Vítejte v Krkonoších

Ale zde máme obsazeno, využijte prosím parkovací dům. Takto nás privítali v meste Pec pod Sněžkou. Aký bol výstup na samotnú Sněžku?

Ak sa nachádzate na severovýchode Čiech a dostanete chuť vyraziť do hôr, máte viacero možností. Jizerské hory, Teplické skály či Krkonoše sú takpovediac naskok. Určite sa túto oblasť oplatí navštíviť aj keď sa nachádzate niekde na Slovensku, ale to sa už oplatí na viac ako jeden deň z dôvodu dlhšieho cestovania.

Pec pod Sněžkou je ideálne mesto na rodinný výlet a vybláznenie sa s deťmi.
Mňa osobne lákajú viac vysoké hory a náročnejšie trasy, ale česká Sněžka je v niečom iná. Je to jedno z najchladnejších miest v Českej republike a zároveň na vrchole bola nameraná najvyššia rýchlosť vetra v histórii meraní v Čechách. Sněžku môžete poznať väčšinou zo zimných fotografií, krásne zamrznutá meteorologická stanica s kaplnkou na jej vrchole či česká Poštovna. Aký je ale výstup počas júna? My sme si vybrali zlý víkend, pretože v Poľsku mali sviatky a teda od určitého miesta to bolo doslova ako na Václaváku.

Pec pod Sněžkou

Vchádzame do mesta Pec pod Sněžkou a v navigácii máme nastavené parkovisko v centre. Zastavuje nás pán v reflexnej veste so slovami: „Vítejte v Krkonoších, jste tady ubytováni?“ Keďže nie sme, otáča nás a posiela parkovať na začiatok mesta do centrálneho parkovacieho domu. Ten vidíte po pravej strane hneď vedľa pumpy pri vstupe do mesta.

Parkovanie v ňom stojí 200 CZK na celý deň. Odstavujeme tu auto, obúvame trailové tenisky a môžeme začať túru. Výhodou parkovacieho domu sú aj toalety na prízemí, ktoré sú čisté a bezplatné. Vedľa nich nájdete taktiež dva automaty s outdoorovým jedlom vo vrecúšku. Zapíname hodinky ako tradične a kráčame popri asfaltke do centra mesta.

Kaplnka v meste Pec pod Sněžkou
Prechádzame okolo centrálneho parkoviska a kaplnky, na ktorej sa už nachádza červená a modrá značka. Modrá je práve tá, po ktorej máme ísť až do Obřího sedla. Po pravej ruke prechádzame okolo priehrady v Bukovom údolí a po ľavej strane v kopci sa nachádza zábavný park s bobovou dráhou a ďalšími atrakciami.

Pec pod Sněžkou je ideálne mesto na rodinný výlet a vybláznenie sa s deťmi. Prechádzame okolo smerovníka a veľkej tabule, ktorá znázorňuje lanovku na Sněžku. Asfaltkou míňame budovu lanovky po ľavej ruke a vstupujeme do Krkonošského národního parku.

Krkonošský národní park a kaskádová rieka Úpa

Obří důl

Cesta do Obřího sedla od lanovky viedla po asfaltke. Obehlo nás pár áut, ktoré rozvážali ubytovaných hostí na chaty v doline. Úvod je nádherný a lemuje ho rieka Úpa a počas cesty prechádzame niekoľkými drevenými mostami. Po ľavej ruke míňame Boudu v Obřím dole a po pár minútach prichádzame ku kaplnke. Tu končí cyklotrasa a zároveň asfaltová cesta a modrá turistická značka pokračuje lesnou cestičkou.

Most cez rieku Úpu v Obřím dole
... najvyššie položená pošta v Česku s názvom Česká poštovna na Sněžce.
Lesná cesta pokračuje oveľa viac do kopca a tu už cítiť miestami stúpanie. Súčasťou turistického chodníka je aj náučný chodník pod názvom „Zkáza krkonošského lesa“. Na niekoľkých miestach sa tu nachádzajú informačné tabule o faune a flóre, ako aj histórii týchto hôr a miest. Keďže sa historicky v týchto častiach ťažilo množstvo rúd, nachádza sa tu aj bývalá kováčska dielňa, teda jej pozostatky.

Obchádzame okolo tohto miesta a na ďalšej zákrute nás čaká vodáreň. Čerpadlo v nej zásobovalo objekty na vrchole Sněžky a vytlačilo až 4 metre kubické vody denne, a to bez akejkoľvek elektrickej energie a len pomocou vody. Dovtedy vodu nosili nosiči.


