Galitzenklamm – ferratový raj v Rakúsku

Máš rád športové ferraty, na ktorých si zamakáš, užiješ kopec zábavy, ale aj adrenalínu? V tomto článku ti priblížim ferratový areál neďaleko mesta Lienz v Rakúsku.

Celkovo sa v areáli nachádza 5 ferrát a každý si tu dokáže nájsť to, na čo sa podľa svojej aktuálnej kondície a sily cíti.
Minulý rok sme strávili týždňovú dovolenku v talianskych Dolomitoch, kde sme preskúmali kopu nádherných miest od ferrát cez krásne vrchy až po jazerá. Niežeby nám outdoor aktivít bolo málo, ale keď sme mali po ceste späť ferraty Galitzenklamm, ktoré sú ľahko prístupné, nedalo nám to a museli sme sa tu zastaviť. Ukázalo sa, že táto oblasť ponúka ferratový raj, ktorý rozhodne odporúčame navštíviť.

Mapa areálu Galitzenklamm - športové ferraty

Pár praktických info

Ferratový raj sa nachádza hneď pri hlavnej ceste, cca 2 km od mesta Lienz v smere na taliansku hranicu. Keďže sú ferraty hneď pri ceste, prístupnosť tu je veľmi dobrá. Pred areálom sa nachádza bezplatné parkovisko. Areál je však spoplatnený vstupným 8 EUR na osobu a otváračka je o 9:00. V areáli sa nachádzajú aj reštaurácie a dobré zázemie, čo je fajn, pretože sa tu dá oddýchnuť a načerpať nové sily na ďalšie ferraty. Samozrejmosťou je, že sa tu dá požičať ferratový set.

Nie je to len o ferratách

Ak nepatríš medzi priaznivcov ferrát, aj tak sa tu oplatí zastaviť, hlavne kvôli kaňonu plnému vody, nádherným vodopádom a pekným výhľadom na tzv. „Lienzské Dolomity“. Nemusíš mať žiadny ferratový výstroj, stačí ti zaplatiť vstupné, dostaneš modrú prilbu a môžeš si urobiť príjemnú a nenáročnú prechádzku po lesnej cestičke plnej mostíkov, ktorá vedie pozdĺž potoka Galitzenbach cez sieť krásnych vodopádov. Na svoje si tu prídu aj rodinky a deti sa tu nudiť určite nebudú, pretože v areáli sa nachádza aj lanový park.

Vodopád Galitzenbach v RakúskuLanový park, Galitzenklamm, Rakúsko

Čo ťa čaká?

Na tomto areáli je najlepšie, že sa tu nachádzajú ferraty rôznej náročnosti - B, C, D, E, F. Ak nemáš prehľad o tom, čo dané písmenká znamenajú a chceš vedieť, v akom teréne sa budeš pohybovať, odporúčam ti naštudovať si článok o základoch pohybu na ferratách. Celkovo sa v areáli nachádza 5 ferrát a každý si tu dokáže nájsť to, na čo sa podľa svojej aktuálnej kondície a sily cíti. Kto je dostatočne fyzicky zdatný a nie je na ferratách prvýkrát, celkom iste dokáže dať všetky ferraty za jeden deň.

Ferraty Galitzenklamm v Rakúsku

Poďme sa pozrieť na konkrétne ferraty

Nachádzajú sa tam exponované miesta, ktoré si vyžadujú rozhodne techniku a silu v rukách.
Keďže ide o areál, z vrcholu každej jednej ferraty sa dostaneš do centra areálu, kam vedú všetky zostupové trasy. Na každej jednej ferrate sa mi páčilo, že pred náročným úsekom sa vždy nachádzal tzv. „únikový východ“, teda trasa, ktorá sa napojila na zostupovú trasu. Predsa len, stane sa, že niekomu dôjdu sily v polke trasy. Okrem týchto únikových východov sú na niektorých ferratách aj úseky, kde sa cesta rozdvojuje a môžeš si zvoliť trasu podľa náročnosti. Môžeš si tak podľa uváženia vybrať ľahší alebo ťažší variant.

Ferrata Familien

Na zahrievacie kolo sme absolvovali rodinnú ferratu, ktorá patrí medzi menej náročné ferraty. Je náročnosti C a zvládnu ju aj deti. Ferrata je krátka, ale miestami je exponovaná, preto sa odporúča ísť sem s deťmi od 10 rokov a vyššie. Na vrchole sa nachádza kríž a pekný výhľad do okolia.

Ferret Families, GalitzenklammVrcholový kríž na ferrate Familien

Ferrata Endorphin

Pár metrov vyššie od zostupovky z rodinnej ferraty sa nachádza ferrata Endorphin, ktorá patrí medzi novšie ferraty v areáli. Je obtiažnosti C. Cesta nie je veľmi exponovaná, na pár úsekoch sa nachádzajú strmšie pasáže a tiež rebríky. Celkovo je ferrata veľmi príjemná a plná výhľadov do okolia.

