Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.

K Volovským vrchom mám špecifický vzťah. Je to pohorie, ktoré som celé detstvo mala len na skok od domu. Miesto, kde som sa aj v dospelosti čoraz viac vracala a stále tu trávim dosť veľa času. Najradšej zo všetkého mám ten pokoj, ktorý tu vždy nájdem.

Volovské vrchy sú pomerne rozsiahle pohorie, no ja som paradoxne najčastejšie zakaždým navštívila tie isté miesta, na ktoré sa stále rada vraciam. Galmus je oblasť, ktorú poznám najlepšie a rada ti ukážem pár pekných miest, ktoré sa dajú navštíviť za jeden deň.

Kňazovka

Kňazovka je nie veľký (840 m n. m.), no veľmi pekný kopec, ktorý sa vypína nad obcou Olcnava. Práve z Olcnavy sem vedie najkratšia trasa, žltá turistická značka, ktorou sme išli aj my. Ide o príjemný, nenáročný výstup, ktorý zaberie približne hodinu, pričom prekonáš 3,5 km a 400 výškových metrov.

Útulňa Dobrého pastiera na Kňazovke vo Volovských vrchoch
Kňazovka je známa najmä pre domácich a konajú sa tu aj bohoslužby, no mnohí turisti o tomto kopčeku ani len netušia. Oplatí sa však zavítať sem. Vrchol poskytne výhľady na Vysoké Tatry, Branisko, Levočské vrchy, celú Hornádsku kotlinu a v blízkej vzdialenosti je Spišský hrad a Dreveník. Najradšej sem chodievam na jeseň a v zime, kedy tu sú časté inverzie a je to jedna rozprávka. Tentokrát sme na inverziu ani ďalekosiahle výhľady šťastie nemali, no aj tak sme si tu vychutnali pohodový oddych a takisto Zlatý Bažant Radler 0,0 %.

Kňazovka, Volovské Vrchy

Šarkanova diera

Ďalej sa napájame na modrú turistickú značku a pokračujeme po hrebeni smerom na Poráč. Od rázcestia Borisová pokračujeme náučným chodníkom (zelená čiarkovaná značka) a kráčame hustým lesom stále nižšie a nižšie, až dorazíme k jaskyni.

Jaskyňa Šarkanova diera vo Volovských vrchoch
V tejto oblasti je roztrúsených množstvo vápencových útvarov, strmých brál a jaskýň.
Šarkanova diera je verejnosti voľne prístupná jaskyňa. Dosahuje dĺžku až 177 m a ak ju chceš preskúmať, nezabudni na nabitú čelovku a pamätaj na každý krok. Vedľa nej sa nachádza ešte jedna, menšia jaskyňa Chyža, ktorá však prístupná nie je. Obidve jaskyne boli obývané v mladšej dobe kamennej a bolo tu objavených množstvo pravekých nálezov.

Jaskyňa Šarkanova diera vo Volovských vrchoch

Vysoký vrch

Po návšteve jaskyne ideme opäť za výhľadmi. Náučný chodník Šarkanova diera (červená čiarkovaná značka) nás dovedie na ďalší vyhliadkový vrchol - Vysoký vrch. Je to skôr taký vršok s výškou 874 m n. m. No výhľady z neho sú na všetky strany. Za dobrej viditeľnosti vidno Vysoké, Západné i Belianske Tatry, Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách, Slovenský raj, Spišský hrad, pohorie Branisko či Levočské vrchy. Na juhu zas lesy Volovských vrchov a Poráčskú dolinu. Z dedinky Poráč sem vedie len krátka, 15-minútová prechádzka, a odtiaľ to je doslova „za málo peňazí veľa muziky“.

Výhľad na Poráč
Poráč odporúčame určite navštíviť. Je to odľahlá skrytá dedinka zasadená uprostred Volovských vrchov s krásnym prostredím. Rekreačné stredisko Poráč park ponúka veľa možností na turistiku či cyklistiku, ale takisto aj relax a ďalšie športové aktivity. Skvelé tipy na túry nájdeš aj v článku od Nely. My tentokrát pokračujeme opačným smerom.

Sikľavá skala

Náučný chodník nás navedie až na zelenú turistickú značku, ktorou zamierime do Kamennej doliny. Najprv trasa vedie lesnými cestami a lúkami, kde si doprajeme ešte oddych a potom sa postupne dostávame do strmého náročnejšieho terénu. Klesáme popri Kamennom potoku, ktorým voda ledva tečie. Dominujú tu skôr vápence, ktoré tvoria jeho dno.

Prichádzame k najstrmšej časti, kde po mohutnej vápencovej skale steká (alebo skôr len kvapká) vodopád. Nazýva sa Sikľavá skala a dosahuje výšku 12 m. V tejto oblasti je roztrúsených množstvo vápencových útvarov, strmých brál a jaskýň. Kamennou dolinou zídeme až k kameňolomu v Olcnave, a tak ukončíme dnešný turistický okruh.

Vodopád Sikľavá skala vo Volovských vrchoch

Celá túra bola príjemná, nenáročná a zároveň nám ukázala pár pekných klenotov planiny Galmus. Toto bola len malá ochutnávka toho, čo Volovské vrchy ponúkajú. My sme vám ukázali iba pár z nich a verte, že len v tejto lokalite Galmusu je ich ešte omnoho, omnoho viac.


Zhrnutie

  • Názov: Kňazovka, Vysoký vrch, Šarkanova diera, Sikľavá skala
  • Lokalita: Volovské vrchy, planina Galmus
  • Značenie: prehľadné (žltá, modrá, zelená značka a náučné chodníky)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný okruh
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 5 hod
  • Parametre: 17 km/800 m
  • Typ: dolina, vrch, hrebeň, jaskyňa
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie v obci Olcnava, dobré aj vlakové spojenie
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Brdárka - v objatí ovocných stromov

Brdárka - v objatí ovocných stromov

Miesto, kde čas akoby zastal. Miesto, ktoré ťa prekvapí svojou malebnosťou. Poď sa pozrieť do čerešňových sadov na Gemeri.
keyboard_arrow_up