Najbližšia zastávka Sněžka

Stúpame do sedla a po pravej ruke sa nám objaví vrchol Sněžky a na ňom zástupy ľudí. Toto som nezažil ani na Rysoch. Prichádzame do sedla, kde sa nachádza chata, ale už na poľskej strane. Milióny ľudí všade. Rýchlo opúšťame sedlo a po dláždenej ceste stúpame až na vrchol. Tam sa dá dostať červenou alebo modrou. Červená značka je jednosmerná a slúži len na výstup.

Obří sedlo spolu s Dom Śląski na poľskej strane
Po ceste sa kocháme výhľadmi na okolité doliny a čarovnú Studniční horu, ktorú máme za chrbtom. Kľukatá dláždená cesta stúpa a ak by niekto nevládal do kopca, môže si pomôcť zábradlím, ktoré lemuje celú cestu až na vrchol. Prichádzame na vrchol Sněžky vo výške 1 603 m n. m.

Asfaltka bez ľudí, krása.
Nachádza sa tu meteorologická stanica a kaplnka a aj najvyššie položená pošta v Česku s názvom Česká poštovna na Sněžce. Okrem týchto atrakcií aj ďalších milión ľudí. Darmo, kde je lanovka, tam sú ľudia. Pár fotiek na vrchole a zahajujeme zostup po žltej.


Cesta dole bude prázdnejšia?

Nebola. Bolo to len moje prianie, ktoré zostalo nevyslyšané. Zostup po žltej začína z vrcholu smerom ku vrchnej stanici lanovky. Keďže dnes lanovka až hore nepremávala, tak veľké množstvo ľudí sa vyviezlo na stanicu lanovky Růžová hora a odtiaľ pokračovali po svojich. Hneď v úvode zostupu nás čakalo 375 schodov z kameňa.


Na výstup nepotrebujete ani turistickú obuv.
Na konci schodov cesta prechádzala do turistického chodníka cik-cak pomedzi kosodrevinu a neskôr do lesa. Chodník bol miestami dláždený, miestami prírodný. Potom jemný kopček dohora a už len klesanie dole. Obchádzame okolo lanovky Růžová hora a za ňou vedie asfaltka. Asfaltka bez ľudí, krása. Pokračujeme dole stále po žltej.

Po chvíli prichádzame k Horskej boude Růžohorky. Prechádzame cez vonkajšiu terasu a smerujeme dole po zelenej značke. Prechádzame okolo pasúcich sa kráv a cez lúky vchádzame do lesa, z ktorého vychádzame až v meste Pec pod Sněžkou. Už len do parkovacieho domu a naša turistika na dnes končí.

Ružová horaChodník

Najbližšia Sněžka bude zimná

Výstup na Sněžku po modrej značke údolím Obří důl bol dobrý nápad. Príroda v tejto časti je naozaj krásna a ľudí tu nie je veľa. Výhľady dole do údolia a aj na okolité kopce boli naozaj krásne. Na výstup nepotrebujete ani turistickú obuv, stačia vám trailové tenisky, pretože trasa je na veľa miestach umelo upravená. Od sedla bola trasa plná ľudí až na vrchol. Výhľady z vrcholu sú veľmi pekné na všetky strany. Keďže tieto dni veľa pršalo, tak aj okolitá príroda bola krásne zelená.

Vrchol hory je ale naozaj veterný a počasie netreba podceňovať a treba mať v batohu aj vhodné oblečenie. My sa na Sněžku vrátime. Nebude to ale na jar ani jeseň a ani cez leto. Prídeme sem v zime, keď bude aspoň -25 °C, nikde ani nohy a fotky a spomienky budú o to silnejšie. Už teraz sa na to teším a vy sa môžete tešiť na článok zo zimnej Sněžky.

Zhrnutie

  • Názov: Sněžka (1 603 m n. m.)
  • Lokalita: Krkonoše, Česká republika
  • Turistické značenie: modrá - červená - žltá - zelená (dobre značené)
  • Obmedzenie: celoročne prístupný chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4,5 hodiny
  • Parametre: 15 km/922 výškových metrov
  • Typ: okruh, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovací dom - Pec pod Sněžkou
  • Gpx: sekcia výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Adršpašsko-teplické skaly - skalné mesto Čiech

Adršpašsko-teplické skaly - skalné mesto Čiech

Skalné veže, piesok, rašeliniská, stovky schodov, kúzelná príroda, to je skalný labyrint v Česku. Určite si už o tomto mieste počul a ak ťa láka, neváhaj a choď.
Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
keyboard_arrow_up