Čo ma naučil kurz základov VHT

Chceš sa bezpečne pohybovať v našich horách, ale i v zahraničí?

Hory sú krásne, no vedia byť aj nebezpečné. Preto každý účastník turistiky vo vysokohorskom teréne by mal mať základné vedomosti o pohybe v takomto teréne, v skratke, znalosti VHT. Preto som sa rozhodla absolvovať kurz základov VHT, ktorý sa delí na dve časti, jarnú a zimnú. V jarnej časti sa naučíš o nebezpečenstve na horách, zásadách prvej pomoci, príprave a vedení vysokohorskej túry, výstroji a výzbroji, počasí, technike uzlovania a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čo je vlastne VHT?

Sem-tam je potrebné sa prichytiť rukami a dávať pozor na to, ako kladieme nohy...
VHT je vysokohorská turistika s pohybom v náročnom teréne vo vyšších horských polohách po značených turistických chodníkoch, no pri splnení určitých podmienok aj po neznačených trasách, kde je na takýto pohyb potrebná znalosť nejednej lezeckej a istiacej techniky. VHT trasy vedú napríklad na tatranské štíty alebo po tatranských hrebeňoch. Vyžaduje si dobrú kondíciu, vytrvalosť, schopnosť čítať terén, predvídať nebezpečenstvo, reagovať na zmeny počasia a orientovať sa v horách pomocou práce s mapou alebo GPS a mnoho iného.

Prielom (2 290 m n. m.) s výhľadom na Kotlinu pod Prielomom a Zbojnícku chatu
Ak sa chceš pohybovať v takomto teréne, môžeš, ale len s patričnými vedomosťami a zodpovedajúcim tréningom alebo pod vedením takejto osoby. Ozrejmenie si základných znalostí a zručností pre zvládnutie bezpečného pobytu a pohybu vo vysokohorskom prostredí ti zabezpečí absolvovanie kurzu.

Panoráma z Prielomu
Ak sa nechceš venovať len pešej turistike, tak sa rozhodni pre základný kurz VHT. Ja som tak spravila a absolvovala kurz, ktorý organizoval klub slovenských turistov – KST ROKOŠ.

Čo ťa čaká?

1. deň: Teória
  • počasie a orientácia na horách
  • nebezpečenstvo na horách
  • zásady prvej pomoci
  • výstroj a výzbroj
  • uzly, lezecký materiál pre VHT

Teoretická časť kurzu
Skúsení inštruktori nám vysvetlili bod po bode dôležité informácie a zásady, s ktorými sa môžeme stretnúť a zároveň ich uplatniť v teréne. Po potrebnej teórii sme si nacvičovali základné uzly a ich správnu techniku viazania, ako aj samotný význam každého uzla. Na záver sme si vyskúšali simulované zlanenie.

Nácvik uzlovSimulácia zlaňovania

2. deň: Prax
  • chôdza v náročnom teréne
  • postup v lanovom družstve
  • zlaňovanie
  • techniky lezenia a pohyb po zabezpečenej ceste či skale (postup v skalnom teréne, technika voľného lezenia)
  • istenie
  • zaistené cesty – via ferraty
  • uzlová technika

Dolinou k miestu určenia kurzuVýstup strmým svahom

Pokračovanie kurzu sme začali v skorých ranných hodinách výstupom na Veľký Čihoč (918 m n. m.) - Fajtov výhľad. Prvá skupina vyniesla materiál na miesto určenia, kde pripravila všetky cvičné stanovištia. My, ako druhá skupina kurzistov, sme začali v doline simulovať vedenie VHT túry. Z doliny vyjdeme na širokú zvážnicu, cez ktorú prekrižujeme a vojdeme kolmo do lesa do strmého svahu. Tu si hneď skúšame chôdzu v ťažkom teréne. Sem-tam je potrebné sa prichytiť rukami a dávať pozor na to, ako kladieme nohy, keďže nás prešmykuje. Počas celého výstupu nám inštruktori vysvetľujú správny pohyb a čítanie terénu.

Pohyb sutinovým traverzomChystanie výstroja a výzbroje na postup lanového družstva

Prídeme do prvej polovice kopca a tu pokračujeme traverzom po sutinovom svahu. Mne sa podarí odvaliť veľký skalný útvar, inštruktorka nahlas hlási: „Pozor, padá skala!“ Mlčky pozorujeme, akú rýchlosť vie nabrať odtrhnutá skala a zároveň nám vysvetľuje možné riziká. Prídeme pod skalu, kde si dávame výstroj a rozdelíme sa do družstiev. Ideme strmým svahom, kde je zmes skál, trávy, koreňov, a tak postupujeme v lanovom družstve na vrchol. Opäť nám dopredu boli poskytnuté všetky potrebné informácie, ako postupovať bezpečne. Samozrejmosťou bolo istenie od inštruktora a ako si balil lano, pochopila som, čo je to mať dobrú kondíciu a vytrvalosť. Zapája sa tu omnoho viac svalov ako pri bežnej pešej turistike. Po nás išli ďalšie družstvá a my sme postupovali ďalej už k samotnému miestu určenia.

Lanové družstvo, pohyb v strmom svahuPanoráma Fajtovho výhľadu

Samotný Fajtov výhľad poskytuje krásnu panorámu, takže odporúčam sem ísť na túru. Nezdržujeme sa a schádzame k stanovištiam, ktoré pripravila prvá skupina.

