Video: Štiavnické vrchy - Tanád, Paradajs a menhiry

Štiavnické vrchy sú najväčšie sopečné pohorie Západných Karpát. My sme sa vybrali na druhý najvyšší vrch - Tanád, ktorý sa nachádza medzi Banskou Štiavnicou a Hodrušou.

Víkend v Štiavnických vrchoch okrem bohatých historických miest prináša aj nádhernú prírodu a čas v nej. My sme strávili víkend na hoteli Salamandra priamo v srdci prírody, a to doslova a do písmena. Túru sme si vyberali podľa toho, čo sa okolo nás nachádza a aby sme túru skončili rovno tu, kde sa dá osviežiť v Hornom hordušskom tajchu. Výhodou zvolenej túry na Tanád je aj možnosť využitia lanovky pri výstupe alebo zostupe počas víkendov či sviatkov.

Štiavnické vrchy

Hrebeň plný prekvapení

Podľa autorov stavby má kamenný kruh slúžiť na harmonizáciu a dočerpanie vitálnej energie.
Počas túry sa striedali pestré chodníky nielen listnatých, ale aj ihličnatých stromov, krásne výhľady z hrebeňa a novinka - menhir, priamo na jednom vrchole. Jeden z najatraktívnejších doplnkov popri turistike je ochladenie sa vo viac ako 23 tajchoch v okolí. Ich budovanie bolo umožnené vďaka baníctvu v minulých storočiach. Slúžili ako zdroj energie i úžitkovej vody. Spolu s napájacími a náhonovými jarkami a ďalšími vodohospodárskymi zariadeniami tvoria unikátny technický systém.

Turistika

Čo je to menhir?

Na Predných Rosniarkach vyrástla kamenná megalitická stavba, ktorá je netypická nielen pre Štiavnicu, ale i pre Slovensko. Podľa autorov stavby má kamenný kruh slúžiť na harmonizáciu a dočerpanie vitálnej energie. Vztýčených je takto päť kamenných blokov, z toho 4 menšie na každú svetovú stranu. V strede je dvojmetrový vztýčený kameň, ktorý je otesaný a zasadený ako obelisk. Tieto menhiry mali napodobňovať ľudské postavy vzpriameným držaním tela, ktorým sa odlišujú od zvierat. Viac sa už dozvieš v samotnom videu.


Zhrnutie

  • Názov: Tanád
  • Lokalita: Štiavnické vrchy
  • Značenie: prehľadné značenie
  • Obmedzenie: nie je
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4 - 5 hodín
  • Parametre: 10 km, 450 výškových metrov
  • Typ: hrebeň, štíty
  • Možnosť parkovania/spoje: Hotel Salamandra zadarmo
  • Mapka a GPX: v sekcii Výjazdy
Zdroj fotografií: Adam Milo
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
keyboard_arrow_up