Rodinný výlet na Rakytovské plieska

Ak máte málo času, menšie detičky alebo si chcete dopriať ľahkú a pohodovú prechádzku v Tatrách s neokukanými výhľadmi, lokalita Rakytovské plieska je pre tieto príležitosti ako stvorená.

Náučný chodník Rakytovské plieska je časovo a technicky nenáročná turistika v blízkosti Štrbského plesa s veľmi bohatou faunou a flórou, kde na relatívne malej ploche nájdete množstvo zaujímavých úkazov. Je vysoko pravdepodobné, že ste o týchto dvoch plesách (Horné a Dolné) ešte nikdy nepočuli, no sú najnižšie položenými plesami vo Vysokých Tatrách v nadmorskej výške 1 311 m n. m.

Turistika s deťmi

Z nôžky na nôžku s výhľadmi až na Kráľovu hoľu

... môžete sa tešiť na celkom iný pohľad na Vysoké Tatry, na aký ste zvyknutí...
Výšľap je nenáročný, ideálny pre rodiny s deťmi a začínajúcich malých turistov. Moja Barbori ho v 3 rokoch zvláda sama s občasnou pomocnou rukou. Je takmer isté, že počas vašej prechádzky bude chodník ľudoprázdny, nanajvýš tam stretnete zopár turistov, ktorých zrátate na prstoch jednej ruky.

Dievčatko vo vysokej tráveTuristická rodinka v lese

Samotný náučný chodník bol vybudovaný v roku 2011 a jeho cieľom je poukázať na rozdiely medzi obnovou lesa (po kalamite v roku 2004) bezzásahovým spôsobom a odťažením kalamitného dreva s následným umelým zalesnením.

S dieťaťom na turistike, les a hory
Nástup na chodník začína na rázcestí Jambrichovo pri Ceste Slobody neďaleko Štrbského plesa smerom na Podbanské. Pri prvom smerovníku sa treba vydať doprava, pôjdete v smere chodníka (trasa je čiastočne spoločná s modrou značkou).

Dievčatko pri turistickej značkeDievčatko v prírode

My sme prechádzku absolvovali už aj v opačnom smere, pri smerovníku sme pokračovali strmo hore (zo začiatku zelená turistická značka). Neskôr sa chodník od nej oddelí a smeruje doprava. Ak budete mať šťastie na slnečné počasie, môžete sa tešiť na celkom iný pohľad na Vysoké Tatry, na aký ste zvyknutí, a kochať sa môžete aj panoramatickým výhľadom na Nízke Tatry a Kráľovu hoľu.

Mama s dcérou v turistickom nosiči
... tento typ chodníka je zaujímavý hlavne pre najmenších turistov...
Chodník postupne prechádza cez dva potoky a po čase vás zavedie k Dolnému a Hornému Rakytovskému pliesku. Od pliesok trasa pokračuje nadol, až kým sa na rázcestí Rakytovec nenapojí na zelenú turistickú značku. Tu je potrebné odbočiť doprava a onedlho vás chodník dovedie naspäť na začiatok trasy, rázcestie Jambrichovo.


Rakytovské plieskaMama s dcérou pri Rakytovských plieskach

Chodník má päť stanovíšť:
  1. Rakytovec – výhľad na Kráľovohoľskú časť Nízkych Tatier
  2. Rakytovské plieska
  3. Vývoj lesov po kalamite
  4. Furkotský potok
  5. Pramenná oblasť Bieleho Váhu

Turistická rodinkaMama s dcérou na turistike, malá turistka

Ako bolo spomenuté vyššie, tento typ chodníka je zaujímavý hlavne pre najmenších turistov, na trase sú potôčiky, plesá, mostíky, náučné tabule, takže nudiť sa určite nebudete. A ak by ste mali chuť na dlhšiu prechádzku (10,5 km), k náučnému chodníku Rakytovské plieska sa môžete vydať aj zo Štrbského plesa zelenou turistickou značkou, prípadne je tu ešte možnosť si trasu predĺžiť o prechádzku k Jamskému plesu.

Mama s dcérou v nosiči na lúke s vysokou trávou a kvetmi

Celoročne v komornej atmosfére

Je dobré naplánovať si túru v období vegetačného pokoja, v opačnom prípade bude chodník zarastený trávou a kvetmi vo výške vašej hlavy. Taktiež je vhodné, aby ste sa vyhli daždivým obdobiam, keďže prechádzané miesta sú v okolí prameniska Bieleho Váhu, tým pádom môžu byť nadmieru premočené.

Prechádzku si môžete vychutnať celoročne, na túto trasu sa nevzťahuje zimná uzávera turistických značených trás. Každé ročné obdobie ponúka inú „optiku“, no kedykoľvek sa rozhodnete chodník navštíviť, máte zaručený pokoj a davy turistov tu s určitosťou nenájdete.

Zhrnutie

  • Názov: Náučný chodník Rakytovské plieska
  • Lokalita: Vysoké Tatry
  • Značenie: prehľadné
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 2 hod.
  • Typ: náučný chodník - okruh
  • Parametre: 5 km/150 výškových metrov
  • Možnosť parkoviska: parkovanie len pri Ceste Slobody
  • Mapka/GPX: okruh
report_problem Našiel si v texte chybu?
katkaadventures 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Hľadáte klenot ukrytý v Západných Tatrách? Vyrazte objaviť Juráňovu tiesňavu, kúzelné miesto ukryté na hranici Slovenska a Poľska.
Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Poľské Tatry nám svojou rozmanitosťou vyrazili dych! Poď s nami objaviť symbolický kopec Poliakov, Červené vrchy a množstvo ďalších krás tejto trasy.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
keyboard_arrow_up