Devold - nie úplne obyčajné merino

Aké sú vlastnosti merino vlny a hodí sa vôbec na outdoorové aktivity? Čo všetko je za procesom výroby oblečenia od značky Devold?

Aby sme si zodpovedali na tieto otázky, navštívili sme továreň v Litve, kde je situovaná takmer celá výroba oblečenia od značky Devold. Pri návšteve továrne som ostala prekvapená, čo všetko je za výrobou každého jedného kúsku oblečenia. Šokovalo ma, aká „dlhá cesta“ to je, kým z chumáča vlny vznikne tričko. Na vlastné oči sme videli celý proces výroby od prvotných testov kvality cez šitie až po balenie a distribúciu k zákazníkom.

Okrem toho sme sa dozvedeli veľa o samotnom chove oviec a spolupráci značky Devold s farmármi. Keď človek zistí, koľko ľudí a práce stojí za každým jedným tričkom, hneď si to inak váži a ani tá cena sa zrazu vôbec nezdá prehnaná.

Panevežys, LitvaTováreň Devold, Litva

V tomto článku sa tú hŕbu informácií pokúsim čo najlepšie zhrnúť. Prejdeme si procesom výroby v továrni a navštívime aj ovečky na opačnom konci sveta. Zhrnieme si plusy a mínusy vlneného oblečenia a takisto si povieme, že nie je vlna ako vlna.

Odkiaľ sa vzala značka Devold?

Myslím, že Devold nie je potrebné nejak špeciálne predstavovať. No ak o tejto nórskej značke počuješ prvýkrát, v tomto článku sme si ju podrobnejšie predstavili. Devold tento rok oslavuje 170. výročie a dodnes vyrába oblečenie podľa dlhoročnej remeselnej tradície, samozrejme aj s využitím najmodernejších technológií. Je špičkou vo výrobe vlneného oblečenia počnúc merino termobielizňou, takisto svetrami a ďalšími funkčnými kúskami pre deti a aktívnych ľudí. Devold je držiteľom prestížnych certifikátov kvality ako WOOLMARK, OEKOTEX, NZFAP, ISO certifikáty kvality a pod.

Ako z vlny vznikne termo?

Hoci ide o Nórsku značku, takmer celá produkcia je od roku 2015 situovaná v Litve vo vlastnej továrni. Litva má dlhoročnú tradíciu textilného priemyslu a továreň v meste Panevežyš zamestnáva 350 pracovníkov. Zároveň je to blízko z Nórska, kde prebieha vývoj a testovanie. My sme mali možnosť túto továreň navštíviť a oboznámiť sa s celým procesom výroby. Postupne sme putovali 13. rôznymi miestnosťami, kde sme videli, ako sa vlákno vlny postupne mení až vznikne finálny produkt.

Kým sa jedno tričko dostane k zákazníkovi, musí prejsť až 30 rôznymi testami kvality a desiatkami rúk krajčírok a ďalších pracovníkov.
Začali sme v testovacej miestnosti, kde sa testujú vzorky vlny. Jednotlivé vlákna naťahujú, röntgenujú a ďalšími laboratórnymi testami sa testuje pevnosť, jemnosť a iné vlastnosti vlny. Látka sa zároveň viackrát perie, aby sa overila jej 100 % kvalita a predišlo sa následnému zrazeniu materiálu. Testuje sa napr. aj horľavosť tkaniny, keďže Devold vyrába samostatnú kolekciu „Devold Protection“, čo je nehorľavé oblečenie pre hasičov, pracovníkov na ropných plošinách, pracovníkov pracujúcich v zlievarňach, pod napätím a iných. Celý proces testovania sa opakuje viackrát počnúc surovinou, priadzou až po hotový výrobok.

Devold

Následne sme prechádzali cez sklad vzoriek, ďalej cez miestnosť na reguláciu vlhkosti a teploty, keďže každé vlákno musí mať presnú vlhkosť a teplotu pred ďalším spracovaním - pletením.

Pokračovali sme do miestnosti, kde sa z priadze pletie látka a vznikajú svetre, ponožky, tričká a ďalšie výrobky. Priadzu spracovávajú najmodernejšie stroje, ktoré sú obsluhované pracovníkmi. Videli sme výrobu rôznych druhov ponožiek od outdoorových až po ponožky z nehorľavých materiálov. Takisto tu vzniká „kostra“ svetrov, tričiek a ďalších kúskov oblečenia, ktoré sa ďalej posúvajú do rúk krajčírkam. V Škandinávii sú najviac obľúbené svetre, ktorých sa ročne vyrobí okolo 40 000 ks.


