Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.

Čertovicu mnohí vnímame ako hlavný cestný ťah, ktorý prepája Liptov a Horehronie a dá sa tam aj lyžovať. Takto som ju mnoho rokov vnímal aj ja, až kým som sa nepresťahoval na Liptov. Zlom nastal po otvorení bežkárskych tratí a prvotnom výšľape na útulňu Líška. Vtedy som si povedal: „Wau, nádherná zimná príroda a výhľad na všetky strany!“

Bez?ka?rske trate C?ertovica
Postupne som si na mapách ťukal rôzne trasy, ktoré sa tu dajú navštíviť. Jedného pekného dňa sme s Veronikou absolvovali túru pešo cez Rovienky až na Ďumbier a späť. Vtedy ešte skialpy neboli až tak „v móde“ a aj Čertovica bola prázdnejšia.

Ďumbier
Postupne sme prechádzali rôzne trasy v jej okolí, až sme si jedného dňa kúpili skialpy. Ako „začiatočníci“ sme sa nechceli púšťať do strmých svahov a vtedy mi prišla na um zase Čertovica. Tá je pomerne vysoko, zvyčajne tam je dosť snehu, sú tam pekné výhľady a hlavne nie je to nič náročné.

Naša voľba padla na zaujímavý vrchol, ktorý sa nachádza v blízkosti Čertovice. Vyrazili sme na Rovnú Hoľu cez Bocianske sedlo. Išlo o nenáročný výšľap, počas ktorého sme zažili krásne výhľady na okolitú prírodu. Po pár rokoch som sa rozhodol túto trasu zopakovať, tentokrát aj s kamerou.

Rovná Hoľa

Kde začať?

Na Rovnej holi som strávil takmer hodinu a užíval si slniečko a prírodu len a len pre seba, pretože tam nebol nikto.
Začiatok trasy vedie z ústia Starobockej doliny. Je to malá, nenápadná odbočka tesne pod Čertovicou. Priamo pri smerovníku je neudržiavané parkovisko, na ktorom sa dá zaparkovať aj v zime, pretože priamo v doline sú chaty a vždy to tam je „odhrnuté“ autami.


Úvod doliny je nenáročný a prudšie stúpanie sa začína až tesne pod Bocianskym sedlom.

Úvod Starobockej doliny
Po chvíli sa dostávam na sedlo, kde sa otvoria prvotné výhľady na ďumbiersku časť Nízkych Tatier. Pokračujem na hrebeň, z ktorého si pri dobrom počasí užívam rozprávkové výhľady na zasnežené stromčeky a okolité štíty.

Bocianske sedlo

Rovná hoľa a panorámy

Z Bocianskeho sedla po približne 40 minútach prichádzam na Rovnú hoľu, z ktorej sa mi naskytnú kruhové výhľady na všetky strany. Málokedy sa stane, že v zime je na hrebeni bezvetrie a v mojom prípade to bol presne ten deň.

Pohľad na Ohnište a v pozadí západné Tatry
Na Rovnej holi som strávil takmer hodinu a užíval si slniečko a prírodu len a len pre seba, pretože tam nebol nikto. Po skoro hodinovom opaľovaní som sa pobral po tej istej trase späť na Bocianske sedlo, odkiaľ som zlyžoval až dole k autu.

Rovná Hoľa
Okolie Čertovice ponúka veľa možností na zimnú aj letnú turistiku. Okrem top miest sa v jej okolí stále dajú nájsť krásne miesta, ktoré sú málo navštevované a pritom tak krásne. Ak ťa táto skitouringová trasa zaujíma, sleduj video.


Zhrnutie

  • Názov: Bocianske sedlo a Rovná Hoľa
  • Lokalita: Nízke Tatry
  • Značenie: prehľadné (žltá, zelená)
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 5 hodín
  • Parametre: 13 km/700 m
  • Typ: hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: Starobocká dolina, ústie
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Z Čertovice na Lajštroch - ľahký a rýchly skitouring v Nízkych Tatrách

Video: Z Čertovice na Lajštroch - ľahký a rýchly skitouring v Nízkych Tatrách

Horský prechod Čertovica cez Nízke Tatry pozná azda každý. My sme sa boli odtiaľ pozrieť na krátky výšľap po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier.
Skialp na Chopok cez Tri vody

Skialp na Chopok cez Tri vody

Jasná nemusí byť len o šliapaní po zjazdovke. Sú tam aj iné rozprávkové trasy, ktoré sa budú páčiť aj náročnejším „šliapačom“.
Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!
keyboard_arrow_up