Test: Čo očakávať od dehydrovaného jedla?

V čom spočíva príprava a ako chutí dehydrovaná strava od značky Lyofood? Ochutnali sme raňajky, polievku aj hlavné jedlo.

Priznám sa, že keď som sa prvýkrát stretla s dehydrovanou stravou, bola som voči nej trochu skeptická. Na prvý pohľad to na mňa pôsobilo ako nejaká instantná polievka či vifonka, ktoré u mňa nie sú ani zďaleka obľúbené a vo väčšine prípadov majú len umelé zloženie s umelou chuťou.

Časom som však tomu dala predsa len šancu. Začala som študovaním zloženia a spracovania týchto jedál. Okrem toho sa mi hneď v hlave vynorili ďalšie otázky: „Naozaj z tohto malého vrecúška ‚vyčarujem‘ plnohodnotné jedlo? A bude to vôbec dobre chutiť?“ V tomto článku sa dozvieš, ako to celé dopadlo.

Zloženie a spracovanie

Práve zloženie je niečo, čo ma veľmi príjemne prekvapilo. Ide o 100 % prírodné suroviny bez akýchkoľvek konzervantov a umelých látok. Každé jedlo je uvarené z čerstvých surovín s overenou kvalitou, to isté platí aj o dochucovaní.
Najdôležitejšie je hlavne naliať uvedené množstvo vody...

Následne sa pripravené jedlo šokovo zmrazí, čím sa zbaví až 98 % vody.
Takto lyofilizovaná (mrazom vysušená) strava niekoľkonásobne zníži svoju hmotnosť a zároveň si ponechá energetickú aj nutričnú hodnotu. Všetky minerály aj vitamíny zostávajú zachované. Vysušené jedlo je vákuovo zabalené do vrecúšok s trvanlivosťou 5 rokov, čo je, myslím si, dostatočne dlhá doba.

Dehydrovaná strava Lyofood - údaje na obale

Príprava

Zloženie a spôsob spracovania ma teda presvedčili. Ide sa variť. Spôsob prípravy je extrémne jednoduchý. Je to pekne zobrazené aj na obale každého jedla. Potrebné sú len 3 veci - jedlo, horúca voda a lyžica.

Postup je nasledovný:
    1. V prvom rade potrebuješ horúcu vodu. Ja som na zohriatie vody použila varič Jetboil, v ktorom to trvalo asi 1 min.

Dehydrovaná strava Lyofood - príprava
    2. Následne z vrecka odtrhneš vrchnú časť nad znovupoužiteľným uzáverom a z vrecka vyberieš malý „papierik“. Ten je určený na absorbovanie kyslíka v balení.

Dehydrovaná strava Lyofood - príprava
    3. Naleješ potrebné množstvo horúcej vody. Na vnútornej strane obalu sa nachádzajú 3 úrovne. Na obale nájdeš údaj, koľko vody potrebuješ. Vzadu je vyznačené, po ktorú úroveň je potrebné vodu naliať.

Dehydrovaná strava Lyofood - príprava
    4. Stačí už len zamiešať, uzavrieť a čakať.


    5. Po 9 minútach môžeš jesť priamo z vrecka. Pre pohodlnejšiu konzumáciu je lepšie odtrhnúť vrecúško na vyznačenom mieste pod uzáverom. Ak si chceš ale jedlo rozdeliť na viac porcií, môžeš jedlo konzumovať aj cez znovuotvárací uzáver, no vtedy potrebuješ dostatočne dlhú lyžicu – alebo sa proste trochu zašpiníš.

Expedičné jedlo Lyofood
Za 10 minút je navarené a naservírované. Najdôležitejšie je hlavne naliať uvedené množstvo vody, aby konzistencia bola taká, aká má byť. Takisto to treba dobre zamiešať, aby sa voda dostala do všetkých častí vrecka a nestalo sa, že napríklad v rohu ostane stále suchá strava. Pri polievke som na zamiešanie zabudla, no tam to až tak nevadilo, pretože polievka sa dala pekne pretrepať aj v samotnom vrecúšku.

Dobrú chuť!

V tomto teste zhodnotím chuť raňajkového menu, polievky aj hlavného jedla. Pozrieme sa aj na to, či sú dané porcie dostatočne veľké a ako by som ich vylepšila. Chuť každého jedla ohodnotím (čisto subjektívne) aj bodovo na škále od 1 do 10 (1 je najmenej chutné a 10 je najviac).

