Nástrahy decembrovej turistiky

V čom je zimná turistika špecifická? Na čo si dať pozor, aby sme sa z decembrovej turistiky vrátili zdraví a s plnohodnotnými zážitkami?

Tohtoročný december je síce bohatý na snehovú nádielku, ktorá praje zimným športom, no to ešte neznamená, že musíš vešať svoje turistické topánky na klinec. Áno, mnoho ľudí už vo veľkom začína skialpovať či bežkovať. Podmienky na tieto športy sú už relatívne prajné, predovšetkým vo vyšších nadmorských výškach a tatranských oblastiach.

Nie každý je však fanúšikom týchto zimných športových radovánok – sú ľudia, ktorí aj v zime uprednostňujú svoju zbožňovanú turistiku. Hoci aj v sťažených podmienkach, keďže zimná túra v snehu je omnoho náročnejšia ako tá bez neho. S akými nástrahami je potrebné počítať? A ako predchádzať prípadným rizikám? To sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch, tak pozorne čítaj

vysokohorské zimné výhľadyzasnežené Západné Tatry

Sneh, sneh a ešte raz sneh

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že akákoľvek turistická trasa, ktorá je pokrytá snehom, je omnoho náročnejšia a uberie oveľa viac energie. Preto by si mal na začiatku každej túry údaje na turistických smerovníkoch radšej prehodnotiť a k uvedenej časovej hodnote „prihodiť“ o pár minút (ak nie aj viac) navyše. Hovorím to z vlastnej skúsenosti, nakoľko aj mne minule trvala trasa z Bobroveckej Vápenice na Chatu pod Náružím o polhodinku dlhšie ako obvykle. A to všetko iba kvôli čerstvej pokrývke napadaného snehu.

turistické návleky a palicecesta na Chatu pod Náružím

Pomôcky, ktoré oceníš

Samozrejme, s tým súvisí aj nevyhnutnosť mať kvalitnú vysokú a nepremokavú obuv s vhodnou podrážkou. Veľkým pomocníkom sú aj turistické návleky na topánky, ktoré zabránia prenikaniu snehu dovnútra a udržia tvoje nohy v suchu, aj keď sa budeš brodiť hlbokými závejmi. Pozor, niektoré modely so suchým zipsom v prednej časti dokážu odrieť menej odolný materiál na legínach.

Do poriadneho snehu počas túry sa odporúčajú aj snežnice. Hoci nie sú medzi turistami u nás často používané, v snehu po kolená sa ti určite zídu. Na zľadovatelom povrchu určite oceníš aj „nesmeky“ - protišmykové návleky, turistické a retiazkové mačky či horolozecké mačky.

zimná krajinaBelianske Tatry v zime

Všetky spomínané pomôcky ti putovanie zimnou prírodou uľahčia a tvoj krok urobia omnoho istejším a efektívnejším. Ja osobne (nielen) v zime oceňujem aj turistické palice s vhodnými tanierikmi, ktoré mi výrazne zlepšujú stabilitu na nerovnom, klzkom či zasneženom povrchu. Ak sa však bavíme o vyššom leveli zimnej vysokohorskej turistiky, tak nezabúdaj ani na cepín.

chôdza v snežniciachŽiarske sedlo v zime

Cibuľové vrstvenie je alfou a omegou

Už naše mamy a staré mamy kládli dôraz na dostatočné cibuľové vrstvenie počas zimných aktivít. A veľmi dobre vedeli prečo. Vďaka tomuto vychytenému systému obliekania si udržíš príjemnú telesnú teplotu počas všetkých zimných túr aj v teplote pod nulou. Viac tenkých vrstiev nám totiž poskytne lepší tepelný komfort ako jedna hrubá. Pri vrstvení je vzduch zadržovaný medzi jednotlivými vrstvami a vzniknutá mikroklíma nás tak udržuje v teple. Základom sú tri vrstvy a správne zvolený, kvalitný materiál:
  1. vrstva: základná – odvádza pot z pokožky, preto si ju obliekame priamo na telo (funkčné termoprádlo zo syntetických alebo z prírodných materiálov, napr. ovčia vlna merino).
  2. vrstva: izolačná – plní funkciu izolácie od chladu a zabraňuje nežiadúcemu úniku tepla (priepustné materiály, fleece, mikrofleece…).
  3. vrstva: vrchná - ochrana pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami ako sú sneh, dážď a vietor (priedušnosť a vodeodolnosť zvoleného materiálu).

Kráľova hoľa v zime

Neraz vidieť aj v snehu čerstvé medvedie stopy...

Samozrejme, za slnečného bezveterného počasia si počas stúpania na vrchol vystačíš i s dvoma vrstvami. Iná vec je, keď si na vrchole či kráčaš po hrebeni, kde fúka riadny severák, tam sa zíde každá poriadna vrstva navyše.

