Cez Tatry z juhu na sever

Jeden deň, dva ciele, tri doliny. Prechod z Tatranskej Polianky až do Lysej Poľany cez Poľský hrebeň s výstupom na Východnú Vysokú a do sedla Prielom.

Je august a v Tatrách je okrem tepla aj „milión“ turistov. Všetky výstupy na dostupné štíty máme pobehané a liezť sa nám veľmi nechce ísť. Pozeráme na mapu, kam by sme vyrazili, kde sa schladíme a zároveň nestretneme väčšiu časť dňa veľa ľudí. Do oka nám padla Kôprová a Tichá dolina v okolí Kriváňa na západe Tatier, no potom aj Bielovodská a Javorová dolina v tej odľahlejšej východnej časti Tatier. Keďže ja nemám rád cesty typu hore-dole na vrchol, ale rád chodím okruhy, tak po vyklikaní na mape sme sa rozhodli pre prechod krížom cez Tatry z juhu – Tatranskej Polianky na opačnú stranu Tatier na sever do Lysej Poľany. Tento neobjavený raj v Tatrách má veľký potenciál.

Tu vznikla myšlienka o stane

V piatok pozeráme počasie na víkend. Hlásia jasno, teplo, bez dažďa. No búrky v lete prídu nečakane, a preto je dobré ísť čo najskôr ráno. Voľba je jasná, ešte dnes v piatok sa presunieme do Tatranskej Polianky na parkovisko, vyspíme sa v aute a ráno v sobotu vyrazíme. A tak aj bolo.

Z Liptova sme sa presunuli večer okolo 20:00 do Tatranskej Polianky a podarilo sa nám zaparkovať na bezplatnom parkovisku pri hlavnej ceste. Dali sme si večeru na variči a zaľahli spať. Ešte kým sme jedli, vedľa nás odparkovali Poliaci, tí vystrelili stan na streche auta a my si hovoríme, to je aká pecka, to by nebolo vôbec zlé mať pri našom cestovaní. Ešte v ten rok sme si aj my zaobstarali stan na strechu auta. Ráno budíček o 5:00, rýchle raňajky a už zapíname hodinky a kráčame.

spanie v aute

Smer Sliezsky dom

Kto pozná cestu na Sliezsky dom, tak vie, že to je príjemná ranná rozcvička. Stúpame ústím Velickej doliny po zelenej značke asfaltkou. Keďže máme celý deň, tempo máme pohodové a prechádzame rázcestie na Velickom moste, rázcestie pri Velickej Poľane a po necelých dvoch hodinách prichádzame ku Sliezskemu domu. Prvých 680 výškových metrov je za nami, my zhadzujeme vrstvu oblečenia a užívame si výhľady do Velickej doliny smerom ku Východnej Vysokej.

Sliezsky dom a Velické plesoVodopád nad Sliezskym domom

Ak sa dobre zahľadíte do steny, nájdete tam horolezcov, ktorí lezú na Gerlach.
Ten, kto si chce ušetriť časť cesty a silu na neskôr, môže využiť vývoz taxi autom na Sliezsky dom. Cesta pešo bola skoro bez ľudí. Pokračovanie od Sliezskeho domu už bolo iné. Cestou hore nás taxíky obiehali, čo nám už počas cesty hore napovedalo, že ďalej to bude trošku hustejšie. Ľudí bolo viac, ale dôležité je povedať, že práve Sliezsky dom je vstupnou bránou pre výstup na Gerlachovský štít, a teda taxíky ráno vyvážajú aj horských vodcov spolu s klientmi.

Kamenné schody

Granátová stena a masív Gerlachu

Pokračujeme ďalej po zelenej značke smerom na Poľský hrebeň. Po pravej ruke máme po ceste Velické pleso a krásny pohľad na vodopád nad plesom. Cesta ďalej vedie popod skalný previs, kde je množstvo nacvakaných lezeckých expresiek. Tu taktiež prekračujeme pár miest, kde tečie voda po chodníku a skaly sú klzkejšie. Po polhodine sa dostávame na druhú terasu doliny, ktorá sa nazýva aj Kvetnica. Výhľady sú naozaj krásne. Po pravej strane sa nachádza Granátová stena, kde môžete vidieť Veľkú Granátovú vežu a Bradavicu.

Bradavica vo Vysokých Tatrách
Na opačnej ľavej strane doliny môžete vidieť v
... je potrebné byť trpezlivý, ohľaduplný a chvíľku radšej počkať, aby nedošlo k zraneniu.
popredí Kvetnicovú vežu, za ňou Kotlový štít a po pravej strane vedľa Kotlového štítu sa nachádza kráľ Tatier - Gerlachovský štít s jeho výškou 2 655 m n. m. Ak sa dobre zahľadíte do steny, nájdete tam horolezcov, ktorí lezú na Gerlach. Práve od Sliezskeho domu sa najčastejšie lezie na Gerlach. Výstup vedie klasickou cestou s nástupom pod Velickou próbou alebo hrebeňom Martinovka, kam sa nastupuje z Litvorového sedla, alebo Gipsyho ferratou, ktorú môžete poznať aj pod názvom Tatarkova próba.

Gerlachovský masív

Dlhé pleso a Poľský hrebeň

My stúpame stále hore po príjemnom chodníku, ktorý pokračuje popri Dlhom plese. Za Dlhým plesom nastupuje ostrejšie stúpanie smerom hore a my pred sebou vidíme ľudí, ktorí sa už nachádzajú v sedle Poľský hrebeň. Od Sliezskeho domu to do sedla trvá 2 hodiny a prekonávame ďalších 530 výškových metrov na našej ceste. Chvíľku oddychujeme a pozeráme na výstup skupiny, ktorá smeruje na Litvorový štít práve cez Poľský hrebeň. Litvorový štít sa nachádza presne na opačnej strane ako Východná Vysoká a je turisticky neprístupný, rovnako ako Gerlach.

