Trek popod Matterhorn – ikonickú pyramídu Švajčiarska

Roky som pozeral na všetky tie nádherné Alpské fotky a hovoril som si: „Musí to byť krásne, raz tam chcem ísť.“ Býval to len detský sen. A zo sna ma vytrhla kúpa letenky.

Matterhorn je často považovaný za najkrajšiu horu sveta. Vďaka nádhernému prostrediu a takmer
Raňajkovať Toblerone s pohľadom na Matterhorn? Prečo nie?!
dokonale pyramídovému tvaru láka množstvo milovníkov hôr.
Preslávený je tiež vďaka čokoláde Toblerone, ktorej tvar bol inšpirovaný práve týmto vrchom. Rozlieha sa na hranici Talianska a Švajčiarska, pričom tri zo štyroch stien patria Švajčiarsku. Vypína sa do výšky 4 478 m n. m. My sa naň pozrieme počas trojdňového treku z talianskej strany.

Matterhorn

Cesta do dediny Cervinia

Našu cestu začíname na letisku Viedeň. Lietadlo nám odlieta do Milána, odkiaľ cestujeme autobusom až do dediny priamo pod Matterhornom. Je ňou známe lyžiarske stredisko Breuil-Cervinia, kde mnohokrát pretekala aj Petra Vlhová. Už počas cesty dolinou v autobuse si lámem krk počas toho, ako pozerám na tú výšinu nado mnou. Je to sto, ba tisíckrát väčšie a krajšie, ako na internete či v časopisoch. Autobus zastaví na parkovisku a s kamarátom sa vydávame na túru.

Matterhorn z Cervinietip na výlet vo Švajčiarsku

Začíname vo výške okolo 2 000 m n. m. Máme v pláne len kratší pochod, keďže je už neskoré popoludnie. Kráčame po červenej značke číslo 15 s názvom Tour de Cervin. Monte Cervino je totiž taliansky názov Matterhornu. Po približne dvoch hodinách chôdze prichádzame k jazeru Lago Diga del Goillet. Otvára sa pred nami pohľad na Matterhorn v plnej kráse zapadajúceho slnka. Neviem sa vynadívať.

kam na výlet do zahraničiavýlet na hory

Kde budeme spať?

Už pri plánovaní sme počítali s prespávaním v stane. V talianskych Alpách je vo všeobecnosti zakázané kempovanie. Myslí sa tým však celodenne rozložený stan, varenie a podobne. Postaviť si stan dočasne ako útočisko, je možné zvyčajne od 20:00 do 8:00, teda od súmraku po východ slnka, avšak len na nocovanie. Využívame teda túto možnosť a zostáva nám len nájsť si rovinu a závetrie na pokojný spánok.

turistika v zahraničí
Ráno bola obloha bez jediného oblaku. Postupne sme sledovali, ako sa slnko pomaly dvíha a osvetľuje všetky štvortisícovky navôkol. Raňajkovať Toblerone s pohľadom na Matterhorn? Prečo nie?

výlet na Matterhornturistika vo Švajčiarsku

Druhý deň – na hranici krajín

Po rannej „kochačke“ skladáme stan a vyrážame ďalej. Pokračujeme stále vyššie a vyššie po čiernej značke číslo 16 a dostávame sa k Laghi delle Cime Bianche, čo v preklade znamená „Jazerá bielych vrchov“. Tam si dávame druhé raňajky a sušíme stan od rosy.

Laghi delle Cime Bianche
Potom sa napájame na značku žltej farby s označením TMR. Prechádzame rôznym terénom. Začína sa vytrácať zeleň a všade navôkol sú bielosivé skaly. Veľmi nám to pripomína Pakistan, veď posúďte sami.

kam na turistiku, zahraničie, turistikatip na turistiku

Nádhernú Alpskú scenériu dotvárajú horské lúky, kamenné polia či ľadovce.
Po približne troch hodinách chôdze prichádzame na priesmyk Theodul Pass, ktorý je zároveň hranicou medzi Talianskom a Švajčiarskom. Výhľad na Matterhorn z výšky 3 350 m n. m. je už o niečom inom a jeho tvar začína viac pripomínať pyramídu. Z každej strany vyzerá úplne inak. Na druhej strane sa nám otvára výhľad na obrovský ľadovec. Vidíme najvyššie dostupnú lyžiarsku lanovku Európy – Klein Matterhorn (3 883 m n. m.) a tiež medzi horolezcami známy Breithorn (4 164 m n. m.)

kam na výletvýlet do Talianska

Po výdatnom obede na chate v priesmyku začíname zostup dolu späť po žltej značke. Okolie postupne mení farby a opäť sa nám naskytá iný pohľad na Matterhorn. Odkláňame sa na čiernu značku číslo 15 a smerujeme na Plan Maison, medzistanicu lanovky, v okolí ktorej plánujeme postaviť stan. Cesta dolu nám trvala približne tri hodiny. Slnko pomaly zapadá, a tak rozkladáme stan. Urobím ešte zopár záberov.

Mont BlancMatterhorn

Nočné pozorovanie

Výhodou stanovania je to, že ste pomerne ďaleko od svetelného smogu v závislosti od toho, kde to zložíte. Cervinia je skutočne malá dedina a nevyžaruje toľko svetla. Široko navôkol nie je žiadne veľkomesto, a tak si vychutnávame nočnú oblohu plnú hviezd. Neskôr v noci zahliadneme aj rameno Mliečnej dráhy. Únava sa bije s úžasom a nám sa nechce spať.

Tretí deň – zostup dolu

Posledný deň nás čaká len zostup dolu. Opäť rovnaký rituál skladania a sušenia stanu. Po rýchlych raňajkách začíname kráčať v príjemnom chládku po červenej značke. Dnes je to len necelá hodina, 2 kilometre a klesanie 300 metrov.

tip na výlet do hôr, Matterhorn

Jednoduchý treking pod najvyššími horami Európy

Viacdňová túra s nocovaním v stane umožňuje skutočný outdoorový zážitok komukoľvek. Nádhernú Alpskú scenériu dotvárajú horské lúky, kamenné polia či ľadovce. A k tomu všetkému vás bude celý čas sprevádzať Matterhorn.

Zhrnutie

  • Názov: Trek popod Matterhorn
  • Lokalita: Cervinia, Taliansko
  • Značenie: prehľadné tabule - červená, čierna, žltá
  • Obmedzenie: dostupné celoročne
  • Náročnosť: 3/5
  • Trvanie: 2 dni s prespávaním alebo 11 hodín za jeden deň naľahko
  • Parametre: 24km/1450 m, deň 1. – 5 km/600 m/2 h, deň 2. – 15 km/900 m/6 h
  • Typ: viacdenná/jednodňová túra
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovisko v dedine Cervinia, tri autobusy denne
  • GPX: sekcia Výjazdy
  • Zdroj fotografií: archív autora
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    maliskajakub 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

    Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

    Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.
     Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

    Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

    Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
    Krásna hrebeňovka v kosovských horách

    Krásna hrebeňovka v kosovských horách

    Ako som sa dostala na jednu z najkrajších hrebeňoviek, aké som kedy videla.
    keyboard_arrow_up