Podobnú skúsenosť som zažila počas minuloročnej zimnej túry na Žiarske sedlo, kedy som podcenila oblečenie (...veď v doline bolo relatívne teplo, bezvetrie a slnečno ). Aké bolo moje prekvapenie, keď hore v sedle fúkal ľadový vietor a pocitová teplota sa razom znížila o desiatky stupňov. Ach, čo by som vtedy dala za teplučkú páperovú bundu… Odvtedy sa držím hesla: „Radšej niesť v batohu oblečenie navyše, ako ho potom neskôr márne postrádať“.

časové údaje na smerovníkoch v zime

Čo si zabaliť do turistického ruksaku?

Iste si si už všimol, že turistický batoh váži počas zimnej turistiky o niečo viac. Bodaj by nie, keď obsahuje toľko dôležitých vecí – okrem už spomínanej vrstvy na zateplenie navyše aj suchý termo nátelník, náhradné rukavice i ponožky, termosku s teplým čajom (veľmi dôležité), nejakú tú svačinu či energetické tyčinky, slnečné okuliare, čelovku, powerbanku, krém a balzam na pery s UV filtrom, lekárničku, mapu, vrecko na odpadky a mnoho iného.

Výbava závisí od konkrétneho terénu, náročnosti túry a počasia – inú výbavu si budeš niesť na dvojhodinovú nenáročnú túru a iné vybavenie budeš zasa potrebovať k zdolaniu náročnejšej trasy v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

turistika v Roháčoch

Nezabudni ani na telefón (s nabitou batériou a telefónnymi číslami pre prípad núdze), ktorý si radšej ulož na teplé miesto, napríklad medzi teplé oblečenie či do izolačného vrecúška. Niektorí skalní turisti si radi so sebou nosia aj plynový či liehový turistický varič, takže si môžu vychutnať šálku svojho obľúbeného čaju či teplej kávy v podstate kedykoľvek a kdekoľvek.

turistika v zimných Tatráchmedvedie stopy v snehu

Sleduj predpovede počasia i výstrahy

Pred každou túrou si nezabudni pozrieť predpoveď počasia pre danú lokalitu, pričom spozorni predovšetkým v prípade rôznych meteorologických výstrah. Ak na horách hlásia víchricu, husté sneženie so slabou viditeľnosťou či iné nepriaznivé javy, radšej ostaň doma – ten kopec ti nikam neujde, bude tam aj zajtra či o týždeň.

...vždy dopredu niekomu oznám, akú trasu sa chystáš absolvovať...
Pri plánovaní túry maj na pamäti fakt, že dni sú v decembri krátke, stmievať sa začína už okolo štvrtej hodiny poobede. Vyraz preto skoro ráno, aby si sa stihol do súmraku bezpečne vrátiť a pre každý prípad si vezmi so sebou i čelovku. Nikdy nevieš, kedy ju budeš neplánovane potrebovať.


Pravidelne a starostlivo sleduj aj stránku Horskej záchrannej služby, kde nájdeš aktuálne informácie o schodnosti turistických trás a horských chodníkov. V prípade zvýšeného lavínového nebezpečenstva sa radšej zriekni návštevy nebezpečných lokalít a, samozrejme, rešpektuj i sezónnu uzáveru určitých turistických chodníkov a tatranských štítov.

Hovorí sa, že medvedíky sa v tomto období ukladajú na svoj zimný spánok, no nemusí to byť pravidlo. Neraz vidieť aj v snehu čerstvé medvedie stopy, čo svedčí o skutočnosti, že aj v decembri musíš byť v tomto smere opatrný. Pamätám si minuloročný zimný prechod hrebeňom Spišskej Magury, kde bolo tých medvedích odtlačkov v snehu požehnane a nebolo mi veru všetko jedno.

K vodopádu SkokPredné Solisko v Tatrách

Bodka na záver

Decembrová turistika má svoje jedinečné čaro. V horách to vyzerá ako v zimnej rozprávke, príroda navôkol je pokrytá čistučkou bielou perinou, pod nohami ti vŕzga sneh a všade vládne ticho a pokoj. Takáto zimná idylka však neraz so sebou prináša aj isté nástrahy a riziká, ktoré je potrebné eliminovať.

Aj v zime platí turistické pravidlo – vždy dopredu niekomu (blízkemu či chatárovi) oznám, akú trasu sa chystáš absolvovať a aký je predpokladaný čas návratu, predovšetkým, ak sa na túru vydávaš osamote. Triezvo zhodnoť svoju fyzickú kondíciu a na základe toho si vyber trasu, ktorá najlepšie vyhovuje tvojim možnostiam.

V prípade potreby pouvažuj i nad náhradnými možnosťami trasy a zbytočne nepreceňuj ani svoje ambície. Iba tak si môžeš plnohodnotne vychutnať všetky krásy, ktoré ti príroda počas decembrovej turistiky ponúka.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
keyboard_arrow_up