Skialp na Chopok cez Tri vody

Jasná nemusí byť len o šliapaní po zjazdovke. Sú tam aj iné rozprávkové trasy, ktoré sa budú páčiť aj náročnejším „šliapačom“.

Ak patríš medzi tých, ktorí Demänovskú dolinu nepoznajú až tak dobre a hľadáš inšpiráciu na trasu, na ktorej sa nebudeš stretávať s lyžiarmi na zjazdovke, práve pre teba je toto video a článok, v ktorom sa nebudem zbytočne „poeticky rozkecávať“, pretože celú trasu aj zábery z nej nájdeš vo videu. Okrem toho si ukážeme aj zopár tipov na skialpové oblečenie.

Kam to parknúť?

...otvárajú sa výhľady na okolité žľaby a štíty a vôbec nemáš pocit, že si v lyžiarskom stredisku.
Myslím, že pre každého je celkom užitočná informácia, kam zaparkovať svoje auto. Nuž, spomínam si, že ešte pred pár rokmi to v Jasnej ani v Lomnici spoplatnené nebolo, ale doba sa mení a s pribúdajúcim množstvom lyžiarov je väčšina parkovísk v Jasnej spoplatnená za 10 eur. My sme auto nechali na platenom parkovisku Otupné. Výnimku majú tí, ktorí vlastnia šikovnú sezónku. V tom prípade je parkovanie zadarmo, no každé parkovisko má vlastné pravidlá. Preto si to pred príchodom pozri, aby si nebol prekvapený .

Začíname šliapať

Od parkoviska začíname stúpať žltou turistickou značkou dolinou Zadnej vody. Hneď v úvode sa nachádzajú vodné nádrže, ktoré slúžia na zasnežovanie strediska. Mimochodom, keď napadne dostatok snehu, okolo týchto nádrží sa upravujú aj bežkárske trate.

Skialp na Chopok cez Tri vodyVodné nádrže jasná

Vchádzame do lesa

Akonáhle vojdeš do lesa a je tam dostatok snehu, ocitneš sa v zasneženej prírode, kde sa krásne dopĺňajú zasnežené stromy a potok, ktoré spoločne vytvárajú rozprávkovú krajinu.

Zadná vodaRozprávkovým lesom na Chopok

Po cca 20 minútach prídeš nenáročným stúpaním až k rázcestníku Tri vody, z ktorého sa dá pokračovať na sedlo Poľany alebo sa napojíš na červenú značku, ktorá ťa dovedie traverzom až na Brhliská. Túto trasu volíme aj my. Na Brhliskách sa môžeš rozhodnúť, či máš dosť a zlyžuješ zjazdovkou dole späť k autu, alebo pokračuješ ďalej na Lukovú.

Brhliská, JasnáBrhliská, Jasná

Na trase budeš mať miestami pocit, že si v divočine

My pokračujeme ďalej červenou značkou. Trasa začína stúpať, ale odmenou sú krásne okolité výhľady do okolia. Tu by som chcel upozorniť, že v zime sa nechodí úplne po značenej trase, ale skôr sa orientuje po prešliapanom chodníku od ostatných skialpinistov. Ani my sme neboli výnimkou a rázcestník pod Orľou skalou sme akosi obišli, pretože prešliapaná stopa išla trošku naokolo. S pribúdajúcimi výškovými metrami sa otvárajú výhľady na okolité žľaby a štíty a vôbec nemáš pocit, že si v lyžiarskom stredisku. Situácia sa zmení až vtedy, keď prídeš na Lukovú.

Stúpanie na LukovúStúpanie na Lukovú

Prichádzame na Lukovú

Jasná je jasná voľba nielen pre lyžiarov, ale aj pre skialpinistov.
Luková patrí medzi hlavné záchytné body skialpnistov aj lyžiarov. Tento rok sa tu aj znovu otvorila reštaurácia, takže ak nechceš pokračovať ďalej, môžeš sa ohriať a zlyžovať si to dole. To ale nie je náš prípad a pokračujeme na Chopok. Od Lukovej sa však trasa bez lyžiarov končí a my ďalej smerujeme skialpovou trasou po zjazdovke, ktorá vedie až na Chopok. Tu treba zvýšiť opatrnosť, pretože táto časť je užšia a dosť frekventovaná lyžiarmi, ktorí sa spúšťajú z Chopku. V stredisku odporúčam mať na hlave prilbu a tiež chodiť po značenej skialpinistickej trase. Predsa len, nikdy neviete, kto sa na vás vyrúti, preto treba myslieť na bezpečnosť a zbytočne neprovokovať a neporušovať pravidlá.

Zjazdovka JasnáChopok

Úspešne na Chopku

Po zjazdovke sme vyšli až k Rotunde, ale vzhľadom na to, že je krásny slnečný deň a relatívne bezvetrie, rozhodli sme sa vyjsť na úplný vrchol Chopku, z ktorého sa nám otvoria krásne panoramatické výhľady do okolia.

Výhľady na Chopku

Pár praktických informácií

Trasa, ktorú som opisoval, je súčasťou skialpinistického areálu Chopok, kde je skialp oficiálne povolený. Celý areál sa na severnej strane Chopku rozprestiera od Zadnej vody do sedla Poľany cez Dereše až na Chopok. Ďalej od Lúčok cez Širokú dolinu až na Krupovú hoľu, Chatu M. R. Štefánika, Ďumbier a Chopok. Z južnej strany Chopku je línia skialpového areálu vytýčená od Trangošky cez Halašovu jamu až po Štefáničku. Pre bližšie informácie určite odporúčam naštudovať si aj oficiálnu stránku NAPANT.

Mapa skialpinistického areálu ChopokVýhľad na Tatry

Jedno je jasné. Jasná je jasná voľba nielen pre lyžiarov, ale aj pre skialpinistov. Možností na skialpové vyžitie tu je neúrekom a vôbec to nemusí byť len o zjazdovke. Ak hľadáš zážitkovejšiu trasu mimo zjazdoviek a zároveň chceš byť v blízkosti lyžiarskeho strediska, určite odporúčam preskúmať tieto zákutia. Ja ti vo videu ukážem popisovanú trasu zo severnej strany až na Chopok .


Zhrnutie:

  • Názov: Skialpový areál Chopok
  • Lokalita: Demänovská dolina, Jasná
  • Značenie: dobré, nad pásmom kosodreviny sa treba orientovať po stope
  • Obmedzenie: podľa snehových a lavínových podmienok
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Parametre: 12 km / 1 000 výškových metrov
  • Trasa: Parkovisko Otupné - Tri vody - Brhliská - Pod Orľou skalou - Luková - Chopok
  • Typ: vrchol, dolina
  • Možnosť parkovania: platené parkovisko Otupné (10 eur/deň)
  • GPX: trasa
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.
Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
keyboard_arrow_up