Dlhé pleso a Velická dolina

Najkrajší východ slnka v Tatrách

Zo sedla na vrchol Východnej Vysokej s výškou 2 429 m n. m. je to doslova už len naskok. Cesta hore podľa značky trvá 45 minút a turista prekoná 230 výškových metrov. Turistický chodník ale nie je už taký príjemný ako do sedla, a teda vedie cez trasu plnú kameňov. Pokiaľ je tam väčšie množstvo ľudí, čo v tomto prípade už bolo, tak je potrebné byť trpezlivý, ohľaduplný a chvíľku radšej počkať, aby nedošlo k zraneniu.

Vrcholovka z Východnej Vysokej
Pokiaľ sa dobre zahľadíte do Veľkej Studenej doliny, môžete v diaľke vidieť Zbojnícku chatu. Z Východnej Vysokej je krásny výhľad na všetky strany. Tak ako do Veľkej Studenej doliny či na už spomínanú Bradavicu, tak aj na Javorové štíty. Na opačnej strane môžete zase vidieť Ťažkú vežu, Gánok, ale aj turisticky známe Rysy.

Výhľad do Veľkej Studenej doliny z Východnej Vysokej

Cez kotol do Prielomu

Po návrate do sedla schádzame po zelenej značke smerom dole do Litvorovej doliny. Nám je ale málo stúpania, a teda vybiehame si ešte do sedla Prielom, ktoré delí Litvorovú dolinu od Veľkej Studenej doliny. Sedlo Prielom je vo výške 2 290 m n. m. a cesta naň zo strany Litvorovej doliny začína v Zmrznutom kotle. Tá vedie najskôr nepríjemnou trasou cik-cak, ktorá je nielen exponovaná, ale aj veľmi šmykľavá.

Výstup po štrku nám dal zabrať a cesta pokračuje skalou, v ktorej sú umiestnené železné prvky – kramle a reťaze pre uľahčenie výstupu. Pár ľudí sa tu zaseklo, a teda tu taktiež treba byť trpezlivý, pretože skala je vyšmýkaná od topánok a niektoré miesta sú pre neskúsených turistov obtiažnejšie.

Pohľad na sedlo Prielom

Magické pleso

Jediné mínus je bolesť krku z toho, že človek sa stále pozerá dohora na štíty Tatier a dychberúce steny.
Zostup z Prielomu späť do Zmrznutého kotla bol ešte nepríjemnejší. Strmý terén, ale hlavne veľmi šmykľavý. Hrubý štrk nám utekal pod nohami, no paličky boli veľmi dobrým pomocníkom. Naša cesta pokračuje už len po modrej značke, a to až do cieľovej destinácie, Lysej Poľany. Od Zmrznutého kotla kráčame okolo Zamrznutého plesa a po pár minútach sa nachádzame pri Litrovom plese. Magické pleso s krásnou farbou. Fotíme, oddychujeme a akosi sa nám nechce ísť z tohto miesta preč. Nikde nikto, iba my, ticho a príroda.

Litvorové pleso

Z doliny do doliny

Od Litvorového plesa kráčame strmšie dole a terén je kamenistý. Všetko sa ale mení na úrovni Zeleného Kačacieho plesa, kde Litvorová dolina končí a začína dlhá Bielovodská dolina. Kamene z chodníka miznú a kráčame po príjemnom podklade. Kocháme sa výhľadmi po ľavej strane - Kačacia veža, Mlynár, Ťažká veža, Vyšný Žabí Štít a kopec iného. Prechádzame okolo horolezeckého táboriska, ktoré je akýmsi vstupom do Ťažkej doliny, odkiaľ sa robia lezecké výstupy na Vysokú a Galériu Gánku.

My pokračujeme ďalej touto krásnou prírodnou turistickou cestou plnou kvetov a nádherných výhľadov. Pozeráme na hodinky a hneď za tým aj na mobil a odchod autobusu. Ten nám ide z Lysej Poľany smer Tatranská Lomnica a odtiaľ vlakom do Tatranskej Polianky späť k autu. Zisťujeme, že musíme pridať, a tak posledných 5 km bežíme aj s batohmi a úspešne dobiehame do Lysej Poľany na zastávku autobusu.

Bielovodská dolina

Sem sa ešte vrátime

Cesta do Tatranskej Polianky k autu je dlhá, a tak máme dosť času sa porozprávať o dnešnom výlete. Bolo to dlhé a horúce, ale zato od Východnej Vysokej úplne bez ľudí. Bielovodská dolina nám učarovala. Je to krásna dolina plná kvetov, rastlín a motýľov. Chodník je príjemný na chôdzu, pretože je mäkký a kto pozná Fatru, tak skôr fatranského charakteru. Jediné mínus je bolesť krku z toho, že človek sa stále pozerá dohora na štíty Tatier a dychberúce steny. Výlet končíme so slovami, že sem sa ešte vrátime, či už liezť, alebo na turistiku, ale predtým ešte vyskúšame vedľajšiu Javorovú dolinu.

Zhrnutie

  • Názov: Prechod cez Tatry s výstupom na Východnú Vysokú a do sedla Prielom
  • Lokalita: Vysoké Tatry, Slovensko
  • Turistické značenie: prehľadné, po značke
  • Obmedzenie: Sezónna uzávera od Sliezskeho domu ďalej od 1. 11. do 15. 6.
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 11 hodín
  • Parametre: 28 km/1 700 výškových metrov
  • Typ: z miesta A do miesta B
  • Možnosť parkovania/spoje: Tatranská Polianka zadarmo pri ceste alebo platené parkovisko
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
keyboard_arrow_up