Skutočný skialpinizmus na vlastnej koži alebo Hore-dole Derešom

Hore-dole Derešom patria medzi najtechnickejšie skialpové preteky na Slovensku a my vás zoberieme priamo na trať a do ich diania.

Čo sa pretekov týka, začal som s nimi len tento rok. Ako som spomínal v reporte z mojich úplne prvých na MSR Červenec, ktoré ste aj videli detailne zdokumentované, chýbal mi nejaký väčší impulz na rozhýbanie. Dalo by sa povedať, že Hore-dole Derešom bol každoročne dôvod o nich aspoň viac uvažovať. Pamätám si, že po zhliadnutí fotiek vždy prišiel pocit... toto chcem zažiť na vlastnej koži. Lyže na batohu, zakopávaš mačky, stehná kričia o pomoc, stúpaš vyššie strmým technickým terénom a vietor ťa bičuje do tváre...hotová romantika.

Hore-dole DerešomHore-dole Derešom

Ak si totiž vezmete slovo skialpinizmus, je tam práve druhá časť slova, teda alpinizmus, ktorá je tradičným predmetom „diskusií“. Ten originálny skialpinizmus by mal obsahovať určitú náročnosť a techniku pohybu vo vysokohorskom prostredí. Teraz vôbec nechcem otvárať nejaké diskusie, len zdôrazniť jednu vec – na tomto podujatí pretekový skialpinizmu zažijete v podobe, ktorá je v rámci Slovenska pomerne jedinečná.

Hore-dole DerešomHore-dole Derešom

Samozrejme, všetko má svoje pre aj proti. Čo je rovnako dobré zdôrazniť, na podobné podujatie je dobré vyraziť aspoň s určitými skúsenosťami a rozhodne je dobré mať istotu pohybu aj v strmom teréne, čo nie je vždy samozrejmosť. A to ako smerom nahor, tak aj v zjazde.

Hore-dole DerešomHore-dole Derešom

Myslím, že Hore-dole Derešom je skvelé v tom, že poslúži ako motivácia do budúcna. Poviete si, že by ste to chceli zažiť a máte správny impulz k naberaniu skúseností a k tréningu. Pocit v cieli naozaj stojí za všetku námahu. Ale ak by ste ho chceli predsa len okúsiť už teraz, máme dobrú správu. Pripravili sme veľmi autentické sprostredkovanie a presvedčiť sa môžete priamo vo videu. Ako sa hovorí, lepšie raz vidieť...


Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze. Záznam v aplikácii Strava.

Musím povedať, že preteky ma naozaj bavia a navyše sú aj skvelým spestrením zimnej prípravy. Koniec koncov, v nedávnom článku na MTBIKER nájdete aj detailne rozpísané, prečo a ako do nej zapadajú. Ja budem rád, ak sa mi podarí niekoho z vás do budúcna motivovať, aby ste neváhali tak dlho ako ja...

Za fotky ďakujem Jakubovi Krškovi.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

Druhá etapa podujatia Bokami Západných Tatier ponúkla takmer 2 400 výškových metrov a môžem povedať, že bola skutočne epická. Prečo? To už uvidíte na vlastné oči.
3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

Jedna zdokumentovaná a poctivá túra ako test, skúsenosti s výbavou, prvé preteky aj nečakaný odvoz vrtuľníkom. Odohralo sa toho dosť, ale v článku sa všetko dozviete.
Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.
keyboard_arrow_up