V naparovacej miestnosti sa látka následne perie a farbí podľa potreby. Prebiehajú tu ďalšie testy kvality, pracovníci zisťujú, či v látke nie je kaz a pod. Ak sa nájde nejaký defekt, kontrola označí problémové miesto a do výroby sa nedostane. Malé percento výrobkov, ktoré neprejde sitom kontroly, následne skončí v outletovom centre.

Devold

V ďalšej miestnosti rôzne moderné stroje vyrovnávajú a následne režú látky. Naraz sa reže až 7 vrstiev. Okrem toho tu ďalšie stroje a takisto krajčírky vyrezávajú z látky konkrétne tvary. Približne 20 % látky tvorí odpad. Ten sa následne triedi podľa kvality a recykluje. V inej miestnosti sa nachádza veľká mašina na stláčanie vytriedených zvyškov látky, ktoré sa potom ďalej predávajú.

Devold

Ovce žijú v prirodzenom prostredí na rozľahlých pastvinách, zabezpečené sú im tie najlepšie životné podmienky...

Ďalej sme postupovali obrovskou miestnosťou, kde je situovaná ručná práca krajčírok. V tejto miestnosti už vzniká finálny produkt. Krajčírky dolaďujú mnoho detailov, celkovo ide o 14 rôznych operácií, ako otláčanie loga, veľkosti, zošívanie jednotlivých dielov a pod. Manipulácia s tou najjemnejšou vlnou si vyžaduje špeciálne zručnosti a zaučenie jednej krajčírky trvá 1 celý rok, pokiaľ stopercentne ovláda prácu s vlnou.

Devold

Ďalej finálny produkt prechádza kontrolou kvality a nasleduje balenie, triedenie a príprava objednávok, čo má na starosti už sieť robotov. V sklade sa pripravujú balíky na doručenie.


Na záver nám na chvíľu dovolili nakuknúť do inovačnej miestnosti, kde vznikajú nové nápady a tvoria sa nové modely. Všetky novinky podliehajú prísnemu výberu pred zaradením do novej kolekcie.

Bolo fascinujúce vidieť, čo všetko je za výrobou. Kým sa jedno tričko dostane k zákazníkovi, musí prejsť až 30 rôznymi testami kvality a desiatkami rúk krajčírok a ďalších pracovníkov. Devold nedávno otvoril ďalšiu novú továreň v Lotyšsku, kde pracuje cca 80 zamestnancov a v pláne je otvorenie ešte jednej fabriky.

Za všetkým hľadaj ovcu

Výroba v továrni je len jedna časť skladačky. Druhá sa odohráva na opačnom konci sveta, na Novom Zélande. Značka spolupracuje s 25 tradičnými farmármi, s ktorými je Devold v osobnom kontakte a priamo od nich berú vlnu. Tento proces sa nazýva „sheep to shop“ a zaručený je tak presný pôvod a kvalita vlny. Tú najjemnejšiu merino vlnu neberú z celej ovce, ale len z konkrétnych častí po bokoch.

Časť vlny ešte pochádza z Uruguaja a časť aj z Nórska. Vlna z týchto lokalít sa používa prevažne na svetre a termo Duo Active. Najväčšiu časť, až 90 % vlny, berie Devold práve od farmárov na Novom Zélande. Prečo ale až z Nového Zélandu? Vhodné podnebie ovplyvňuje tvorbu najkvalitnejšej vlny a okrem toho tu ovce žijú v najlepších podmienkach, na čom si Devold zakladá.


Farmári dodržiavajú tzv. 5 práv týkajúcich sa zdravia, starostlivosti a podmienok, v ktorých zvieratá žijú. Ovce žijú v prirodzenom prostredí na rozľahlých pastvinách, zabezpečené sú im tie najlepšie životné podmienky a kvalitná prevencia a liečba chorôb. Choroby oviec sú liečené liekmi a nie bolestivými metódami, ide o tzv. „no mulesing“. Mulesing je odstraňovanie infikovanej vlny spolu s kožou zo zadku oviec, čo je pre ovce bolestivé a na Novom Zélande je táto metóda zakázaná, na rozdiel od iných krajín. Za oblečením od Devoldu stoja teda šťastné ovce a rovnako aj spokojní farmári.

Vlastnosti merino vlny

Pozrime sa teraz na vlastnosti merino vlny, jej výhody a nevýhody.

