Test: Sutro S - okuliare do každého počasia aj športu

Okuliare ktoré vidíš na každom treťom športovcovi. Sú naozaj také dobré, alebo len štýlové? V tomto článku si rozoberieme prečo som aj ja prešla na Oakley Sutro S.

Slnečné okuliare sú základom pre každého človeka, ktorý trávi veľa času v horách. Či je to povinná výbava alebo nie, môžeme vidieť pri extrémoch, ako sú výstupy Himalájistov. Absolvujú túry do výšky 8 000 + po snehu, kde slnko nielen žiari do očí, ale sa aj odráža od snehu, ľadu či vody.

Oakley Sutro SOakley Sutro S na bicykli

Výber okuliarov v minulosti

Mňa osobne používanie správnych okuliarov do rôzneho počasia vyškolilo poriadne. Chcela som mať pekné a štýlové okuliare, ktoré na mne aj dobre vyzerajú. Vyberala som si viac menej podľa vzhľadu. Predpokladala som, že každá značková vec bude mať základné filtre a nebudem musieť riešiť, či to dostatočné je alebo nie je. V Himalájach predsa nežijem a Tatry majú do tých +- 2 600 m n. m.

test Oakley Sutro S

Migrény?

Opak bol však pravdou, opakujúce sa migrény po zimných výstupoch, mi začali robiť ukrutné problémy. Nechápala som čo a hlavne prečo sa mi to deje. Vôbec mi nenapadlo, že to mohlo byť zo zle zvolených okuliarov. Po tom, ako som však jeden večer ostala na infúziách z neskutočnej migrény, sprevádzanej nielen ukrutnou bolesťou hlavy a zvracaním ale aj pokazeným večerom na spoločenskej akcii. Začala som veľmi intenzívne riešiť otázku prečo? Doktori mi dali lieky, no to mi nestačilo.

Oakley Sutro S na snowboardelyžovanie s Oakley Sutro S

Prečo práve ja…

Diagnóza pomôž si sám začala. Najčastejšie som mávala migrény pri väčších výkonoch na skialpoch a silnom slnku resp. miernou difúzkou nad ktorou bolo silné slnko. No a čo ďalej? Málo vody? Tej som pila veľa, aby som vylúčila najpravdepodobnejší možný dôvod. Sladké posilňuje migrénu, ale ja a sladké kamaráti nie sme. Keď ma „vycukrí“, jedine vtedy použijem hroznový cukor.

Migréna vždy prišla až doma, keď som sa dostala do fyzického pokoja. Stále nechápem... Jeden deň som sa však rozprávala s kamarátom, ktorý je záchranárom, no a len tak medzi rečou padlo, či nemám slabé slnečné okuliare, pretože silné slnko mi môže spôsobovať bolesti hlavy. Podvedome som si to uložila v pamäti a sem-tam som začala premýšľať aj nad touto alternatívou.

Oakley Sutro S

Slnečné okuliare ako príčina

Pozrela som sa na svoje okuliare, ktoré som dovtedy nosila, no ich špecifikácia ukazovala, že ochranu pred UV majú. No tu prišlo zamyslenie - sklá, ktoré som nosila, neboli na krásne slnečné dni, ale do zlého počasia a boli ako sa hovorí „rozjasňujúce”. Prepúšťali 53 % svetla, čo je dosť veľa. Vytvárajú kontrast v zlom počasí. No je to jasné. Okamžite som sa rozhodla vymeniť okuliare. Otvorila som náš web a začala pozerať po kvalitných okuliaroch a, samozrejme, v prvom rade detailnejšie po typoch skiel.

Oakley Sutro S

Čo tak Oakley Sutro ?

Pocitovo sú moje oči veľmi uvoľnené aj v silnom a jasnom slnku, a to som jednoznačne potrebovala.
Presne tak, nosí ich veľa športovcov na cyklistiku. Mne sa však páčilo ich mohutnejšie sklo, ktoré pokryje celé zorné pole oka. Chcela som si objednať teda tieto. No pred tým, ako som to spravila, dostali sa mi do rúk v našom showroome. Mojou poslednou podmienkou, ktorú som mala, bolo to, či v nich budem vyzerať dobre a to ma donútilo nekúpiť si ich. Vyzerala som v nich trošku stratená. Vtedy ma však kolegovia upozornili, a povedali mi, že majú pre mňa riešenie. Sutro S je menšia verzia týchto „nadupancov“. Ani chvíľu som neváhala. Jediným problémom ktorý som riešila bolo to, ktoré z nich si objednať. Čierne, červené, modré? No popravde, ešte mi nikdy nesadli žiadne okuliare tak, ako tieto (dnes už mám 3 rôzne modely).

Oakley Sutro S, zlaté sklá

Prísny výber

Vybrala som si čierne so zlatými sklami Oakley Sutro S Prizm 24K kvôli ich špecifikácii.
  • PRIEPUSTNOSŤ SVETLA: 11 % - perfektné
  • SVETELNÉ PODMIENKY: jasné svetlo - presne pre mňa

Poďme sa na to pozrieť…

Oakley Sutro S, MTB

Ochranný obal

Sú zabalené v pevnom ochrannom obale na zips, v ktorom je ďalšie sťahovacie látkové vrecko a jeden typ nosníkov naviac. Ja okuliare neberiem ako spotrebný materiál a tvrdý obal je pre mňa povinnou výbavou, keďže stále niekde cestujem a chcela by som, aby mi vydržali čo najdlhšie nepoškriabané.

