Inováciu má v DNA

Stretnete sa s ňou pri skialpinizme, horolezectve, turistike či behu. Legendárne camaloty tejto značky pozná celý horolezecký svet. Áno, reč je o značke Black Diamond.

Väčšina ľudí s krvnou skupinou „hory“ sa už stretlo so značkou Black Diamond alebo v jednoduchosti so skratkou „BD“. Tento čierny diamant v oblečení, ale hlavne vo vybavení na hory, predstavuje špičku vo svete. Nie nadarmo sa sami považujú za najinovatívnejšiu firmu v oblasti outdoor vybavenia. Kedy a kde táto značka vznikla, čo všetko ponúka, s kým spolupracuje a veľa ostatného sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

BD ako súčasť histórie horolezectva

„Nemôžeme rozprávať o histórii horolezectva a horských športoch bez toho, aby sme rozprávali aj o Black Diamond.“ A je to naozaj tak. Spoločnosť sa zrodila z pôvodnej značky Chouinard Equipment, ktorú založil Yvon Chouinard s priateľmi v roku 1965. Zmena prišla v roku 1989, kedy zamestanci Chouinard Equipment na čele s Peterom Metcalf prevzali spoločnosť. Tí premenovali spoločnosť na terajší názov Black Diamond a presťahovali sa do Salt Lake City pod úpätie hôr Wasatch.

Black Diamond, sídlo spoločnosti
Pre spoločnosť je prvoradé, aby pri vývoji produktov boli vždy atléti.
Práve Yvon a Tom Frost vydali v roku 1972 manifest „čistého lezenia“ v časopise Chouinard Equipment. Dôvod manifestu bol jednoduchý. Očistiť steny od fixného železa a materiálu pri lezení. V tom čase sa využívalo veľa fixného istenia v stenách, tie nielen poškodzovali skalu, ale taktiež menili vizuálne vzhľad prírody. Akékoľvek lezecké istenie by malo byť odnímateľné a nepoškodzovať skalu. Je to paradox, že práve títo dvaja páni s tým prišli, pretože až 70% tržieb v tom čase ešte Chouinard Equipment predstavoval predaj skôb. Ale od tohto okamihu sa začal zrod legendárnych friendov Camalot a Z4 Camalot.

Historické friendy od Black Diamond

Ruka v ruke s dizajnom

Značka Black Diamond nevyniká len technológiami, ktoré prináša v lezeckom či skialpinistickom výstroji, ale taktiež svojím dizajnom. Preto je spoločnosť názoru, že dobrý dizajn produktu má dušu a ponúka používateľovi niečo viac ako konkurencia. S jednoduchým, no zato veľmi pekným dizajnom sa môžeme stretnúť pri oblečení ako sú rukavice, bundy, nohavice, no taktiež topánky či lezečky. Výnimočný dizajn má ale aj výstroj počnúc batohmi cez lyže až po expresky či friendy. Určite treba spomenúť Black Diamond čelovky, ktoré majú nielen pekný dizajn, ale aj dobré vlastnosti.

Batoh Black Diamond

Testovanie máme v krvi

Pre spoločnosť je prvoradé, aby pri vývoji produktov boli vždy atléti. Preto BD spolupracuje či už pri vývoji, alebo pri samotnom testovaní s množstvom športovcov. Skôr, než sa dostane produkt na otestovanie „von“, prebieha testovanie „strojové“. Pevnosť, tuhosť, opotrebenie, ohyb a množstvo ďalších vlastností sa testuje priamo v Salt Lake City. Akonáhle produkt prejde skúškami, sú na rade atléti, ktorí overia jeho funkčnosť priamo v teréne.

Po spätnej väzbe od nich sa produkt upravuje a vylepšuje, až potom ide do obchodov pre širokú verejnosť. Práve týmto procesom spoločnosť zaručuje, že všetko, čo sa dostane do rúk kupujúceho, je špička na trhu. A je to naozaj tak. Vďaka kvalitnému testovaniu a spolupráci s top atlétmi sveta sa dosahuje kvalita pri vybavení a oblečení BD.

