Pozvánka: Január - svižným krokom do nového roka

Rok 2023 sa blíži a s ním aj nová porcia našich obľúbených pretekov. Na čo sa môžeme tešiť v prvom mesiaci nového roka?

Prírode vládne sneh a ľad, nás zase ťažia bruchá po vianočných sviatkoch. O to chvályhodnejšie je, keď sa zíde dobrá partia, aby si spolu „pomerali“ sily. Príležitostí bude už v januári dostatočne veľa.

1. 1. 2023 – Trnava – Trnavský novoročný beh (Memoriál Ladislava Kmeča)

Hneď prvý deň v novom roku sa uskutoční v Trnave „open season“ podujatie pod názvom Trnavský novoročný beh. Koniec koncov, ako na Nový rok, tak po celý rok. Tentokrát sa uskutoční už 34. ročník pretekov, ktoré spadajú aj pod Trnavskú bežeckú trilógiu. Otvorené sú pre široké spektrum bežcov, koniec koncov, 6-kilometrová trať a povrch skombinovaný z dlažby a asfaltu si nájde priaznivcov v každom veku. Okrem vecných cien pre tých najrýchlejších obdrží prvých 450 pretekárov aj pamätnú medailu. Prečítaj si všetky dôležité informácie o pretekoch.

foto: Lukáš Grina

6. 1. 2023 – Košice – Košický trojkráľový beh

Trojkráľové voľno treba využiť dobre a jednou zo skvelých možností sú práve preteky. V Košiciach sa v tento sviatočný deň uskutoční 8. ročník populárneho behu ulicami mesta, podporovaného napríklad aj Ministerstvom školstva. Trasy sú dve – dlhšia, merajúca niečo vyše 5 kilometrov a kratšia, merajúca niečo vyše kilometra. Tá je určená pre tých najmladších a zároveň aj najstarších. Okrem lákavých cien už tradične obdrží každý prihlásený pamätnú medailu, na ktorej je vyobrazená pamiatka, okolo ktorej beh povedie – tentokrát Kostol Najsvätejšej Trojice. Viac informácií o pretekoch nájdeš na stránke organizátora.


6. 1. 2023 – Trnava – Trojkráľová šestka

To, že Trnava nie je len cyklistické mesto nám dokazuje už druhým bežeckým podujatím v priebehu týždňa. Trojkráľová šestka bude zároveň poslednými pretekmi a vyvrcholením Trnavskej bežeckej trilógie. Podobne, ako v prípade Trnavského novoročného behu, aj tu sú trate rozčlenené na „dospelácku“ o dĺžke 6,2 kilometra, pozostávajúcu z piatich okruhov a žiacku, ktorá meria 1,3 kilometra. I tu získa prvých 450 prihlásených pretekárov pamätnú medailu a na záver sa uskutoční už tradičná tombola. Prečítaj si všetky dôležité informácie o pretekoch.

foto: mytrnava.sme.sk

6. 1. 2023 – Banská Bystrica – SOFTIP Trojkráľový večerný beh

Bežeckú sezónu v novom roku na strednom Slovensku odštartuje Trojkráľový večerný beh v Banskej Bystrici. Bežci tu majú každoročne možnosť zažiť príjemnú atmosféru vo fotogenickom historickom centre s množstvom divákov. Trať meria takmer 5,5 kilometra a vedie po pevnom povrchu, takže sa netreba báť ani horšieho počasia. Zaujímavými cenami budú ohodnotení tí najrýchlejší, no naprázdno neodíde nikto – každý, kto dobehne do cieľa, získa pamätnú medailu. Všetky informácie nájdeš na stránke organizátora.

foto: Peter Rusko

14. 1. 2023 – Kolárovo – Kolárovský trojkráľový maratón a polmaratón

Ako už názov napovedá, v Kolárove začínajú novú bežeckú sezónu zostra, a to rovno maratónom a polmaratónom. Hoci je trať dlhá, na bežcov nečakajú žiadne extrémne prevýšenia, keďže sa behá popri Váhu. Kategórií je už tradične mnoho, čo znamená aj mnoho ocenených – prví traja bežci v každej kategórii získajú pohár, každý účastník pamätnú medailu, ocenený bude aj najstarší bežec alebo bežkyňa na maratóne aj polmaratóne a aj najlepší bežci z Kolárova. Kompletné propozície nájdeš na stránke organizátora.


