Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.

Mám rada odľahlé miesta hôr. Je to tam, kde vedú dlhé turistické chodníky, no tie výhľady a ticho naokolo stoja za to. Miesto kde sme sa vybrali tento raz, môže byť pre veľa z vás málo známe. Bod medzi slovenskými a poľskými Tatrami, zároveň medzi Západnými a Vysokými, aj keď Hladké sedlo a Sedlo Závory patria už do Vysokých Tatier. Prečo? Medzi Západnými a Vysokými Tatrami sa nachádzajú turisticky nedostupné Liptovské kopy, no toto jedno sedlo je súčasťou ich hrebeňa, ktorý sa spája s poľskými Tatrami.

turistika v Tatrách

Podbanské – štart

Túru môžeš začať z Podbanského. Máš dokonca dve možnosti – Tichou dolinou alebo Kôprovou. Ak ideš všetko pešky, ideálne je to zokruhovať. My sme sa však vybrali Tichou dolinou, kde sme použili bicykle a takto si túru poriadne uľahčili. Cyklochodník vedie až takmer do záveru doliny. Bicykle sme zamkli spolu s ďalšími, ktoré tam už boli a začali sme šliapať.

Výhľady sú síce úchvatné, no posledné kroky do Sedla Závory ti vezmú dych úplne.
Ak sa budete zaujímať, či je bezpečné tam bicykle nechať, my sme tam nechali e-biky. V úvode aj závere sme stretli lesnú stráž, ktorá by si určite všimla, ak by niekto rezal zámku. Takže aj keď sa tu možno rozvíri diskusia na túto tému, ja som už nechala biky aj e-biky na rôznych miestach. Myslím, že v horách je to posledné miesto, kde by Vám ho niekto ukradol.

ebikom do Tatier

Bikom v Tichej

Jazda na bicykli zbehla naozaj rýchlo. Ušetrili sme na 12 kilometroch až 3-4 hodiny chôdze. Peši prechádzame z asfaltu na lesnú cestičku asi jeden kilometer do Zadnej Tichej doliny. Pri veľkom smerovníku bočíme na červenú značku. Tu nás už čaká len stúpanie. Kráčanie je však veľmi príjemné, míňame až 3 horské potoky, kde sa človek môže ovlažiť či nabrať si vodu. V tomto teple to je naozaj potrebné. Potom ako vyjdeme z lesa, neviem, kam sa skôr pozrieť. Výhľady do doliny a na hrebene sú neopísateľne krásne. Všetko je také nedotknuté a prirodzené.

Tichá dolina, Vysoké Tatry

Červenou do sedla

Je to raj pre dušu.
Široko-ďaleko nevidíme voľným okom žiadneho turistu. Stretávame len jednu partiu, ktorá bola čistiť chodník. Staršie tetušky a ujo s krompáčmi v ruke a odkazom „Je tam hrozne teplo, ani nechoďte“. No veru, museli sa narobiť poriadne. Chodník je krásne vyčistený, vykosený a upravený. Stalo sa mi asi prvýkrát v živote, že som na takéto niečo narazila. Niekto sa naozaj stará o naše chodníky a upravuje ich. Myslela som si však, že to budú mladí ľudia. Nestihla som sa však opýtať, či je to ich práca alebo to robia dobrovoľne.

turistika vo Vysokých Tatrách

Sedlo Závory

Vychádzame záverečnú časť, ktorá sa zvažuje doľava a už vidíme náš cieľ. Hladký štít sa pýši medzi Sedlom Závory a Hladkým sedlom. Presne tam smerujeme. Výhľady sú síce úchvatné, no posledné kroky do Sedla Závory ti vezmú dych úplne. Otvorila sa nám celá Kôprová dolina a Temnosmrečinská. Výhľady od Kriváňa až na Mengusovský štít. Človek ani nevie, kam sa skôr pozrieť.

turistika so Zlatým Bažantom, Radler
Dávame si pauzu. Je naozaj teplo. Vyberám vychladený Zlatý Bažant Radler 0,00 % a vychutnávam si ho plnými dúškami. Do toho nejaký ten rožtek a oddych môže začať. S Adamom si prezeráme kopce a miesta, ktoré z tohto bodu vidíme. Je to raj pre dušu.

Ako pomaly odchádzame ešte vyššie, do Hladkého sedla, prichádza po chodníku z Tichej doliny rodinka s deťmi. To sú prví turisti, ktorých sme dnes na chodníku videli. Do toho sa z Kôprovej doliny vynára ďalšia dvojica, ktorá išla naopak na bicykli do tejto doliny a tiež sa potom zvezú naspäť. Dnes tu okruh nešiel nikto. Predsa je to veľa kilometrov a všetci sme si takto pomohli.

Zlatý Bažant na turistike, turistika, Vysoké Tatry

Hladké sedlo

Traverzový chodník a pár výškových naviac, ani 10 minút a sme v Hladkom sedle. Tu sa nám otvára pohľad na Dolinu piatich poľských plies a dokonca vidíme až na Rysy. V Poľsku turistika naozaj fičí. Veľmi ľahko sa vďaka veľkému počtu turistov orientujeme. V Závrate neviem ľudí ani spočítať, o Kozom chrbte ani nehovorím. Je to extrémne veľa ľudí. My tu, pár stoviek metrov od nich, stretávame 8 ľudí za celú túru. Toto je naozaj raj. Pokocháme sa výhľadmi a ide sa naspäť.

turistika, kopce

Cesta domov

Klesanie bolo veľmi príjemné, neboli žiadne strmé úseky. Teplo však naberá na sile a my sa už nevieme dočkať vetra vo vlasoch cestou dole na bicykloch. Za necelú hodinku sme pri nich. Odomykáme, berieme prilby a ide sa dole. Vychutnávame si výhľady na Kriváň a už sme pri aute. Táto túra bola naozaj jednou z mojich obľúbených. Keďže sa tu v zime človek nedostane, je to ideálny kompromis k mojej Žiarskej doline, kde som v zime varená-pečená.



Zhrnutie

  • Názov: Hladké sedlo, Sedlo Závory
  • Lokalita: Vysoké Tatry
  • Značenie: žltá a červená značka
  • Obmedzenie: dostupné len počas letnej turistickej sezóny
  • Náročnosť: 3/5 s bikom, pešo 5/5
  • Trvanie: 4 hodiny čistého času
  • Parametre: 24 km/350 m prevýšenie bike, pešo 10 km/750 m prevýšenie
  • Typ: dolina, sedlo, hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovisko na Podbanskom – zadarmo

Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
Zdroj fotografií: Adam Milo
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Plánuješ v najbližšej dobe vybehnúť na nejaký z tatranských vrcholov? Slavkovský štít v jesennom šate bude určite tou správnou voľbou.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
keyboard_arrow_up