Tajomný Veľký Tribeč behom

Prebehnite sa so mnou tajomným pohorím Tribeč, ktoré ponúka pekné vyžitie v zalesnených kopčekoch.

Zabehneme si spolu na jeho najvyšší bod, ktorý rovnako ako celé pohorie ukrýva veľa mystiky. V oblasti je veľa značených turistických trás i cyklotrás. Na najvyšší vrchol, Veľký Tribeč, sa dá dostať niekoľkými trasami. V topoľčianskom okrese z obcí Solčany a Kovarce vedie modrá značka, v okrese Zlaté Moravce z obcí Kostoľany pod Tribečom a Zlatno vedie červená značka a z obce Skýcov zelená značka.

Summit 50

Intuitívne som sa nechcela pridať do štatistík stratených ľudí na Tribeči.
Veľký Tribeč som dlho ignorovala. Pritom som ho mala značnú časť života doslova pod nosom, keďže pochádzam z Topoľčian. Zlákal ma až vtedy, keď som si vymyslela projekt vybehnúť na najvyššie vrcholy všetkých pohorí na Slovensku. V tomto rebríčku mu s nadmorskou výškou 829,6 m patrí 50. priečka. V súčasnosti na rodnú hruď vstupujem skôr výnimočne, a tak príležitosť vybehnúť si na tento kopec sa vyskytla počas vianočných sviatkov. Ideálny tréning počas obdobia zvýšenej konzumácie cukrov. Doma som sa zmienila o svojich plánoch samozrejme až po návrate, aby som sa vyhla zbytočným lamentovaniam, čo všetko sa mi môže prihodiť. Ale zaujala ma poznámka mojej mamy o tom, že v Tribečskom pohorí sa predsa strácajú ľudia. Fakt mi takáto zaujímavosť celý život unikala?

CintorínPohorie Tribeč

Štefanský polmaratónik môže začať

Na môj štefanský výbeh si vyberám trasu zo Solčian, parkujem za obcou. Odtiaľ ide spolu s modrou turistickou trasou aj cyklotrasa, polorozbitá asfaltka. Rozchádzajú sa v mieste Pod hájom a opäť sa stretnú pri Dekanovej chate.

Lesná chataLes

Keďže lesný terén je v tomto období neistý, blatistý aj ľadový, volím cyklotrasu až ku chate. Názov chata je skôr symbolický, zariadenie je zjavne súkromné, schované za veľkou bránou a nepodarilo sa mi vypátrať, na aké účely slúži. Na turistické rozhodne nie, škoda, je to pekné miesto, ideálne na občerstvenie alebo ako cieľ prechádzky.

Odtiaľ turistická trasa a cyklotrasa idú spolu mierne do kopca sa tiahnúcim chodníkom po bývalej asfaltke, teraz už skôr dirty road, z ktorej sa otvárajú prvé výhľady. Ak máte šťastie a je práve pokrytá jemným snehom, je na beh ideálna, pre turistov možno trochu nudná.

Zasnežená cestaZasnežená lesná cesta

Na rázcestí Pod Medvedím vrchom je bývalá autobusová zastávka. Turistická značka pokračuje doľava na Medvedí vrch, ja sa vyberiem doprava, podľa mapy ide o vlnitú cestu ku rázcestníku Pod Veľkým Tribečom a odtiaľ vertikálik na vrchol. Je to všetko behateľné a baví ma to viac, ako sa blatiť v lese. Cesta je široká a stúpanie nie je náročné. Pre cyklistov rozhodne neodporúčam galusky. Na dvoch miestach stretám už asi bežnú vec v slovenských lesoch, páchnuce krmoviská pre zver rovno pred posedmi. Nemám náladu zamýšľať sa nad zmyslom alebo skôr nezmyslom a kaziť si deň.

Cesta na vrchol zarúbaná

Od rázcestia Pod Veľkým Tribečom je to na vrchol už menej ako kilometer strmo do kopca. Behom je to teda len nejakých 10 – 15 minút, pokiaľ človek neblúdi, čo je v tejto časti trochu ťažké. Cez chodník sú popadané stromy a značenie sa stráca, bolo by milé chodník preznačiť.

Značka na vrchole pohoria TribečLes v hmle

Nakoniec sa pomocou mobilnej mapovej aplikácie dostávam na vrchol. Je v hmle, čo zvýrazňuje jeho tajomnosť. Výhľady dnes nebudú, ale mala som šťastie v iný deň. Vrchol je z väčšej časti zalesnený, takže kruhový výhľad nečakajte. Na vrchole stretávam skupinky turistov a cyklistov, nezdržujem sa, lebo v hmle je aj dosť zima. Pôvodne som chcela naspäť ísť po modrej turistickej značke cez Malý Tribeč a Medvedí vrch, ale pre hmlu to vzdávam a vrátim sa rovnakou trasou. Intuitívne som sa nechcela pridať do štatistík stratených ľudí na Tribeči.

Tribeč v hmle

Záhada bermudského štvoruholníka

A čo teda hovoria legendy o týchto záhadných zmiznutiach? Pre polohu pohoria medzi 4 mestami – Nitra, Topoľčany, Partizánske a Zlaté Moravce, Tribeču prischol názov bermudský štvoruholník. Zdroje uvádzajú, že v oblasti sa stratilo niekoľko ľudí a tieto zmiznutia nemajú spolu nič spoločné. Po niektorých nezostala žiadna stopa. Zimomriavky spôsobuje príbeh muža, ktorého síce po 3 mesiacoch našli, ale takmer v bezvedomí a s popáleninami po celom tele. Jeho duševný stav už ale neumožnil, aby sa niekto dozvedel, čo sa stalo. Posledné záhadné zmiznutie sa datuje do roku 2012… Ak vás táto téma láka, siahnite po knihe Trhlina od Jozefa Kariku alebo si pozrite mýtický triler s rovnakým názvom.

Zahmlené pohorieZahmlená cesta na Tribeč

Oplatí sa pricestovať?

Ja mám s Tribečom ešte veľké plány, ktoré rada popíšem, keď bude mať príroda viac farieb. Napríklad aj hviezdicový výstup, resp. výbeh zo všetkých 5 obcí v jeden deň. Je to rozhodne oblasť, ktorá má čo ponúknuť nielen milovníkom záhad, ale najmä milovníkom prírody, bežcom, turistom aj cykloturistom a viem si tu prestaviť kompletne nabitý predĺžený víkend. Držte sa ale radšej značených trás a poistite sa mapou v mobile. V oblasti sú totiž dutiny, prepadliská a jaskyne, ktoré v jesennom a zimnom období prekrýva opadané lístie a sneh.

Zhrnutie

  • Názov: Veľký Tribeč (830 m n. m.)
  • Lokalita: Pohorie Tribeč
  • Značenie: prehľadné (modrá TZ, zelená a modrá CZ)
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2 – 3 hod.
  • Parametre: 21,7 km/750 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: obec Solčany
  • Mapka a GPX: Sekcia “Výjazdy”
report_problem Našiel si v texte chybu?
ksulka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Zvládneme zimný beh cez Levočské vrchy? Alebo to bude skôr utrpenie?

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up