14. 1. 2023 – Valčianska dolina – Noc tuleních pásov

Tradične sa na Slovensku otvára skialp preteková sezóna vo Valčianskej doline, ktorá je zároveň aj najideálnejším miestom, ak by ste chceli vyskúšať nejaké preteky ako začiatočník. Náročnosťou sú tieto preteky jednými z najjednoduchších, pretože sa preteká len na zjazdovke, ktorá je upravená. V hobby kategórii sa idú dve kolá (teda 2 výšlapy a 2 zjazdy), ale ak by aj to bolo na začiatok náročné, je tu kategória štafety, kde každý z dvojice ide len jedno kolo. Kompletné propozície budú zverejnené na oficiálnej stránke organizátora. Tak čo, vidíme sa?

foto: FB Noc tuleních pásov

28. 1. 2023 – Uhrovec – Ľudova 50

Ľudova 50 je dobrodružný ultramaratón či turistický diaľkový pochod, ktorý vedie krásnym prostredím Strážovských vrchov. Mohlo by sa zdať, že v jeho názve chýba dĺžeň, no opak je pravdou – preteky sú totiž pomenované po našom velikánovi, Ľudovítovi Štúrovi, pričom samotná trasa začína symbolicky pred jeho rodným domom. Celkovo trasa meria 51 kilometrov a bežci na nej prekonajú prevýšenie vyše 2 600 metrov. Ide teda o náročné podujatie, na ktoré treba mať samozrejme aj čo to natrénované. Ak ťa zaujalo, viac informácií o ňom nájdeš na stránke organizátora.

foto: FB Ľudova 50

28. 1. 2023 – Bobrovec – Rallye Červenec

Skialpové preteky vo voľnom teréne a krásnom prostredí Západných Tatier. S traťou v okolí Babiek ide o jedny z najkrajších skialpových pretekov vôbec. Štartuje sa v Bobrovci pri hoteli Mních a cieľ je na vysokohorskej Chate Pod Náružím. Pre náročnejších bude možnosť zapretekať si 2 kolá, v kategórii A a v B ketegórii čaká pretekárov jedno kolo. Od minulého roka je novinka v povinnej výbave, a to prilba, ktorá je certifikovaná na skialpinizmus (nie iba horolezectvo, či lyžovanie). Dajte si teda pozor pri balení na akékoľvek aj ďalšie skialpové preteky. Prevýšenie a vzdialenosť budú špecifikované na oficiálnej stránke v závislosti od aktuálnych snehových podmienok.

foto: FB Skialp Bobrovec
I tak to nie je všetko, čo sa bežeckých a skialpových pretekov v januári týka. Jedno je však isté – privíta nás zasnežená krajina, dobrá partia a hlavne zažijeme kopec zábavy.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Behy do vrchu, duatlony, akcie pre celé rodiny aj drsné horské výzvy. August bude pestrý a plný rôznorodých akcií.
Pozvánka: Kordícky Extrém - trailové šialenstvo v srdci Kremnických vrchov

Pozvánka: Kordícky Extrém - trailové šialenstvo v srdci Kremnických vrchov

Uži si už 15. júla poriadny trailový beh nespútanou divočinou Kremnických hôr.
Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Legenda hovorí, že Liptov Ride treba zažiť. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko čaká na pretekárov počas tejto kráľovnej v pestrosti disciplín.
keyboard_arrow_up