K najvyššiemu značenému vrcholu Vysokých Tatier

Vieš, na ktorý jediný veľhorský vrchol vo Vysokých Tatrách vedie turistický značený chodník a ktorá je najmladšia chata Vysokých Tatier?

Možno trochu premýšľaš a možno vieš odpoveď hneď. V nasledujúcich riadkoch sa dozvieš odpoveď a aj to, ako môžeš stráviť čas na týchto dvoch zaujímavých miestach.

Panoráma spod Rysov

Letná sezóna verzus celoročný prístup

Odpoveď na prvú otázku je, že na Slovensku si svoje prvenstvo držia Rysy vďaka najvyššie značenej turistickej trase, a to do výšky 2 503 m n. m. Letná sezóna na Slovensku umožňuje na tento vrchol ísť v období od 15. júna do 31. októbra, pričom z poľskej strany je prístupný celoročne. Avšak POZOR – výstup na Rysy z poľskej strany je podstatne technicky náročnejší a nebezpečnejší.

Asfaltová cesta k Popradskému plesu

Tak sme išli „navštíviť“ legendárne WC, ktoré je najvyššie položené svojho druhu na Slovensku.
Začiatok trasy volíme zo zastávky TEŽ po asfaltovej ceste, ktorá vedie na Popradské pleso. Veľa ľudí je v domnienke, že táto trasa je najľahšia k Popradskému plesu, ale nie je to tak, má najväčšie stúpanie z možných troch dostupných trás. Na Popradskom plese som bola naposledy vtedy, keď som išla Tatranskú magistrálu. Chvíľu sa zdržíme, občerstvíme sa a zvažujeme, akú vynášku zoberieme na najmladšiu Chatu pod Rysmi (čo je odpoveď na druhú otázku).

Popradské pleso s Ostrvou
Na naše prekvapenie sa tu nenachádzal žiaden materiál na vynášku, je síce utorok a cca 12 hodín. Takže ideme bez nákladu. Ako kráčame k rázcestníku pri Žabom potoku, míňame sa len so zopár turistami, či už smerom hore, alebo dole. Užívame si cestu a trochu aj šantíme. Vychutnávame si prázdnotu chodníka.

Žabí potok, v pozadí Satan

Serpentíny, reťaze, snehové polia

Od rázcestníka nás čakajú serpentíny, čiže výraznejšie stúpanie po kamennom chodníku. Keď sme ho prešli, dostali sme sa k Žabím plesám – sú 3, len to najmenšie nie je z chodníka vidieť. Kedysi dávno boli spojené v jedno. Prechádzame cez ďalšie snehové pole a dostávame sa ku reťaziam a rebríkom, pričom traverzujeme exponované miesta.

Žabie plesá

V súčasnosti sú v tomto úseku dve zaistené cesty, jedna pre zostup a druhá pre výstup. Vždy sa držte vpravo. Je to len krátky úsek, pred nami ešte dve snehové polia a dostávame sa na legendárnu zastávku ČSAD. Sklamanie je, že autobus nepremáva. Tu už ale vidíme našu hlavnú zastávku dnešného dňa.

Najmladšia chata vo Vysokých Tatrách - Chata pod Rysmi

Najmladšia chata Vysokých Tatier

Chata pod Rysmi je mladica, ktorá je zároveň aj najvyššie položená (2 250 m n. m.) horská chata vo Vysokých Tatrách i na Slovensku. Strávime tu noc, ktorú sme si dopredu zabezpečili podľa pokynov stránky chaty. Za 50 € sa tu luxusne v teple vyspíš na širokých posteliach a naješ sa tu do sýtosti z bohatej ponuky jedál.

Ak si členom KST, IAMES, ČHS, KČT a preukážeš sa na chate platným preukazom, môžeš si uplatniť zľavu. Mňa zaujala možnosť vysušenia topánok, ale ešte viac ma zaujala čistota chaty. Po ubytovaní si ideme von oddýchnuť a pokochať sa blízkymi štítmi. Oslovil nás bicykel.

Ubytovanie na Chate pod Rysmi

Takže, autobus nepremáva, ako ste už mohli vidieť a ani na biku by sme ďaleko nezašli, keďže mal defekt. Tak sme išli „navštíviť“ legendárne WC, ktoré je najvyššie položené svojho druhu na Slovensku. Ešte sa tu nachádza ďalšia zaujímavosť v podobe hojdačky, takže ak musíš čakať, môžeš sa zatiaľ pohojdať. My čakať nemusíme, ale aj tak sa tu hojdáme hodnú chvíľu a užívame si ticho bez davu turistov.


... tam bola úplná černota a zrazu aj párkrát zahrmelo. Tí, čo boli hore, mali asi o zábavu postarané.
Noc na chate bola priam dokonalá. Konečne som si užila ticho bez ruchu podgurážených turistov. Nočný kľud o 22:00 hodine bol dodržaný. Kto chcel, išiel spať, kto nie, tak ostal dole v jedálni v tichých rozhovoroch. My sme sa dali do reči s personálom chaty a dvojicou turistov, pričom jeden z personálu hral v príjemných jemných tónoch na gitare. Svetlo z petrolejovej lampy dotváralo atmosféru, bol to balzam na dušu. O jedenástej sme sa rozhodli ukončiť príjemné posedenie a ešte sme sa vybrali v tme na WC. Napíšem len - zážitok!

