Na skialpoch z Donovál na vrch Zvolen

Len ty, čarokrásne prírodné scenérie, dychberúce výhľady a výškové metre, ktoré v panenskom snehu ukrajuješ na svojich skialpoch. To všetko (a ešte viac) môžeš zažiť priamo v srdci Donovál.

Dnes ti predstavíme jednu epickú trasu pre skialpových nadšencov. Skialp, v tomto prípade skôr skitouring, si v posledných rokoch získal srdcia mnohých športových nadšencov. Naša nádherná krajina ponúka pestrú paletu možností prevetrať svoje skialpové lyže, no v prípade, že to máš namierené práve na Donovaly, určite vyskúšaj náš tip (v prípade priaznivých snehových podmienok) .

Výhľad na vrch Zvolen a Novú hoľu z obce Donovaly

Úvodné zahrievacie stúpanie lesíkom

Je mrazivé, no slnečné zimné ráno a my vystupujeme z auta, ktoré sme zaparkovali priamo na centrálnom parkovisku na Donovaloch. Na oblohe niet ani mráčika, čo je neklamným znakom toho, že dnešné počasie bude priam gýčové. Nedočkavo obúvame lyžiarky, nasadzujeme batohy a ostatný výstroj a s lyžami na pleci kráčame pár desiatok metrov k začiatku našej dnešnej trasy.

Je potrebné podotknúť, že lyžiarske stredisko Donovaly ponúka 3 základné skialpové trasy, ktoré sú označené písmenami A (červená), B (žltá) a C (modrá). Prvé dve spomenuté majú spoločný začiatočný úsek so štartom hneď pri parkovisku. My si dnes vyberáme o čosi dlhší variant B.

Stredisko Donovaly - skialpové trasy
Prechádzame okolo kostola a obecného úradu a po chvíli si už nasadzujeme skialpy a hneď aj začíname šliapať sympatickou lúčkou smerom k lesu. Snehové podmienky sú parádne, slniečko sa nám opiera do chrbtov a my sme konečne po dlhých mesiacoch vo svojom živle. Púšťame ešte dopredu jedného pána, ktorého tempo je omnoho rezkejšie, ako to naše. Inak sme široko-ďaleko iba sami a užívame si takpovediac každý krok (sklz). Zatiaľ trasa presne kopíruje letnú turistickú cestu.

Cestou na PríporCestou na Prípor

Smerom na sedlo Prípor

V tomto bode je pre zdatnejších skialpinistov aj iná možnosť...
Vchádzame do lesíka a po zhruba 15 minútach sa dostávame k studničke, kde nachádzame strmú odbočku na trasu A (Á-čková trasa má dĺžku iba cca 2 km). My však smerujeme doľava po žltej značke, prevýšenie tu nie je až také náročné. Táto cestička lesom sa nám zdá veľmi sympatická a všade vládne božský pokoj a ticho. Pomaly, ale isto sa dostávame na sedlo Prípor, kde sa nám začínajú otvárať prvé väčšie výhľady.

Po žltej značke na Prípor a prvé väčšie výhľady
Tep sa nám zrýchľuje, keďže v tomto úseku začíname stúpať o čosi strmšie. Nám to ale vôbec neprekáža, pretože sa nachádzame v zasneženej rozprávkovej krajine. Čo viac si môžeme priať?

Nie je Zvolen ako Zvolen

Dostávame sa na hrebeň a po približne 10 minútach šliapania prichádzame na najvyšší bod výstupovej trasy - vrch Zvolen (1 402 m n. m.), kde si vychutnávame nielen pohľad na hrebeň Veľkej Fatry, ale i malé občerstvenie a lá „čo batoh dal“. Na hrebeni neušlo našej pozornosti ani tyčové značenie, ktoré dobre poslúži pri zníženej viditeľnosti či horšej orientácii. V tomto bode je pre zdatnejších skialpinistov aj iná možnosť - zlyžovanie voľným terénom po bývalej zjazdovke Starý Zvolen smerom k obecnému úradu pri parkovisku.

Vrcholové výhľadyVrcholové výhľady

Idylka na Novej holi

Po nejakých tých luxusných fotečkách na vrchole pokračujeme ešte miernym klesaním cca pol kilometra smerom na Novú hoľu (1 370 m n. m.), ktorá je zároveň i hornou stanicou lanovky rovnomennej časti lyžiarskeho strediska Donovaly. Tu si pásy zlepujeme a pripravujeme sa tak už len na následný zjazd.

Smerom na Novú hoľu (1 370 m n. m.), ktorá je zároveň i hornou stanicou lanovky rovnomennej časti lyžiarskeho strediska Donovaly

Záverečný zjazd po zjazdovke

Na záver môžeme povedať, že ide o parádnu okružnú skialpovú trasu...
V tomto úseku si tiež môžete vybrať, či sa vydáte ľavou alebo pravou zjazdovkou, my sme si vybrali tú pravú (obe sa pred koncom však spájajú do jednej) a už si len užívame 2 km dlhý zjazd smerom dole. No v našom prípade tentokrát skôr neužívame, keďže v čase našej návštevy bola zjazdovka v nie úplne ideálnom stave, bola zľadovatená.


Podvečerné scenérie
Pri údolnej stanici lanovky sa podľa snehových podmienok môžete rozhodnúť, či sa k autu vrátite na pásoch, alebo radšej pešo (cca 10 min.) - chodníkom vedúcim popri hlavnej ceste smerom na centrálne parkovisko.

Bodka na záver

Na záver môžeme povedať, že ide o parádnu okružnú skialpovú trasu, ktorú zvládnu i začiatočníci. V prvej tretine ponúka scenériu zasnežených ihličnatých stromov v čarokrásnej donovalskej prírode. Po výstupe zasa na teba čaká na vrchole zaslúžená odmena v podobe nádherných výhľadov na hrebeň Nízkych Tatier i Veľkej Fatry. Cestou dole si zasa môžeš bez obáv zalyžovať na upravovanej zjazdovke.

Zhrnutie:

  • Názov: vrch Zvolen a Nová Hoľa
  • Lokalita: Donovaly – Veľká Fatra
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 1,5 hodiny
  • Parametre: 6,5 km/422 výškových metrov
  • Typ: okružná trasa príjemným terénom s panoramatickými výhľadmi
  • Možnosť parkovania/spoje: na centrálnom parkovisku v Donovaloch
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.
Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
keyboard_arrow_up