Dachstein – alpský raj pre milovníkov zimných športov

Zima sa s nami pomaly, ale isto lúči, no skalní nadšenci pre zimné športy nemusia vôbec zúfať – stačí si urobiť výlet k našim susedom do rakúskych Álp.

Oblasť Dachsteinu právom patrí k najväčšiemu lyžiarskemu regiónu v Hornom Rakúsku a je topkou medzi lyžiarmi i freeridermi vo východných Alpách. Časť Dachstein Salzkammergut (Soľná komora) sa delí na dva základné podcelky: Dachstein West a Dachstein Krippenstein, kam sme sa aj my v marci vybrali za športovým vyžitím.

Začiatok v Obertraune a lanovková dilema

Dachsteinská náhorná plošina má nepochybne svoje kúzlo, čo je ešte umocnené gýčovo modrou oblohou.
Je sychravé marcové ráno a my sme práve dorazili do podhorskej alpskej dedinky s názvom Obertraun. Naše auto zaparkujeme na bezplatnom parkovisku pri dolnej stanici lanovky Dachstein Krippensteinbahn (600 m n. m.) priamo nad obcou. Prví lyžiari, skialpinisti či turisti sa už pomaličky začínajú zbiehať pri tamojšej kase, kde máte možnosť zakúpenia rôznych druhov balíčkov.


Je nutné vysvetliť, že sústava lanoviek má tri časti a teda i dve medzizastávky:
  1. Dachstein Krippensteinbahn I – končí pri stanici Schönberg (1 338 m n. m.), kde vystupujú hlavne ľudia smerujúci na prehliadku dvoch jaskýň – Rieseneishöhle (Obria ľadová jaskyňa) a Mammuthöhle (Mamutia jaskyňa).
  2. Dachstein Krippensteinbahn II – s cieľovou vrcholovou stanicou na najvyššom bode pod kopcom Hoher Krippenstein (2 050 m n. m.). Táto stanica je obvykle najrušnejšia, keďže tam vždy vystupuje najviac návštevníkov.
  3. Dachstein Krippenstein III – netradične smeruje nadol a klesá údolím do stanice Gjaid (1 788 m n. m.) a k rovnomennej chate.

My si volíme lístok k vrcholovej stanici lanovky s možnosťou následného využitia snežníc za niečo vyše 40 €. Snežnice si vyzdvihneme v pridruženom športovom obchode počas čakania na kabínkovú lanovku, ktorá premáva v približne 15-minútových intervaloch. Kabínky sú priestorovo pomerne veľké, no aj tak je v nich slušná tlačenica, čo však tých pár minút musíme vydržať. Tie skvostné výhľady na okolité masívy, ktoré sa postupne začínajú vynárať z hmly, za to nepochybne stoja.

Lanovka na Krippenstein

Ľadové kráľovstvo pod Höher Kippensteinom

Počas jazdy lanovkou prekonávame v oboch častiach dráhy pomerne slušné prevýšenie. To je jeden z primárnych dôvodov, prečo tu drvivá väčšina športovcov i turistov uprednostňuje radšej lanovkové služby pred peším výstupom. Neatraktívne strmé stúpanie je v tomto prípade iba stratou času v porovnaní s tým, aké možnosti na vás čakajú tam hore…

Vystupujeme na najvyššie položenej stanici vo výške niečo nad 2 000 m n. m. a nemôžeme uveriť obrazu, ktorý sa nám zrazu naskytá pred očami – hotové snehové eldorádo pre každého milovníka zimy a športov s ňou súvisiacich. Dachsteinská náhorná plošina má nepochybne svoje kúzlo, čo je ešte umocnené gýčovo modrou oblohou. Hneď pri výstupnej stanici nachádzame informačné tabule, ktoré nám (v nemeckom jazyku) opisujú rozsiahle možnosti turistických trás a športového vyžitia v tejto oblasti.

Taktiež je tu mapka vyznačených lyžiarskych i skialpinistických trás a aj úsekov pre nadšencov freeridu. Hlavná zjazdovka má dĺžku cca 11 km a vedie až do údolného mestečka Obertraun. Prvý úsek smerom ku Gjaidstation je mierny, modrý s prejazdami pomedzi skaly a následný druhý úsek pokračuje výživnou červenou s prejazdom cez medzistanicu niekdajšej vojenskej lanovky Krippenbrunn.

Táto lyžiarska oblasť nesie názov podľa rovnomenného vrchu Höher Krippenstein (2 108 m n. m.), no najvyšším vrcholom je tu jednoznačne Höher Dachstein (2 995 m n. m.), pod ktorým sa rozprestiera ľadovcová oblasť.

Prvý úsek lanovkyPanoráma cestou hore

Na snežniciach na vyhliadku „Päť prstov“

Dnešná naša voľba padla na oddychovú a nenáročnú túru, lepšie povedané prechádzku, k dvom známym vyhliadkovým bodom – Five Fingers (Päť prstov) a Welterbespirale (Špirála svetového dedičstva). Na nohy si nasadzujeme snežnice, s ktorými už máme aké-také skúsenosti z minulých výletov, no aj tak je to nezvyklý pocit – hlavne, keď ste zvyknutí na bežky či lyže.

Po úvodných neohrabaných krôčkoch sa náš štýl chôdze rapídne zdokonaľuje a vyberáme sa po značke k prvej spomínanej vyhliadke. Žlté značenia na Krippensteine sú veľmi prehľadné, takže, hoci ste tu po prvý raz, naozaj nemáte kam poblúdiť.