Testovanie produktov Black Diamond

Evolúcia v istení

Black Diamond nie je len značka, je to ukážka životného štýlu a života v horách.
Keď niekto povie Black Diamond, horolezcovi sa hneď objaví pred očami Camalot. Práve spoločnosť Black Diamond urobila najskôr revolúciu a neskôr aj evolúciu v istení. No nebol to priamo Black Diamond, ale vynálezca a strojár Tony Christianson, ktorý prišiel v roku 1985 s touto technológiou. Licenciu na patent získal Yvon Chouinard a neskôr už spoločnosť Black Diamond mala exkluzívne celosvetové právo na výrobu a predaj. Tím inžinierov v BD pokračoval v inováciách a neskôr uzrela svetlo sveta C4 a C3 o pár rokov doplnená séria aj o X4. Aj vďaka Camalotom od spoločnosti BD sa podarilo horolezcom preliezť svetové steny čisto bez ponechania akéhokoľvek trvalého istenia v stene.

Friendy Black Diamond Camalot a ich testovanie

Made in Austria

V Amerike navrhnuté a v Rakúsku vyrobené. Spolupráca začala v roku 2017 a odvtedy sa lyže vyrábajú v rakúskom Blizzarde. Drevo nie je kov a preto je veľmi ťažké presne určiť, ako sa lyža bude správať. Vstupuje do toho veľmi veľa faktorov a v závislosti od kresby dreva a rastu je každý kus iný. Preto sa v Blizzarde vyrába každá lyža samostatne. Až na konci výrobného procesu zmeria stroj ohyb a tuhosť lyže, aby spároval zodpovedajúce lyže k sebe.

Väčšinu lyží je po kúpe potrebné naostriť a urobiť im extra servis, aby boli pripravené na preteky alebo do terénu. V prípade BD je to iné. Lyže odchádzajúce na predajne z Blizzardu sú plne pripravené na preteky. Podľa Manfreda Reitsamera, ktorý je zodpovedný za vývoj produktov v Blizzard Sport GmbH je „výroba lyží súhra dlhoročných skúseností a matematiky“.


Technológia BD.dryTM

Vodeodolnosť, priedušnosť, odolnosť a elasticita. Práve tieto vlastnosti reprezentujú oblečenie s technológiami BD.dryTM 2,5L a BD.dryTM 3L. Cieľ bolo vytvoriť textíliu ktorá je nielen plne nepremokavá, ale hlavne dobre priedušná. Množstvo takýchto technológií už existuje na trhu, no predsa len sa BD.dry niečím líši.

Elasticita je to, čo iné značky nemajú a pri zachovaní nepremokavosti a priedušnosti sú látky tvrdé a málo ohybné. Samozrejmosťou sú podlepené švy, vodotesné zipsy. Bundy od značky BD môžete nájsť aj na našom MTHIKER shope.


A čo ešte?

Spoločnosť Black Diamond žije outdoorom. Preto ich sortiment je naozaj široký. Počnúc vyššie spomínanými legendárnymi isteniami Camalot cez farebne zladené expresky až po rôzne istiace pomôcky ako sú reversá či osmy. Zo sveta horolezeckého treba určite spomenúť aj horolezeckú obuv, teda lezečky. Keď prejdeme ku turistike, nájdeme od BD vyššie spomínané bundy, nohavice, ale aj topánky, no hlavne príslušenstvo ako mačky, retiazky či turistické návleky.

K vybaveniu na hory určite patria aj turistické paličky, kde má spoločnosť BD naozaj čo ponúknuť. Veľké množstvo paličiek či už dvoj, alebo trojdielnych ponúka vo vyhotovení z hliníku či karbónu. Či už si bežec, skialpinista, alebo turista, určite si každý vyberie. Na nočné aktivity ťa BD vybaví kvalitnými čelovkami.

Nielen vyššie vymenované produkty, ale aj mnoho ďalších môžete nájsť na našom MTHIKER shope. Black Diamond nie je len značka, je to ukážka životného štýlu a života v horách. Spoločnosť reprezentuje kvalitu, no hlavne vášeň ku športu a pohybu v horách za každých podmienok. Úzka spolupráca so svetovými športovcami ako sú Adam Ondra, Alex Honnold či Hilaree Nelson len potvrdzuje to, čo spoločnosť hovorí: „Sme špička na trhu!“.

Zdroj fotiek:
https://www.blackdiamondequipment.com/
https://www.facebook.com/blackdiamondequipment
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Black Diamond sa stala jednou z najznámejších značiek outdoorového vybavenia na celom svete. Svoje miesto si vybudovala vďaka inováciám a neustálemu vývoju.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Test: Vlajková loď – Suunto Vertical Titanium Solar

Test: Vlajková loď – Suunto Vertical Titanium Solar

Veľká výdrž batérie, solárny displej, offline mapy priamo v hodinkách či dvojpásmový GNSS. Čo ešte vie ponúknuť nová vlajková loď od Suunto?
keyboard_arrow_up