Kaša z prosa s malinami a mletou aróniou

Začnem raňajkami. Táto kaša bola na mňa trochu málo sladká. Neobľubujem vôbec presladené jedlá, no tu mi predsa len trochu sladkej chute chýbalo. Na obale je však uvedené, že ide o gluten free kašu, takže menej sladká chuť sa dala očakávať. Okrem toho je kaša veganská, je aj bez lepku, bez laktózy, takže vhodná je aj pre takmer všetkých ľudí s rôznymi diétami.


Vyskúšala som bežnú porciu, čo je na obale označované ako „small serving“. V pripravenom stave porcia váži okolo 350 g a má hodnotu 458 kcal.
...vlastnosti tohto jedla nesmierne ocenia najmä na rôznych lezeckých či turistických expedíciach.
Na raňajky to je pre mňa osobne úplne akurátna porcia, ktorá ma dostatočne zasýti.


Ja si na raňajkách celkom potrpím a obzvlášť kaše si pripravujem na desiatky rôznych spôsobov a vždy si ich doma vyšperkujem. Na to, že toto je expedičné jedlo, bola chuť veľmi dobrá, svieža a mierne kyselkavá. Osobne by som si do tejto kaše ešte primiešala malú odmerku proteínu, čím by som si kašu dosladila a takisto zvýšila podiel bielkovín.

Celkové hodnotenie: 7/10

Krémová hubová polievka s gorgonzolou a cestovinami

Pri polievke ma ihneď „omámila“ jej vôňa ešte v sušenom stave. Voňalo to vynikajúco – no dostala ma hlavne samotná chuť.

Polievka mi chutila najviac zo všetkých jedál a bola jednoducho výborná. Hlavne bolo cítiť, že sú to prírodné suroviny a keď to porovnám s nejakou instantnou polievkou, ktorú si sem-tam pripravujeme na viacdenných výletoch, tak sa to vôbec nedá porovnať. Ten rozdiel tu je obrovský, škoda len, že veľký rozdiel je tu aj v cene. Ako sa však hovorí – za kvalitu sa platí…


Opäť som mala bežnú porciu, ktorá mala po uvarení 370 g a kalorickú hodnotu 261 kcal. Toto by mi ako jediné jedlo určite nestačilo a ak by som sa chcela po celom dni poriadne najesť, bolo by to také chutné predjedlo.

Celkové hodnotenie: 10/10

Hlavné jedlo Chili sin carne

Vegetariánske menu zakončíme vegánskym hlavným jedlom. Konzistencia bola podľa očakávania. Keď sa tam dá predpísané množstvo vody, nie je čo pokaziť. Pri tomto jedle tvorí základ polenta, ktorá je skombinovaná s fazuľkami, paprikou, olivami a ďalšími ingredienciami na dochutenie. Chute boli vyvážené, všetko to spolu pekne hralo, ale osobne by som uvítala viac práve toho chili.

Keď už samotný názov má v sebe chilli, očakávala som, že jedlo bude aspoň trochu páliť. No chilli som v tomto jedle akosi márne hľadala a ani Viktor necítil nič pálivé, možno len malinký náznak. Treba však povedať, že pikantné veci si „dosť idem“ – niekto teda môže mať prah pálivosti úplne inde toto jedlo ho napokon môže páliť. Inak mi to chutilo a so štipkou chilli by to bolo super. Takto tomuto jedlu musím strhnúť 2 body.


Bežná porcia mala po uvarení 370 g a 271 kcal, čo je na hlavné jedlo dosť málo. Ak sa chceš dostatočne najesť, odporúčam to nakombinovať práve s polievkou, alebo treba siahnuť po veľkej porcii (big serving), ktorá má v uvarenom stave hmotnosť 500 g a nutričnú hodnotu okolo 481 kcal.

Celkové hodnotenie: 8/10

Nielen na expedície

Takáto dehydrovaná strava je označovaná aj ako expedičná – vlastnosti tohto jedla teda nesmierne ocenia najmä na rôznych lezeckých či turistických expedíciach. Ak sa chystáš absolvovať dlhý dobrodružný trek kdekoľvek vo svete, práve takéto expedičné jedlo môže byť riešením stravovania. No čo bežná turistika, hrebeňovky, dovolenky v horách a iné dobrodružstvá?

...toto jedlo ma presvedčilo, že dehydrovaná strava dnes už môže byť nutrične hodnotná a chutná.
Na bežnú jednodňovú turistiku nie je vôbec nevyhnutné brať si so sebou takúto dehydrovanú stravu. Samozrejme, ak si chce niekto dopriať na vrchole teplé výdatné jedlo, prečo nie? Myslím si však, že väčšina z nás si pri takýchto „jednodňovkách“ vystačí s desiatou z domu, ktorá môže mať tie najrôznejšie podoby, alebo si niečo pod zub dopraje na vysokohorskej chate.