Lístok na lanovkuVrcholová stanica lanovky

Prechádzame po príjemnej a dokonalo urolbovanej ceste a nasledujeme jednotlivé smerové značky. Mierne zvlneným terénom prechádzame okolo kaplnky Heilbronner Chapel a za necelú polhodinu už stojíme pri vyhliadkovej plošine „Five Fingers“.
Pozostáva z piatich štvormetrových mostíkov so zábradlím nad 500 metrov vysokou skalnou stenou, ktoré symbolizujú päť prstov na ruke.

Za priaznivého počasia ponúkajú fantastické výhľady na Hallstattské jazero, dedinky Hallstatt i Obertraun, Bad Goisen a okolité hory. My sme dnes ale toľko šťastia nemali, keďže sa práve v tejto časti začala kumulovať nízka oblačnosť.


...horské trasy na Dachsteine majú špecifický vysokohorský charakter a vyžadujú tomu zodpovedajúci výstroj...

Pokračujeme späť rovnakou cestičkou, tentokrát mierne do kopca. Dvojtisícová nadmorská výška i nedostatok spánku robia svoje (áno, aj nemotorné snežnice na nohách) a mne sa začína akosi ťažšie kráčať, preto sa rozhodneme urobiť si prestávku a narýchlo sa občerstviť a napiť teplého čaju z termosky. Slnečné lúče, hoci intenzívne, sú ešte pomerne zubaté a pocit chladu umocňuje aj mierny ľadový vietor. Po krátkej pauzičke pokračujeme k nášmu druhému dnešnému cieľu.

Náhorná plošina Dachstein

Špirála svetového dedičstva

Ani sa nenazdáme a už stojíme na vrchole Krippensteinu vo výške 2 100 m n. m., kde sa nachádza ďalšia vyhliadka, tentokrát pod názvom Welterbespirale, teda Špirála svetového dedičstva. Na tomto mieste sa nám naskytá jeden z najúchvatnejších výhľadov dnešnej výpravy – 360-stupňový panoramatický pohľad na okolité mohutné alpské štíty a ľadovec okolo Höher Dachsteinu, ktorý nám doslova vyráža dych.

Prechádzka na snežniciach

Možnosti pre skialpinistov

Ak vám táto trasa k vyhliadkam postačovať nebude, máte možnosť výberu z rôznych alternatív (na snežniciach či skialpových lyžiach) – od pohodových poldenných túr až po náročné viacdňové prechody. Limitom je iba vaša kondícia a časová dotácia.


K najobľúbenejším túram patrí nepochybne tá k vysokohorskej chate Simonyhutte (2 203 m n. m.), kde sa dostanete po upravenej trase od konečnej stanice lanovky v Gjaidstation (1 800 m n. m.). Chata je otvorená celoročne a je taktiež pomerne veľkokapacitná, keďže sa tam zvykne konať veľa alpských kurzov. Odtiaľ môžu skúsení skialpinisti pokračovať ďalej na ľadovec.


Ďalší lákavý cieľ pre skialpinistov predstavuje chata Wiesberghaus (1 884 m n. m.), ku ktorej vedie značená trasa opäť z konečnej stanice cez Gjaidalm a Bärengasse. Z chaty môžete podnikať ďalšie výstupy na vrcholy Ochsenkogel, Hoher Gjaidstein, Taubenkogel či rovno na samotný Dachstein (2 995 m n. m.).


Nemenej lákavým prechodom je Heilbronner, kde z vrchnej stanice lanovky Krippenstein prejdete okolo Dachsteinského žraloka (vyhliadka) a Heilbronnerského kríža do stanice Gjaid. Táto túra trvá približne 3 hodiny a je vhodná i pre kondične zdatnejšie deti. Na konci sa môžete občerstviť v alpskej chate Gjaid Alm alebo pokračovať až na Zwölferkogel (1 979 m n. m.).

Jazero v Hallstatte

Bodka na záver

Samozrejme, rozľahlá náhorná plošina Dachsteinu ponúka ešte omnoho viac rozličných trás, ktoré si môžete ľubovoľne nakombinovať podľa vašej chuti a aktuálnej fyzickej kondície. Je nevyhnutné mať na pamäti, že všetky horské trasy na Dachsteine majú špecifický vysokohorský charakter a vyžadujú tomu zodpovedajúci výstroj, vrátane nutných znalostí pre pohyb v takom teréne. Zvýšenú pozornosť treba zachovať predovšetkým pri pohybe po ľadovcoch, zaistených cestách (klettersteig) a pri nepriaznivom počasí.

Na druhej strane, pri týchto skialpových (prípadne snežnicových) túrach zažijete Alpy z ich najfascinujúcejšej stránky a veľkolepé výhľady či úžasný zjazd pozdĺž lyžiarskej zjazdovky vás zasa odmenia za vynaloženú námahu pri výstupe.

Zhrnutie:

  • Názov: lokalita Höher Krippenstein - Dachstein
  • Lokalita: Severné vápencové Alpy - Rakúsko
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 1,5 hod.
  • Parametre: cca 3 km/130 výškových metrov
  • Typ: nenáročná túra s panoramatickými výhľadmi vhodná i pre deti
  • Možnosť parkovania/spoje: na parkovisku v dolnej stanici lanovky Dachstein Krippensteinbahn
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
Castor a Pollux - zdolám dve štvortisícovky v jeden deň?

Castor a Pollux - zdolám dve štvortisícovky v jeden deň?

Aké je pohybovať sa v nadmorskej výške 4 000 m n. m. po ľade, snehu a skalách?

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up