Adršpašsko-teplické skaly - skalné mesto Čiech

Skalné veže, piesok, rašeliniská, stovky schodov, kúzelná príroda, to je skalný labyrint v Česku. Určite si už o tomto mieste počul a ak ťa láka, neváhaj a choď.

Adršpašsko-teplické skaly sú už na pohľad z fotiek z internetu veľmi zaujímavé, no zažiť ich naživo je zažiť kúsok exotiky. Odporúčam veľký 12-kilometrový okruh, zazrieš tu mnoho zaujímavostí. Ja ti niektoré v nasledujúcich riadkoch predstavím a dám ti aj pár rád či malých vychytávok.

Online vstup

Začnem upozornením - samotná webová stránka Adršpašských skál odporúča zakúpiť si lístok vopred. Máš sa tak vyhnúť dlhým radom alebo obsadenosti, nakoľko sa púšťa len určitý počet osôb. Ako prejdeš vstupom, hneď sa ti naskytne pohľad na azúrové jazero, čo je vlastne zatopený lom Pískovna.

Zatopený lom Pískovna

Tu sa začína aj okruh po modrej, kde prechádzaš okolo lomu. Naskytnú sa ti pohľady na jazero z výšky, piesočné pláže či oddychové zóny. Po prejdení jazera sa napojíš na zelený okruh, kde ťa zastaví pohľad na Homolu cukru. Zaujme tým, že vrchná časť je široká 13 metrov a spodná len 3 metre. Ja som ju podložila kúskom konára, aby nespadla. Po chvíli sa však dostaneš ku najznámejšiemu foto spotu z Adršpašských skál, ku Gotickej bráne, čo je starodávny oficiálny vstup do skalného mesta.

Gotická brána

Adršpašský okruh

Tento okruh ponúka krásnu zeleň, vysoké skalné veže, kde najvyššia s názvom Milenci má 81 metrov. Nájdeš tu Myšiu dieru, čo je naozaj úzka ulička, ktorá má šírku len 50 cm. Ja som musela stiahnuť moje široké ramená, aby som prešla a niekto aj ramená, aj pupok. Objemnejšia osoba sa musí vrátiť. Bohužiaľ, chýba tu upozornenie na takúto úzku uličku, ktoré by ocenilo viac ľudí, napr. na rázcestníku Trpaslík.

Skala StarostaCesta na vyhliadku Veľká panoráma

Nadchlo ma tu opäť krásne spojenie skál a bohatej zelene, dokonca na viacerých úsekoch pieskové polia.

Po prejdení zeleného okruhu sme museli časť absolvovať ešte raz, aby sme sa napojili na žltú značku, čo je prechod medzi Adršpašskými skalami a Teplickými skalami. Táto trasa je naozaj zaujímavá svojím nekonečným stúpaním a klesaním po 1 000 schodoch, úzkymi uličkami, no najmä krásnymi chodníkmi cez rašeliniská Vlčej rokliny.


Rady nad zlato

Vieš si tu užiť pokoj, keďže toto prepojenie využíva málo ľudí. Väčšina preferuje možnosť absolvovania dvoch malých okruhov, čo je zelený okruh v Adršpašských skalách a modrý v Teplických skalách. Skalné mesto je otvorené celoročne, a preto treba myslieť na to, v akom období prídeš na návštevu, a tak prispôsobiť odev na jar či jeseň. Teplota tu vie dosť klesnúť, čo cez leto veľmi oceníš.


Upozorním i na fakt, že tu nenájdeš žiadne občerstvenie ani na jednom okruhu a ani WC. Žlté značenie môžeš ukončiť a napojiť sa na modrý okruh už pri rázcestníku Pod Sedmi schody, avšak nič výnimočné tu nenájdeš, a preto odporúčam pokračovať po žltej a napojiť sa na modrý okruh až na rázcestníku Ozvěna.

Vstupná brána v Teplických skaláchTeplické skaly

Teplický okruh

Keď prejdeš cez „vstupnú bránu“ v Teplických skalách, dostaneš sa ešte bližšie ku skalným vežiam, ako v predošlých okruhoch, a práve preto je táto časť považovaná za najkrajšiu. Nadchlo ma tu opäť krásne spojenie skál a bohatej zelene, dokonca na viacerých úsekoch pieskové polia. Už tu chýba len more a bola by to čistá pravá exotika.


Česi si vážia svoje prírodné bohatstvo a skoro všetky úseky si chránia drevenými ohradami. Na chodníkoch stretneš aj strážcov skál, ktorí dozerajú na poriadok, ako aj na spoplatnený okruh. Spomínam to preto, lebo na spoplatnené okruhy sa dá dostať bočnými trasami, ktoré nie sú spoplatnené, ale pri námatkovej kontrole si vstup doplatíš.

Záver modrého okruhu je zaujímavý nielen skalnými chodbami, ktoré lemujú masívne pieskovcové veže, ale aj 300 schodmi, ktoré vedú na hrad Střmen. Výstup je na vlastné riziko a na vyhliadkovú plošinu sa zmestí len cca 8 osôb. Za mňa výhľad nič moc, no tie schody sú výživné.


Naposledy spomeniem, že na každom kroku sa nachádza skala, ktorá svojím tvarom niečo pripomína a má aj svoje pomenovanie. Mne sa najviac páčil kreslený pes Snoopy.

Masívne pieskovcové vežeSkalný útvar – podobizeň psa Snoopy

Adršpašsko-teplické skaly si držia prvenstvo najväčšieho skalného mesta v strednej Európe. Skalné labyrinty sú úchvatné nielen masívnymi pieskovcovými vežami, ale i bujnou zeleňou, ktorá umocňuje silu prírody. Absolvuj malý alebo veľký okruh a o zážitky máš postarané.

Zhrnutie

  • Názov: Adršpašsko-teplické skaly
  • Lokalita: CHKO Broumovsko, Česká republika
  • Značenie: prehľadné značenie
  • Obmedzenie: žiadne
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 6:00 hod.
  • Parametre: 12,5 km, stúpanie 770 m
  • Typ: okruh
  • Možnosť parkovania/spoje: spoplatnené a treba si ho kúpiť vopred
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
keyboard_arrow_up