Štafetový beh od Tatier k Dunaju je za dverami

Dá sa zabehnúť 345 km za jeden víkend? Tímy bežcov odštartujú už 19. augusta v Jasnej a pobežia až do Bratislavy.

Najväčší štafetový beh na Slovensku sa blíži a vyše 200 tímov, 2 500 bežcov a 100 dobrovoľníkov sa už pripravuje na deň D. Pretekári pobežia dňom a nocou, no nie je to len o výkone. V týchto pretekoch je rozhodujúci aj silný tímový duch, taktika a tímová práca. Ako prebiehajú takéto preteky? Na čo sa tímy musia pripraviť? A odhodlá sa niekto aj na sólo beh celej trate?

V tíme to ide ľahšie

Na tento netradičný beh sa môže prihlásiť ktokoľvek, bez rozdielu veku a výkonnosti. Kľúčová tu je práve súhra všetkých členov tímu, ktorí spoločnými silami zdolajú túto 345 km dlhú trať. V tíme to ide určite ľahšie, no každý rok sa nájde aj pár odhodlancov, ktorí celú trať prebehnú individuálne.

Súťaží sa v piatich kategóriách (všetky kategórie sú bez rozdielu veku a výkonnosti):
  • ALL - 9 až 12-členné mužské alebo zmiešané tímy (počet žien je menší ako počet mužov)
  • ŽENY - 9 až 12-členné ženské tímy
  • MIX - 9 až 12-členné zmiešané tímy (počet žien musí byť rovnaký alebo väčší ako počet mužov)
  • ULTRA - 6-členné tímy (bez rozdielu pohlavia)
  • SÓLO - individuálny beh celej trate

štafetový beh Od Tatier k Dunaju

Koľko to celé trvá?

Prebehnúť od Tatier k Dunaju sa môže zdať ako beh na niekoľko dní, no realita je iná. Maximálny celkový čas na zdolanie celej trate je stanovený na 36 hod. Výsledný čas sa meria bez akéhokoľvek zastavenia, teda od štartu prvého člena tímu až po dobehnutie bežca posledného úseku. Je to teda riadna naháňačka. 36 hodín behania, presunov, tímovej súhry a sústredenia sa musí priniesť poriadnu dávku vzrušenia.
Bude to rekordná účasť...

Rekordný čas trate je z roku 2021, kedy poľský tím GORALI MOK MSZANA DOLNA zdolal trať za 22 hod. Minulý rok bol najlepší slovenský tím ACTIVE & ZASA FASA s časom 24:07:33.

A čo sólo bežci? Na nich sa limit 36 hodín, samozrejme, nevzťahuje. Najlepší individuálny výsledok dosiahol v roku 2020 Michal Šulja s časom 58 hodín a 25 minút. Minulý rok na sólo prebeh našli odvahu dvaja bežci. Zároveň prvýkrát túto trať odbehla sólo bežkyňa zo Slovenska, Silvia Blahušiaková, s časom 88 hodín a 20 minút. Padol rekord aj s najpomalším časom, a to u sólo bežca, ktorý trať zdolal za 103 hodín a 1 minútu. Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na niečo také vôbec dajú. Výsledky všetkých sólo prebehov nájdeš na tomto odkaze.

štafetový beh Od Tatier k Dunaju

Logistika zohráva dôležitú rolu

Členovia tímu majú rozdelených 36 úsekov trate rôznej dĺžky a náročnosti. Úsek vždy beží len 1 člen tímu a ostatní sa presúvajú autami (maximálne 2 autá na tím) na ďalšie štafetové odovzdávky. Každý člen tímu je dôležitý a bežci majú presne stanovené jednotlivé úseky, ich poradie a spôsob striedania. V prípade 12-členného tímu to vychádza na 3 úseky na bežca a cca 30 km behu. Bežci 6-členných družstiev odbehnú približne dvojnásobok.

