Význam národných parkov

Výnimočná, krásna, jedinečná, osobitá, svojrázna... aj takto sa dá opísať príroda národných parkov na Slovensku. Prečo sú tieto územia tak výnimočné a prečo je potrebné ich chrániť?

Národný park má dve základné funkcie: ochrana prírody a vzdelávanie človeka spojené s jeho osobným zážitkom. Ochrana prírody je pomerne široký pojem, ktorý zahŕňa množstvo čiastkových oblastí, ktoré môžeme národným parkom chrániť. Či už je to ochrana významných rastlín, živočíchov, vtákov a ich hniezd, alebo geologicky výnimočného miesta (väčšinou na nižšej výmere), ale na úrovni rozsiahlych národných parkov ide hlavne o ochranu celistvých ekosystémov, či už lesných, vodných, skalných atď. a prírodných procesov odohrávajúcich sa v nich.

Veľká Fatra, Ostredok, Frčkov

Čo si predstaviť pod prírodným procesom?

Tak napríklad odumieranie dreva predstavuje obrovskú „živnú“ masu pre množstvo ďalších organizmov, ktoré vzídu práve z tohto odumierajúceho dreva. Ďalším z prírodných procesov je adaptácia, kedy sa organizmus učí prispôsobovať novým vzniknutým podmienkam, prípadne sa musí presunúť do novej oblasti, ktorá vyhovuje jeho životným potrebám.

Vysporiadanie sa daného ekosystému s povodňami alebo naopak suchami je ďalším z prírodných procesov, ktoré sa koniec-koncov týkajú aj nás. Takisto aj napr. zvládnutie kalamitnej situácie ekosystémom a následne vznik nového lesa.

Vysoké Tatry, Zbojnícka chata, Veľká Studená dolina

Zážitok a liek

Je pre mňa až fascinujúce, ako už len obyčajná prechádzka v prírode dokáže človeka nabudiť, povzbudiť, pookriať na duchu. Ako sa množstvo problémov stáva riešiteľnými a znesiteľnými... Celodenný, dokonca viacdenný pobyt v prírode je hotový balzam na dušu, počas ktorého problémy „sveta dole“ vlastne miznú a stávajú sa akosi bezpredmetnými.
Nech je naša civilizácia akokoľvek vyspelá, od prírody sme a budeme závislí vždy.


Pobyt v horách je niečo, z čoho nasledujúce dni „žijem“ a niečo, čo potom opäť plánujem a teším sa, až znova niekam vyrazím. Je to niečo posvätné, niečo, čo sa nezunuje a nech sa tam ocitneš kedykoľvek a akokoľvek často, vždy ťa to ťahá naspäť. Už len to musí byť dôvodom, prečo chcem tú prírodu chrániť.

Poloniny, Ruské sedlo, Starina

Aké sú objektívnejšie dôvody na ochranu?

Samozrejme, kvôli zachovaniu prírody pre budúcu generáciu, ale aj kvôli porozumeniu spomínaných prírodných procesov a koniec-koncov pre samých seba, pretože ak zničíme prírodu, zničíme vlastne seba.

Zachovanie biodiverzity je nevyhnutné, pretože celý svet je výsledkom krehkej rovnováhy medzi jednotlivými ekosystémami s množstvom druhov, a čo i len narušenie jedného systému má za následok reťazové ovplyvnenie ďalších ekosystémov.

Zádielska tiesňava, Zádielska planina, Slovenský kras
Nech je naša civilizácia akokoľvek vyspelá, od prírody sme a budeme závislí vždy. Je aj v našom záujme čo najviac porozumieť tomu, ako to v prírode funguje, aby sme mohli zlepšiť svoje nažívanie, ale aj ochranu pred prírodnými procesmi (u nás najčastejšie povodne).

Bohatá príroda na Slovensku

Slovensko patrí medzi maličké krajiny. Ale na to, aké je naše územie malé, prírodných krás je tu neúrekom. Každý si príde na svoje. Či „obyčajný“ peší turista, ktorému stačí „obyčajný“ les, človek bažiaci po výškach a štítoch, alebo turista, ktorý vyhľadáva hôľne pasáže plné nádherných horských lúk. A práve každý z našich národných parkov ponúka niečo iné.

Nízke Tatry, Rovienky, Lajštroch
Horolezci a vysokohorskí turisti majú svoju „mekku” určite vo Vysokých Tatrách, kde o túry na štíty alebo lezenia nie je núdza. Hôľne pasáže plné nádherných panoramatických výhľadov ponúkajú obe Fatry (Malá a Veľká) a Nízke Tatry. Slovenský raj ponúka úplne niečo iné, niečo, čo inde vo svete len tak nenájdeme – adrenalínové rokliny, viac či menej sprístupnené pomocou želiez, stúpačiek a rebríkov, plné vodopádov a kaskád.

Veľká Fatra, Ostredok
Úplne odlišné územie ponúka Slovenský kras. Turistika krasovými planinami navodzuje atmosféru úplne netradičného a zvláštneho územia. Podobné krasové planiny, ale vo vyšších nadmorských výškach nájdeme na Muránskej planine, z ktorej sa možno kochať pohľadmi na susedný NP – Nízke Tatry.

