človek by na prvý pohľad povedal, že však všetky športové hodinky ponúkajú skoro to isté, no predsa to tak nie je. Suunto je niečím iné, sympatické.

Ich hodinky sú nielen nadupané funkcionalitami a výdržou batérie, ale taktiež ich dizajn je veľmi jednoduchý a elegantný aj na bežné mestské nosenie. Dokonca vlajková loď, teda Suunto 9, je elegantná aj na užšej ženskej ruke, čo sa nestáva pri iných značkách. Čo je ale to najpríťažlivejšie na Suunte je ich výroba priamo vo Fínsku, teda „Made in Finland”. Raz Suunto skúsite a už ich nebudete chcieť nikdy vymeniť. Iba ak za novší model.

Zdroj fotografií: suunto.sk, facebook.com/Suunto
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Vystroj sa na jarnú turistiku so správnou výbavou

Vystroj sa na jarnú turistiku so správnou výbavou

Slnko začína hriať, sneh mizne, pomaly sa preklápame do jari. A s inými podmienkami prichádza aj iná výbava.
Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

Základom skialpovej túry sú lyže, lyžiarky a dobrý batoh. Ako v teste obstál Back Bowl 30?
Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
keyboard_arrow_up