Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Chceš zažiť bežkovanie v srdci Nízkych Tatier, pokochať sa nádhernými výhľadmi a pritom si poriadne zamakať? Bežkárske trate Čertovica toto všetko ponúkajú.

Čertovica je pre mňa sedlo, ktoré predovšetkým v zime ponúka veľa možností outdoorovo sa vyžiť. Zároveň je to sedlo, kde sa udrží sneh (väčšinou) celú zimu, často až do apríla. Tu mám istotu, že aj v teplé „zimné“ dni, ktorých je čím ďalej tým viac, sem viem prísť a zažiť ozajstnú zimu. Keď iné lokality sú skôr o blate ako o snehu, vyrážam na Čertovicu a super bežkovačka či skialpovačka môže začať.

Vo videu nás už Mirka vzala na jednoduchý skitouring z Čertovice, Nely nám zas ukázala aj ďalšie možnosti, kam vyraziť zo sedla na skialpy a ja s Viktorom ťa tentokrát vezmeme na bežky. Čertovica je totiž pre nás obľúbená lokalita na bežkovanie (spolu s Grajnárom na Spiši), tak poďme na to!

bežkárske trate Čertovica

S parkovaním to nie je vždy ľahké

Nástup na bežkárske trate je možný z viacerých smerov. Priamo zo sedla Čertovica, kde sú však parkovacie možnosti obmedzené. Cez pracovný týždeň máme dobrú skúsenosť a s parkovaním nie je problém. Horšie je to cez víkendy, kedy je parkovisko za motorestom častokrát plné alebo sú voľné miesta už len pre lyžiarov (nachádza sa tu aj lyžiarske stredisko). Parkovisko je spoplatnené sumou 3 €/týždeň a 10 €/víkendy a sviatky. Na Čertovici sú aj ďalšie parkovacie možnosti, ale takisto len v obmedzenej kapacite.

Ďalším možným východiskovým bodom je obec Jarabá, kde sú tiež viaceré parkoviská. My sme párkrát parkovali na parkovisku Bachláč, priamo pri nástupe na bežkársku trasu Jarabská. Treba sa však pripraviť na 7 km dlhé tiahle stúpanie hneď v úvode, ktorým sa napojíš na ďalšie trate. Ak si však chceš prejsť dobrodružný Veľký čučoriedkový okruh, toto je ideálny začiatočný bod.

Okrem toho sa na bežkárske trate dá napojiť z obcí Braväcovo a Mýto pod Ďumbierom. Odtiaľ vedú tiež bežkárske trasy - Braväcká a Mýtňanská. Z týchto smerov sme na Čertovicu bežkovať ešte nešli, takže preskúmané to nemáme. Ak máš info o parkovaní z týchto obcí, budeme radi, ak sa o ne podelíš v komentári.

bežkovanie v Nízkych Tatrách

Vstup na trate

Celkovo to vychádza na 20 nabežkovaných kilometrov s prevýšením 600 m.
My tentokrát vyrážame z Čertovice. Vstup na bežkárske trate je spoplatnený sumou 4 €. Platí sa priamo pri nástupe na trať do pokladničky, resp. cez víkendy tu väčšinou niekto aj vyberá vstupné alebo pri Domčeku Horskej služby. Avšak, ak máš kartu MultiSport, ako my, nezabudni si ju tu uplatniť a bežkuješ tak bez poplatku. Stačí ju v Domčeku HS naskenovať a môžeš bežkovať.