Rám pre užšie hlavy

Musím povedať, že všetkým kamarátom a kamarátkam, ktorí si ich vyskúšali, okuliare veľmi pristali. Môžem teda vyhlásiť, že sú podľa mňa určené nielen pre všetky ženy, ale aj pre mužov s užšou tvárou. Pri zmenšení rámu Sutro, si Oakley stále zachováva dostatočné krytie zorníka. Okrem toho je to aj rovnaký klasický celorámový dizajn Sutro a zakrivenie rámu pri uchu. Nosníky sú ľahko tvarovateľné a mohutnejšie ako pri všetkých typoch športových okuliarov.

Oakley Sutro S

Čo je PRIZM 24K?

Okuliare, ako píšem vyššie, som si nevybrala podľa čierno-žltej farby, ale podľa funkcie skla, ktorá sa nazýva Prizm 24K. Tento typ je súčasťou kolekcie skiel Oakley na každodenné nosenie, ktoré sú navrhnuté tak, aby zlepšovali kontrast a farbu, no zároveň znižovali oslnenie. Zatiaľ čo Oakley májú veľa jasných farieb skiel, ako napríklad Prizm Ruby a Ice Iridium. Pre mňa 24K prizm (označenie pre zlato - v tomto prípade zlatú farbu), vyvoláva veľmi príjemný pocit jasného videnia, no zároveň nie agresívneho.

Doslova, ako keď pridám filter na fotke s teplejšími farbami. Pocitovo sú moje oči veľmi uvoľnené aj na silnom slnku, a to som jednoznačne potrebovala. Ak chcete dať prednosť sklám, ktoré fungujú v rôznych podmienkach, Oakley odporúča Prizm Tungsten.

Oakley Sutro S, Prizm 24K

Stoja za to?

Turistika, beh a cyklistika sú mojou neodmysliteľnou súčasťou takmer každý deň.
Odporučila by som ich určite ľuďom, ktorí sú citliví na silné svetlo, alebo majú radi príjemné teplejšie farby, ako ja. Ďalej, samozrejme, tým, ktorým sa páči čierno-zlatá kombinácia. Určite stoja za to, a odkedy ich mám, som spokojná. Žiadna migréna, a to nie je všetko. Zaobstarala som si ešte jedny, lebo ich využívam naozaj celoročne. Zvolila som rovnaký model, ale so sklami Prizm Sapphire. Hodia sa mi naozaj do každej prilby.

Oakley Sutro S Prizm Sapphire

Prečo aj Prizm Sapphire?

Tieto okuliare majú tmavomodrý rám a tmavomodré sklá. Dobre ladia k čierno-zlatým, ale aj k mojej modrej prilbe. Prizm Sapphire, sú určené do podmienok nielen, kde je silné slnečné svetlo, ale aj tam, kde sa odráža slnko od vody alebo snehu. Teda presne také okuliare, aké využijem hlavne v zime. Vytvárajú aj dobrý kontrast, takže pri rýchlych zjazdoch viem rozoznať všetky nerovnosti veľmi jednoducho.

Oakley Sutro S Prizm Sapphire s prilbou

Kompatibilita s prilbami

Prešlo mi očami dosť veľa okuliarov, a kým to človek nezažije ani by neveril, aké problémy môžu narobiť okuliare, ktoré nechcú sadnúť do prilby. Sutro S mi sadli či do cyklistickej, tak aj do horolezeckej resp. skialpovej. V dnešnej dobe, kedy denne robím jeden z týchto športov, je to pre mňa určite veľmi dôležitý a priam rozhodujúci faktor pri výbere okuliarov. Dokonca majú na bokoch pogumovanie (okolo loga) a síce som to nenašla v špecifikáciách, táto časť akoby držala o prilbu a celkovo držali na hlave ešte lepšie.

Oakley Sutro S zalté

Lezenie, beh, skialpy, turisitka

V týchto okuliaroch môžem naozaj všetko. Používam ich hlavne počas slnečných dní, ale povedzme si rovno, tých bolo toto leto a taktiež v zime viac než dosť. Pri skialpe ich mám hlavne na výšľap a dokonca aj keď jemne fúka. Dám si na hlavu kapucňu a nepotrebujem vyberať veľké lyžiarske okuliare. Úplne mi postačujú tieto, keďže majú mohutné sklá. Dokonca ich používam aj pri kratších zjazdoch, keď veľmi nefúka. Turistika, beh a cyklistika sú mojou neodmysliteľnou súčasťou takmer každý deň.

Záver

Problémy s migrénou som vyriešila vďaka tmavším sklám od Oakley. Výberom modelu Sutro S som spojila pekné a štýlové okuliare s kvalitnými sklami. Pocitovo boli moje oči úplne uvoľnené aj pri silnom jasnom žiarení slnka, či už v zime alebo v lete. Nenechajte sa pomýliť, Sutro S majú veľké sklá, so stredne veľkým rámom oproti pôvodným. Model Sutro S ponúkajú rovnako kvalitnú optiku, ako model Sutro, len v menšom balení.
Zdroj fotografií: archív MTHIKER
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Ako dopadla moja prvá skúsenosť s prírodným materiálom z produkcie talianskej značky Karpos v podobe termo trička?
Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Black Diamond sa stala jednou z najznámejších značiek outdoorového vybavenia na celom svete. Svoje miesto si vybudovala vďaka inováciám a neustálemu vývoju.
Test: Inovatívny výkon v hybridnom prevedení bundy od Black Diamond

Test: Inovatívny výkon v hybridnom prevedení bundy od Black Diamond

Hybridná bunda, ktorá si našla miesto nielen v mojom šatníku, ale využívam ju aj na rôzne outdoorové aktivity.
keyboard_arrow_up