Rebrík na ferrate Endorphin, GalitzenklammPohľad do okolia z ferraty Endorphin

Ferrata Dopamin

V poradí ďalšia ferrata, na ktorú môžeš naraziť hneď pri vstupe, je Dopamin. Úvod ferraty začína lanovým mostom ponad potok a potom sa dostaneš na celkom náročné pasáže hneď na začiatku, ktoré si už vyžadujú silu a techniku. Ferrata je náročnosti D, resp. E. Prvý úsek je náročnosti D a asi v štvrtine sa cesta rozdeľuje na D a E úsek. My sme si vybrali ten ľahší variant.

Túto ferratu rozhodne neodporúčam neskúseným „ferratistom“, pretože D úsek už bol dosť náročný. Variant vedúci cez E úsek, nazývaný aj „der Masochist”, je veľmi ťažký a náročný. Kto sa rozhodne absolvovať tento úsek, odporúčam absolvovať túto ferratu hneď na začiatku, kým budeš ešte plný síl. Z ferraty sa ti otvoria krásne výhľady na okolie a takisto aj do kaňona, kde vidno všetky 3 vodopády, ktoré sa v údolí nachádzajú.

Ferrata Dopamin, Galitzenklamm

Ferrata Adrenalin

Ruky mali celkom dosť a my sme sa rozhodli absolvovať predposlednú ferratu s názvom Adrenalin. Už z názvu vyplýva, že rozhodne nepôjde o nič jednoduché. Ferrata je obtiažnosti E. Úvod ferraty vedie ponad potok. Nachádzajú sa tam exponované miesta, ktoré si vyžadujú rozhodne techniku a silu v rukách. Následne sa prejde cez lanový most a tam sa začínajú náročnejšie pasáže, kde je opäť možnosť voľby trasy. My sme si zvolili ľahší variant, ale miestami to bolo veľmi náročné a bez „odsedky“ a dlhších prestávok na skale by sme to nedali. Z vrcholu tejto ferraty sa tiež naskytnú krásne výhľady na okolité štíty.

Prechod ponad potok na ferrate Adrenalin, GalitzenklammFerrata Adrenalin

Ferrata Galitzenklamm

Na záver sme si dali najkrajšiu a najviac navštevovanú ferratu, ktorá vedie ponad potok Galitzenbach. Ferrata je náročnosti C a nachádza sa na nej veľa stupov a tiež lanové mosty. Na záver budeš prechádzať cez lanový most ponad nádherný vodopád, ktorý sa rúti strmo dole. Na tejto ceste si treba dávať pozor, pretože ferrata je veľmi navštevovaná, preto je aj skala miestami vyšmýkaná. Zostupovka vedie cez trasu, ktorá je prístupná aj bežným turistom, ktorí sa prišli pozrieť na vodopád.

Ferrata GalitzenklammLanový most na ferrate Galitzenklamm

Zhrnutie

Tento areál ma prekvapil jeho širokými možnosťami prakticky pre každého. Na svoje si tu prídu všetci - rodiny s deťmi, skúsení ferratisti, začínajúci ferratisti a aj bežní návštevníci. Páčilo sa mi, že každú ferratu sme si pred jej absolvovaním mohli dôkladne preštudovať - pozrieť obtiažnosti jednotlivých úsekov, prevýšenie ferraty, predpokladaný čas prechodu (čo bolo veľmi orietnačné a je to individuálne) a iné údaje, ktoré sú na informačných tabuliach jednoducho symbolicky zaznačené.

My sme absolvovali všetky ferraty s tým, že sme nešli na tie najnáročnejšie úseky a celkovo nám to zobralo 6 hodín. Kto sa rozhodne absolvovať všetky ferraty, rozhodne odporúčam ísť najnáročnejšie ferraty hneď na začiatku. My sme v tomto spravili chybu a na ferrate Adrenalin sme už cítili, že máme dosť. Tak isto odporúčam mať so sebou „odsedku“, na ktorú sa môžeš v prípade potreby pripnúť a oddýchnuť si.


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Všetko, čo potrebuješ na zdolávanie ferrát PR článok

Všetko, čo potrebuješ na zdolávanie ferrát

Ferraty predstavujú výborný medzistupeň na ceste k lezeniu. Či už máš nejaké za sebou alebo ešte nie, tieto kúsky sa ti vždy hodia.
Malá medzinárodná túra na Šumave

Malá medzinárodná túra na Šumave

Krásna pestrofarebná jesenná túra, počas ktorej za jeden deň stihneme navštíviť niekoľko štátov, a to dokonca po vlastných.
Dolomity - týždeň plný zážitkov

Dolomity - týždeň plný zážitkov

Dolomity sú na aktívnu dovolenku ako stvorené. Týchto 7 tipov na turistiku a ferraty odporúčame všetkými desiatimi.
keyboard_arrow_up