Pre čo najhladší priebeh je rozhodujúce sa s traťou pred behom oboznámiť a každý bežec by si mal svoj úsek čo najlepšie naštudovať. Logistiku týchto pretekov netreba určite podceniť a dôsledná príprava pred pretekmi urobí veľa. Orientácia môže byť niekde náročnejšia a ak bežec raz zle odbočí, neostáva mu nič iné, ako sa vrátiť na miesto, kde sa z trate odchýlil. Beží sa zväčša po asfalte a cestách 2. a 3. triedy, no nájdu sa aj časti vedúce lesnými a horskými chodníkmi.

štafetový beh Od Tatier k Dunaju

Rozhovor

Na záver, nám pár info prezradí organizátor podujatia Mgr. Miloš Zágoršek.

Pán Zágoršek, mohli by ste čitateľom zhrnúť, ako sa zrodila myšlienka tohto štafetového behu zo srdca Nízkych Tatier až do Bratislavy?
Pravdivá je historka, ktorú uvádzame. Jeden z dvoch hlavných organizátorov bežal podobný beh v minulosti v USA a každému, kto ho bol ochotný počúvať rozprával svoje zážitky. Toho druhého to prestalo baviť stále počúvať a navrhol, aby spolu podobný beh zorganizovali.

Koľko tímov a sólo bežcov sa tento rok zúčastní pretekov? Bude to rekordná účasť?
Aktuálne záväzne potvrdilo svoju účasť 191 tímov a 6 sólobežcov. Bude to rekordná účasť po obmedzeniach v dôsledku pandémie koronavírusu a rekordná účasť sólo bežcov celkovo.

Dokedy sa môžu tímy zaregistrovať? Stíhajú to ešte tento rok?
Registrácia tímov je už pre tento rok uzavretá, ale stále sa môžu prihlásiť individuálni záujemcovia, ktorí by sa radi pridali do niektorého tímu.

Bežci hľadajúci tím sa môžu teda zaregistrovať do tzv. bežeckej zoznamky. Majú títo záujemcovia ešte reálnu šancu stať sa súčasťou nejakého tímu, ak sa chcú tento rok zúčastniť?
Každoročne je o takýchto individuálnych bežcov tesne pred pretekmi veľký záujem.

Tesne pred pretekmi sa v mnohých tímoch dejú rôzne zmeny, žiaľ, veľa tímov má na poslednú chvíľu bežcov, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu zúčastniť, a tak hľadajú náhradu. Pokiaľ viem, tak z bežeckej zoznamky sa každý rok na štart postavili všetci bežci, ktorí chceli bežať a ešte si aj mohli vyberať, v ktorom tíme pobežia.

Ďakujem za odpovede a veríme, že tento ročník dopadne vynikajúco. A kto vie, možno padnú aj nové traťové rekordy.

Propozície behu sú spísané u nás v kalendári a všetko podstatné o týchto krásnych pretekoch nájdeš na oficiálnej stránke.
Zdroj fotografií: archív organizátorov
report_problem Našiel si v texte chybu?

Beh Od Tatier k Dunaju

calendar_today 19.08.2023 - 20.08.2023
label Cestný beh
place Jasná, Demänovská dolina (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou

Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou

Chceš zažiť atmosféru najväčšieho štafetového behu na Slovensku? Registruj sa, kým nie je neskoro.
Reportáž: Od Tatier k Dunaju – keď sa z individuálneho behu stane tímový výkon

Reportáž: Od Tatier k Dunaju – keď sa z individuálneho behu stane tímový výkon

Od Tatier k Dunaju je 345 km dlhý štafetový beh. 6 alebo 12-členné tímy pretekajú na trati z Jasnej v Nízkych Tatrách až po Tyršovo nábrežie v Bratislave. Prečo bežcov lákajú tieto odbehnuté kilometre s minimom spánku a pohodlia?
Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Behy do vrchu, duatlony, akcie pre celé rodiny aj drsné horské výzvy. August bude pestrý a plný rôznorodých akcií.
keyboard_arrow_up