Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Hľadáte klenot ukrytý v Západných Tatrách? Vyrazte objaviť Juráňovu tiesňavu, kúzelné miesto ukryté na hranici Slovenska a Poľska.

Náučné chodníky sú skvelou voľbou, ak plánujete rodinné túry s deťmi. Cestou vás zabavia a trošku „dovzdelávajú” informačné panely, kde sa dozviete zaujímavé informácie o jednotlivých javoch, objektoch, histórii či prírodných úkazoch, ktoré budete mať cestou.

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny, turistika s deťmimalá turistka, deti na turistike

Troma dolinami s trojročnou turistkou

...je považovaná za jednu z najkrajších roklín na Slovensku a tento titul jej právom patrí.
Ak sa vyberiete do Juráňovej doliny, čaká vás kratšia prechádzka troma dolinami. V komornom rodinnom zložení s trojročnou Barborkou sme začali v Oraviciach, kde sme odparkovali auto na parkovisku pri termálnom kúpalisku Oravice. Čaká nás nádherný letný deň, slniečko, príjemná teplota, kde tu malý mráčik na oblohe a celkom „turisticky” naladená Barborka.

rodinný výlet, rodinná turistikaturistika s deťmi

Čakala nás prvá z troch dolín, Tichá dolina, ktorá je v úvode, čo sa terénu týka, trošku nezáživná, asi 3 km sme kráčali asfaltovou cestou. Nudu nám vykompenzovali nádherné výhľady na všetky strany, žblnkotajúci potok a zvuky zvoncov pasúceho sa stáda oviec.

ovečkyJuráňovou tiesňavou cez tri doliny

Priamo pri ceste na lúke je vyhliadková veža s obrovským bezplatným ďalekohľadom, okolitá krajina a lúky sú z veže ako na dlani. Pri salaši U baču sme si kúpili syrové výrobky a čochvíľa sme sa dostali k rázcestiu pod Šatanovou, odkiaľ to bol už len kúsok lúkou k ústiu Juráňovej doliny. Pred vstupom do tiesňavy hlási Barborka oddychový čas. Dali sme si dlhšiu prestávku na občerstvenie a posilnenie, posed je priamo pri smerovníku.

Juráňovou tiesňavou cez tri dolinyturistika s deťmi

Juráňova dolina a Tiesňavy

Juráňova dolina s Tiesňavami je samostatným náučným chodníkom, informačné tabule sú venované flóre, faune, tiesňave, ochrane prírody a ťažbe železnej rudy. Samotná tiesňava Juráňova dolina je považovaná za jednu z najkrajších roklín na Slovensku a tento titul jej právom patrí. Náučný chodník vedie asi jeden kilometer dlhou roklinou, ktorou preteká Juráňov potok, no Juráňova dolina je oveľa dlhšia.

Juráňovou tiesňavou cez tri dolinypotok


Barborku z bezpečnostných dôvodov posadíme do turistického nosiča. Perfektný výhľad má zaručený a ja istotu, že neskončí v potoku. Občas je potrebné použiť reťaze, prípadne rebrík, pridržať sa steny, ale nie je to nič náročné. Tiesňava ponúka nádherné scenérie, celou trasou nás sprevádzajú menšie či väčšie vodopády.

Juráňovou tiesňavou cez tri dolinyrodinný výlet

Zaujímavosťou sú aj pozostatky drevenej cesty, naprieč potokom sú položené drevené kmene. Cesta slúžila na zvážanie železnej rudy, ktorá sa ťažila pod Veľkou Furkaskou, no zničila ju povodeň.

turistika s deťmitip na rodinný výlet

Ani sa nenazdáme a sme na konci rokliny. Čaká nás krátky, ale strmší výstup do sedla Umrlá, najvyššieho bodu na trase. V sedle si dáme krátky oddych, stretávame poľského turistu a po krátkej pauze pokračujeme strmo dole lesnou cestou. Bežne to trvá pár minút, mne s Barborkou to ide trošku pomalšie aj hore, aj dole.

kam s deťmi na SlovenskuSedlo Umrlá

Bobrovecká dolina so záverečným bonusom

Asfaltkou sme prišli, asfaltkou aj končíme, v poslednej doline - Bobroveckej. Tá je z oboch strán lemovaná nádherne rozkvitnutými lúkami a celou dolinou preteká Bobrovecký potok.

krásy Slovenska, príroda
Ako kráčame najprv míňame horáreň Bobrovec, neskôr horáreň Peciská. V závere trasy sa nachádza pre nás malé prekvapenie, zaujímavé miesto, a to rašelinisko Peciská, určite sa oplatí odbočiť na drevený chodník a preskúmať okolie.

rodinný výlet na SlovenskuJuráňovou tiesňavou cez tri doliny

Prechádzame posledné metre a pomaly sa blížime k záveru našej okruhovej trasy v Oraviciach. Ak hľadáte nenáročnú a rozmanitú trasu bez návalu turistov, vhodnú aj pre menej skúsených alebo začínajúcich turistov, prípadne deti, tento okruh určite splní všetky očakávania.

Zhrnutie

  • Názov: Juráňova dolina
  • Lokalita: Oravice
  • Značenie: červená a modrá značka
  • Obmedzenie: dostupné len počas letnej turistickej sezóny
  • Náročnosť: 2/5
  • Trvanie: 3 hod
  • Trasa: Náučný chodník Juráňova dolina začína v Oraviciach a prejde trasu Rázcestie Pod Šatanovou – Juráňova dolina ústie – Sedlo Umrlá – Rázcestie pod Umrlou – Rázcestie pod Suchou dolinou – Oravice.
  • Parametre: 10 km/250 m
  • Typ: dolina, tiesňava
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovisko Oravice platené
  • Mapka/GPX: Strava
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
katkaadventures 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Obliekame najmenších do chladných dní

Obliekame najmenších do chladných dní

Sedieť s deťmi doma za oknom a frflať na „škaredé“ jesenné či zimné počasie je najjednoduchšie.
keyboard_arrow_up