Miesto činu VHT

Inštruktori nám opäť skontrolujú výstroj a dajú výzbroj potrebnú na úkony, ktoré budeme absolvovať. Každý krok je nám vysvetlený a už nám ostáva len rad za radom absolvovať rôzne techniky.

Kontrola a správnosť výstroja a výzbroje

Zlanovanie

Čo sa mňa týka, nemám rada hĺbky, a tak si vravím, toto bude zaujímavé. Prekonanie hrany, pomaličky sa púšťať cez osmu a korigovať si zostup len jednou rukou pod zadkom. Počúvala som všetky pokyny, ktoré mi boli povedané, a tak som prvýkrát zlanila skalu. Samozrejmosťou bolo istenie zospodu inštruktorom kvôli bezpečnosti. Odistila som sa a pokračovala som na druhé stanovište.

Zlaňovanie

Istenie inštruktorom pri zlaňovaníIstenie inštruktorom pri zlaňovaní

Pohyb po zabezpečenej ceste či skale

Použitie správnych povelov, teda komunikácia medzi osobou, ktorá istí a ktorá lezie. Vysvetlenie techniky 3 bodov pri lezení, ako aj istenie za pomoci prusíka. Osobne sa vždy vyhováram na krátke nohy, čiže ani v tomto prípade som nebola ticho, ale ako som počúvala rady, tak som bez väčších problémov vyliezla na vrchol skaly. Pocítila som deficit môjho rozsahu pohybu, na ktorý nie som zvyknutá a ponaťahovala som si aj tie svaly, ktoré ani neviem, že mám. Na vrchole ma čakalo ďalšie stanovište.

Lezenie

Istenie

Inštruktorom mi bol vysvetlený správny a bezpečný postup odistenia mojej osoby, spomenuté možné riziká a následne mi bol ukázaný postup úkonov istenia. Naprázdno som si ich vyskúšala a následne pod dozorom aj istila osobu.

Istenie pri lezeníIstenie pri lezení

Tieto stanovištia si každý mohol niekoľkokrát zopakovať, avšak čakali nás ešte dve ďalšie podobné. Jedno také, kde sa liezlo po zabezpečenej skale za pomoci prusíka alebo žumaru. Na druhom sa zlaňovalo z väčšej výšky.

Lezenie za pomoci prusíka alebo žumaruZlaňovanie väčšej skaly

Kurz je určený taktiež aj pre deti, rovnako sa im venovali odborní inštruktori. Deti cvičili na menších skalách. Tie, ktoré mali odvahu, si mohli vyskúšať i väčšie skaly.

Cvičisko pre detiCvičisko pre deti

Bolo nám vysvetlené aj to, ako sa pohybovať po fixných istiacich prostriedkoch (nácvik techniky sebaistenia pomocou úväzu a tlmiča pádu), používanie reťazí a oceľových lán, kramlí a rôzne istiace techniky/spôsoby.

Sebaistenie pomocou úväzu a tlmiča pádu na via ferratáchIstiaci spôsob

Chvíľa oddychu slúžila i na cvičenie si viacerých uzlov, ktoré sú potrebné ovládať aj o polnoci po zobudení.

Zopár základných uzlov: polovičný lodný, celý lodný, vodcovský, osma
Plnohodnotné dva dni kurzu sa ukončili zídením po neznačenom chodníku a vrátením sa do dediny.

Jarnou časťou kurzu sa nič nekončí

Absolvovanie základnej jarnej časti je vstupná brána, ktorá pokračuje druhou zimnou časťou kurzu. Keď absolvuješ obe časti kurzu, získaš preukaz základov VHT a budeš sa môcť pohybovať mimo chodníkov za dodržania pravidiel návštevného poriadku TANAP-u v sprievode inštruktora VHT II. kvalifikačného stupňa. Ani tu sa však tvoja cesta nemusí skončiť, sprav si skúšku inštruktora VHT II. stupňa a tvojim dobrodružstvám po celom svete nič nebude stáť v ceste.

Účastníci kurzu
Na záver spomeniem, že každý z nás sa chce zdravý vrátiť ku svojim blízkym, spokojný a naplnený šťastím z dosiahnutých cieľov na horách. No kurz je aj o tom, ako sa vedieť správne rozhodnúť a zvážiť, kedy je potrebné vrátiť sa spod vrcholu či prerušiť túru, ak si to situácia vyžaduje. Nebude to zbabelosť z tvojej strany, bude to prejav tvojej múdrosti. Nie je umenie prežiť na horách nebezpečnú situáciu, umenie a prejav múdrosti a skúsenosti je vôbec sa nedostať do nebezpečnej situácie na horách.

Pokora, rozvaha – hora tu bude stále...
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností PR článok

Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností

Hory sú krásne, no nebezpečné. Preto treba mať so sebou výbavu, ktorú možno využiť v prípade vyhrotenej situácie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Pripravený na jeseň?

Pripravený na jeseň?

Farebné lesy, nádherné inverzie, ale aj kratšie dni, nevyspytateľné počasie a rýchly skok z jesene do zimy alebo aj späť. To všetko so sebou prináša jeseň. Poďme sa pozrieť na to, na čo si dať v tomto období pozor, aby si neostal v teréne nepríjemne zaskočený.

Výber z produktov

keyboard_arrow_up