Plusy

  • Aj pri viacnásobnom použití tričko nezapácha, keďže vlna bráni rozmnožovaniu baktérií.
  • Zabezpečuje výbornú termoreguláciu. Vynikajúco absorbuje a odvádza vlhkosť, a tak zabraňuje prehriatiu v lete. Naopak, v zime výborne izoluje a aj keď je vlna mokrá, tak tričko nechladí a máme skôr pocit, že hreje. Funguje to tak, že vlna vďaka vysokej absorbčnej schopnosti vstrebe vlhkosť a keďže sa pot z tela odvádza, nemá nás čo chladiť a tým pádom tričko dobre izoluje.
  • Je veľmi priedušná.
  • Nedráždi pokožku (prírodný materiál).
  • Prirodzená ochrana pred UV žiarením vlny.
  • Je nehorľavá.
  • Je to prírodný, 100 % nezávadný materiál.
  • Materiál je ľahký a príjemný na telo.
  • Vlákno vlny je veľmi odolné, môže sa rôzne ohýbať a vydrží bez poškodenia veľmi dlho.


Mínusy a nástrahy

  • Pomalšie schne (na rozdiel od syntetických materiálov).
  • Vraj hryzie? Kvalitná a jemná merino vlna nehryzie, v styku s pokožkou sa vlas vlny ohne. Ale, samozrejme, niekto môže byť na merino citlivejší a nie každému musí vyhovovať. Pozor však, nie je merino ako merino.
  • Pozor na mole. Vlna je pre mole afrodiziakom a ľahko sa môže stať, že si pochutná na tvojom tričku.

Každé tričko sa vlastnosťami trochu líši v závislosti od úpletu.
Ak však budeš vlnené veci v skrini prekladať a necháš tam prúdiť čerstvý vzduch, mole by sa tam nemali dostať. Poistiť sa môžeš rôznymi arómami, ktoré mole odpudzujú. Účinná je napr. levanduľa, cédrové drevo, citrónová tráva, rozmarín, škorica a ďalšie. Dá sa to kúpiť bežne v drogérii vo forme vrecúšok alebo guličiek a stačí to dať do skrine a mole nemajú šancu.


Merino na outdoorové aktivity?

Merino vlna má teda špecifické a jedinečné vlastnosti, no ako pri všetkom, nájdu sa aj nevýhody. Vždy je to o akomsi kompromise a ako sa hovorí: „nikdy nevyhovieš všetkým“. Tak isto to platí aj v prípade merina. Nájdu sa ľudia, ktorí na merino oblečenie nedajú dopustiť a nosia ho v podstate dennodenne, od bežných činností až po intenzívne športové výkony. Iní ho zas uprednostňujú len na menej intenzívne aktivity. A niektorým merino jednoducho nevyhovuje.

Devold ExpeditionDevold Tuvegga

Myslím si však, že ak chceme využiť potenciál vlny, oplatí sa investovať do 100 % prírodných kúskov a pozerať sa treba aj na ďalšie parametre konkrétneho modelu. Jednotlivé modely od Devoldu sú konštrukciou prispôsobené a určené na konkrétne aktivity a podmienky. Niektoré hrejú viac a hodia sa do poriadných mrazov. Iné sú tenšie, priedušnejšie, prispôsobené na aktivity vyššej intenzity. Každé tričko sa vlastnosťami trochu líši v závislosti od úpletu - rozhoduje tu hrúbka vlákna (micron), gramáž tkaniny (g/1 m?), konštrukcia úpletu, atď. Preto pri výbere treba pozerať okrem kvality a pôvodu vlny aj na tieto parametre.

Ak sa chceš dozvedieť viac, sleduj video. V prvej časti videa ťa vezmeme priamo do výroby v Litve. V druhej časti si povieme viac o vlne a v tretej časti si predstavíme 5 rôznych termo tričiek, z ktorých každé je určené do iných podmienok.


Viac o modeloch spomenutých vo videu sa dozvieš v popise produktov na MTHIKER shope:

Samozrejme, je toho omnoho viac, v ponuke na MTHIKER shope nájdeš vlnené termo nohavice, ponožky, rukavice a ďalšie kvalitné kúsky.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER, Devold.cz
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Aké termo zvoliť? Merino alebo syntetiku? Čo tak oboje v jednom kúsku?
Video: Ako si vybrať outdoorové nohavice?

Video: Ako si vybrať outdoorové nohavice?

Outdoorové nohavice od výmyslu sveta, ale ako si vybrať tie správne práve pre teba?
Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
keyboard_arrow_up