Ráno spod Rysov
Ráno bolo pokojné, tak isto ako aj večer, takže radosť zobúdzať sa. Ukazuje sa krásne počasie, ale podľa predpovede má vydržať len do poobedia. Preto sa nezdržiavame, dávame si chutné raňajky, ktoré boli aj s večerou v cene pobytu. Zbalené vyrážame ako prvé, no hneď sa zastavujeme pri „zákaze“. Pre bezpečnosť máme aspoň malé retiazkové mačky.


Postupujeme k sedlu Váha, odtiaľ nás čaká ešte jedno snehové pole a už len kamene. Zo sedla vedie v prvej polovici široký chodník a ako sa stáča k vrcholu, vidieť už len strmší svah.

Najkrajšie a najrozľahlejšie výhľady na Vysoké Tatry

Na vrchole nie je nikto okrem nás. Ešte priletí malý vtáčik. Užívame si bezvetrie a ďaleké výhľady. S nadmorskou výškou 2 503 metrov sú Rysy najvyšším dostupným slovenským vrcholom bez horského vodcu. Zároveň sú najvyšším vrchom poľských Tatier, ako aj najvyšším vrchom Poľska. Samotné Rysy majú tri vrcholy – severozápadný s výškou 2 498,7 m, juhovýchodný s výškou 2 473,3 m a hlavný prostredný s výškou 2 503 m n. m.


Začíname badať tvoriacu sa oblačnosť, tak sa poberáme dole. Ako sa dostávame k sedlu Váha, začínajú prichádzať prví turisti. Pokocháme sa ešte poslednýkrát pohľadom na Ťažký štít a Vysokú. Na chate si spravíme ešte prestávku na čaj a lúčime sa s personálom chaty. Obúvame opäť mačky a ja si rozkladám i palice pre lepšiu rovnováhu na klzkých snehových poliach.


Ešte posledná rozlúčková foto pri tibetských modlitebných vlajkách a smer Popradské pleso. Zostupovanie nám išlo rýchlo, ale aj oblačnosť sa tvorila rýchlo. Dážď nás zastihol na Žabích plesách. Keď sme sa pozreli smerom na Rysy, tam bola úplná černota a zrazu aj párkrát zahrmelo. Tí, čo boli hore, mali asi o zábavu postarané. Tempo sme ešte zrýchlili a dostali sme sa k rázcestníku pri Žabom potoku.


Kam v okolí?

Od rázcestníka sa dá ísť na Hincovo pleso a Kôprovský štít. Taktiež veľmi navštevovaná lokalita, mali sme to v pláne, ale keďže predpoveď počasia sa naplnila, tak sme museli ísť len dole. Mierny dážď nás ešte dvakrát zastihol, kým sme prišli na chatu pri Popradskom plese. Prestávka na jedlo a rovno k autu okolo plesa, kde sme stretli Horskú službu. Prehodili sme pár viet a cez symbolický cintorín sme sa dostali na asfaltku. Na nej opäť začalo pršať, ale to už sme sa neobliekali do búnd a užívali si tichý dážď.

Popradské pleso
Ak si chceš dopriať poriadnu túru s najkrajšími vysokotatranskými výhľadmi, tak Rysy sú skvelá voľba a ak si to chceš ešte viac užiť a vyšperkovať do dokonalosti, tak určite prespi na najvyššie položenej chate na Slovensku.

Zhrnutie

  • Názov: Rysy a Chata pod Rysmi
  • Lokalita: Vysoké Tatry, hranica s Poľskom
  • Značenie: prehľadné značenie
  • Obmedzenie: zimná uzávera od 01.11. do 15.06.
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 1. deň - 4:40 hod. / 2. deň - 7:30 hod.
  • Parametre:
    - Popradské pleso zastávka TEŽ – Chata pod Rysmi – 9,3 km, stúpanie 733 m
    - Chata pod Rysmi – Rysy – Popradské pleso zastávka TEŽ – 12,2 km, stúpanie 159 m
  • Typ: štít, výhľady, plesá, prespanie, chata
  • Možnosť parkovania/spoje: Popradské pleso zastávka TEŽ – 10 € alebo Štrbské pleso
  • Mapka a GPX: 1. deň - výstup na chatu, 2. deň - výstup na Rysy a zostup
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako som zdolal Gerlach

Ako som zdolal Gerlach

Vyššie to v rámci našej malej krajiny nejde, ak rátame miesta s nohami pevne na zemi. Stojí to za to? Čo všetko musí človek podstúpiť, aby sa dostal až na vrchol?
Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Plánuješ v najbližšej dobe vybehnúť na nejaký z tatranských vrcholov? Slavkovský štít v jesennom šate bude určite tou správnou voľbou.
Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
keyboard_arrow_up