Spomeniem ešte možnosť zakúpenia sezónky, ktorú dostaneš za poplatok 30 € a bežkovať môžeš bez obmedzenia pokojne až do jari. Okrem toho sa dá vstup zaplatiť aj cez SMS a všetky dôležité informácie nájdeš na oficiálnej stránke.

bežkárske trate Čertovica

Vybrať si je z čoho

Pozrime sa na trate. Zbytočne tu budem opisovať každú jednu trasu, všetky, naozaj všetky informácie sa dočítaš na bezkycertovica.sk - mapku a parametre trate aj to, kedy bola trať naposledy upravená. Okrem toho na FB stránke nájdeš pravidelné hlásenia z tratí, aký je ich stav, aké sú nedostatky, kde sú problémové úseky a pod. Za to ozaj palec hore!

bežkárske trate Čertovica
V areáli je celkovo 6 tratí, avšak tie najnavštevovanejšie, najupravovanejšie a najobľúbenejšie sú práve 3 - Čertovická, Malý líščí okruh a Jarabská. Keď vyrážame s Viktorom bežkovať na Čertovicu, práve tieto 3 trate takmer vždy absolvujeme.

Celkovo to vychádza na 20 nabežkovaných kilometrov s prevýšením 600 m. Parádna výživná bežkovačka so všetkým, čo k tomu patrí. Náročnejšie stúpania, kde si dáš do tela, krásna vyhliadková trasa s príjemne vlnitým terénom aj poriadne dlhé zjazdy, ktoré treba, samozrejme, potom naspäť vystúpať.

bežkovanie v Nízkych Tatrách
Trate sú strojovo upravované na klasiku aj skate. Poslednú dobu sme si obľúbili hlavne skate, pri ktorom si tu vždy poriadne zamakáme. S kamerou sme tu vyrazili na klasikách a vo videu ti prostredie týchto troch tratí ukážeme.

bežkárske trate Čertovica
... namiesto hundrania sme sa tešili zo slnečného počasia a výhľadov, ktoré tu stoja za to!
Zážitkový je aj Veľký čučoriedkový okruh, ktorý je vhodný skôr na klasiku. Na tomto 19 km dlhom okruhu netreba čakať dokonalú stopu, no prejsť si ho je celkom dobrodružstvo. Trate Mýtňanská a Braväcká sme ešte doposiaľ neabsolvovali, no tiež sú menej často upravované aj kvôli tomu, že sú nižšie položené a pokiaľ je málo snehu, nie je to ideálne.

bežkovanie v Nízkych Tatrách

Zamakať si aj si užiť prostredie

Bežkovanie na Čertovici sa posúva vpred vďaka občianskemu združeniu Horské spoločenstvo, za ktorým stojí partia chalanov, na ktorých vidieť, že to robia srdcom. Starať sa o značenie, ponúkať služby a hlavne zabezpečiť úpravu tratí nie je jednoduché. Buďme vďační, že v tomto nádhernom prostredí Nízkych Tatier máme možnosť zažiť parádnu bežkovačku.

bežkárske trate Čertovica
Podmienky sa v tomto vysokohorskom prostredí menia zo dňa na deň a na udržiavanie tratí musia chalani vynaložiť veľa úsilia a hlavne je to náročné po finančnej stránke. Aj ratrak musí niečo (a nie málo) „papkať”, preto podporme trate zaplatením vstupného, aby sa ich kvalita mohla posúvať ďalej vpred.


Aj v čase točenia tohto videa sa podmienky zmenili. Tentokrát boli trate na niektorých miestach vyfúkané s naviatym snehom, zatiaľ čo pár dní dozadu sme mali bezchybne upravené trate. Aj tak sme si bežkovačku užili a namiesto hundrania sme sa tešili zo slnečného počasia a výhľadov, ktoré tu stoja za to! Pozri video a posúď sám/sama.
Zdroj fotografií: archív redakcie, bezkycertovica.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Biele samoty - bežkovanie na Kysuciach

Biele samoty - bežkovanie na Kysuciach

Poďme sa pozrieť na Kysuce zapadnuté snehom. Berme to nie ako pozvánku na konkrétne bežkárske trasy, ale ako pozvánku do čarovného regiónu.
Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Prechod piatimi hoľami - rozprávkové oravské backcountry

Prechod piatimi hoľami - rozprávkové oravské backcountry

Malebné prostredie plné krásnych výhľadov a prudkých výstupov i zjazdov. Oravská príroda v objatí bielej periny, ponúkajúca backcountry v tej najčistejšej podobe.
keyboard_arrow_up