Iné je to pri viacdňových prechodoch, kedy sa na pár dní zbalíme a vyrazíme do prírody s batohom na chrbte. V tomto prípade veľakrát musíme urobiť kompromis, čo si so sebou vziať a čo naopak nie je potrebné. Vtedy je každý ušetrený centimeter priestoru a najmä každý ušetrený gram niesmerne cenný.


Pamätám si, keď sme sa s Viktorom pred siedmimi rokmi vydali na hrebeňovku Nízkych Tatier, nabalení s ťažkými a veľkými 20 kg batohmi. Vtedy sme si nabalili konzervy tuniakov, chlieb a sladkosti. Dodnes si spomínam, ako sa mi zakaždým „uľavilo“, keď sa zásoby jedla míňali a hmotnosť batohu klesala.

Nehovoriac o tom, že mi tuniak išiel hore krkom. O dehydrovanej strave sme ešte ani nepočuli a teraz by som si aj na základe nadobudnutých skúsenosti jedlo nakombinovala úplne inak, oveľa pestrejšie.

Áno, dá sa nabaliť samozrejme aj bez akejkoľvek špeciálnej stravy a stravovať sa dokonca aj vyvážene a chutne. No keď si predstavím, že by som si každý večer po hodinách šliapania dopriala takéto jedlo, myslím, že hneď by sa mi na tej hrebeňovke „žilo lepšie“. Ak teda v budúcnosti absolvujem nejakú ďalšiu hrebeňovku, viacdňový pobyt v prírode alebo čokoľvek podobné, rozhodne si pribalím pár balíkov od Lyofood.

Okrem toho, dehydrovanú stravu sme si toto leto pribalili aj na naše výlety v Dolomitoch a v Rumunsku, kedy sme na pár dní „žili“ v aute. Nejedli sme to každý deň, skôr sme to mali ako takú núdzovku, keby náhodou. A veru nám to aj perfektne bodlo, keď sme sa po náročnej túre vrátili neskoro a poriadne unavení. Takáto rýchla večera bola v tom okamihu na nezaplatenie. Nielenže to bola príjemná zmena po cestovinách, ale ďalší obrovský bonus bol, že nebolo treba umývať riad!

Plusy

  • 100 % prírodné zloženie
  • nízka hmotnosť
  • malý objem
  • jednoduchá a rýchla príprava
  • praktický obal
  • vynikajúca chuť
  • vyvážené nutričné hodnoty (hlavne dostatok bielkovín v porcii)
  • možnosť jesť priamo z vrecka
  • možnosť vrecko znovu uzavrieť a jedlo dojesť neskôr
  • dlhá trvanlivosť

Mínusy

  • cena
  • pri konzumácii z časti nad uzáverom je potrebná poriadne dlhá lyžica, inak sa človek ľahko zašpiní (obal je však možné odtrhnúť aj pod záverom, s výnimkou polievok, a problém je vyriešený)


Zhrnutie

Keď to zhrniem, toto jedlo ma presvedčilo, že dehydrovaná strava dnes už môže byť nutrične hodnotná a chutná. Na to, že ide o sušené jedlo, ktoré znovu rehydratujeme, je chuť až prekvapivo dobrá.

Samozrejme, nie je to akoby sme si uvarili jedlo doma. No v prírode, na hrebeňovkách a rôznych trekoch je takéto jedlo proste luxus. Na všetkých jedlách najviac oceňujem zloženie, na ktorom mi záleží najviac. Jedlá sú chuťovo vyvážené a hlavne ľahko stráviteľné, čo pri rôznych športových výkonoch ocení každý.

Pokiaľ sa chce športovec po náročnom výkone poriadne najesť, potrebuje si dať minimálne polievku a hlavné jedlo, čo samozrejme niečo stojí. Koľko však dnes dáme za jedlo v reštaurácii? Myslím si, že ak je niekto niekde mimo civilizácie, 20 € nie je až tak veľa za plnohodnotné, vyvážené a navyše chutné dvojchodové menu. To kedy a či vôbec siahnuť po tomto type jedla, je samozrejme na osobnom zvážení každého.

Ponuka je pestrá a na výber je obrovské množstvo jedál z rôznych svetových kuchýň. Dostupné sú mäsové pokrmy, vegetariánske aj vegánske jedlá, takisto aj sušené ovocie. Celú ponuku jedál od Lyofood nájdeš na MTHIKER shope.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Aké termo zvoliť? Merino alebo syntetiku? Čo tak oboje v jednom kúsku?
Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Ak hľadáš čelovku na večerné tréningy, možno sa ti hodí práve tento podarený kúsok.
keyboard_arrow_up