Národný park by mal byť symbolom čistoty, pokoja, ticha, divokej prírody...
Pieninský národný park zase ponúka netradičné bradlové územie s plavbou na pltiach v spojení s goralskými tradíciami. No a Poloniny sú úplne iné, než zvyšok našich národných parkov – „na kraji sveta“ ponúkajú detox a oddych od civilizácie. Každý z národných parkov má to svoje naj. Stačí si len vybrať a ísť.

Muránska planina, Muránsky hrad

Vzdelávanie v prírode? Áno!

Národný park by mal byť symbolom čistoty, pokoja, ticha, divokej prírody bez (alebo minimálnej) činnosti človeka. Nielen kvôli nášmu pozitívnemu zážitku odtiaľ, ale hlavne kvôli prebiehajúcim prírodným procesom.

Napríklad výdatné zrážky inak spracuje prirodzený les s porastom všetkého druhu s kvalitnou pôdou, než územie vyklčované, na ktorom dochádza k erózii a odnosu pôdy, a tým pádom k rýchlemu odtoku zrážok bez vsiakania s následným povodniam. Takisto adaptácia prebehne lepšie na väčšom území, pretože sa organizmy majú kam presunúť (napr. kvôli zvyšujúcej sa priemernej teplote vzduchu).

Pieniny, Šľachovky, Wysoki Wierch, Lesnické sedlo
Druhý význam národného parku je návšteva ľudí spojená s ich vzdelávaním. Len človek, ktorý si odnáša intenzívny zážitok a porozumenie, bude chcieť chrániť to, odkiaľ sa vrátil. Nemôžeme chrániť niečo, čo vôbec nepoznáme. Na to nám slúžia nielen informačné materiály v podobe brožúrok, letákov, náučných chodníkov a náučných tabúľ, ale v poslednej dobe aj sprievodcovstvo. Ide o ľudí, ktorí ti ukážu pobyt v prírode v inom svetle. Dokážu upriamiť tvoju pozornosť na veci, ktoré by si nepovažoval za atraktívne alebo by si si ich ani nevšimol.

Slovenský raj, Sokolia dolina, Vyšný vodopádSlovenský raj, Veľký Sokol, Rothova roklina

Môže národný park pomôcť regiónu?

Národný park symbolizuje niečo výnimočné, niečo pekné, čo určite láka turistov, plánujúcich si svoje výlety. Ak región staví na kvalitnú infraštruktúru nielen v rámci parkovísk, ale aj kvalitných reštaurácií, ubytovacích zariadení, domácich regionálnych produktov, môže sa daný región stať každoročným magnetom pre návštevníkov a pretransformovať svoje zameranie hospodárstva.

Vysoké Tatry, Veľká Studená dolina, Vareškové pleso
Pekným príkladom je národný park Muránska planina, ktorý v priebehu pár rokov prešiel premenou a každoročne láka viac a viac návštevníkov, ktorí sem prichádzajú. V súčasnosti už takmer každý počul o sysľovisku, ktoré sa nachádza práve na Muránskej planine.

Malé roztomilé zvieratká sem každoročne chodí pozerať množstvo návštevníkov (hlavne s deťmi), dokonca počas sezóny tu premáva sysľobus, svoje ubytovacie služby ponúka penzión, ktorý má v názve spomínané zvieratko, pečiatku regionálneho produktu Gemer-Malohont získali vynikajúce muránske buchty, ktoré odporúčam všetkými desiatimi, a, samozrejme, krásy netreba odoprieť ani jednému z najvyššie položených zrúcanín na Slovensku – Muránskemu hradu, ktorý sa vyníma priamo nad sysľoviskom. Všetky tieto lokality a produkty pomáhajú vyžiť odľahlému regiónu, akým okolie Muráňa určite je.

Malá Fatra, Pekelník

Ťažba vs. prírodný turizmus

Transformáciou prechádza aj národný park Poloniny, kde výrazne kritizovaná intenzívna ťažba v doline Zbojského potoka ustala a národný park má ambície vydať sa cestou prírodného turizmu. Potenciál je v tomto území obrovský. Len ho uchytiť a rozvíjať. Práve sa pracuje na vybudovaní, resp. rekonštrukcii cyklochodníka Poloniny trail, ktorý sem má prilákať ďalších turistov. Rozvíja sa taktiež sprievodcovstvo, vďaka ktorému môžeš pozorovať divoké zvieratá alebo nočnú oblohu, keďže sa tu nachádza najtmavšia obloha v rámci Slovenska. To všetko v sprievode odborníkov, ktorí ti radi ukážu a vysvetlia veci, nad ktorými by si sa sám možno ani len nepozastavil.

Vysoké Tatry, Popradské pleso
To, že prírodu si máme chrániť, sa učíme už na základnej škole, ale nie je na škodu občas si pripomenúť prečo vlastne. To bola len hŕstka dôvodov na ochranu prírody. A čo ty? Z akého dôvodu pociťuješ potrebu ochraňovať prírodu? Podeľ sa s nami so svojimi myšlienkami v komentároch.
Zdroj fotografií: Andrej Šuty
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Dnes, 1. februára 2024, oslavuje MTHIKER 3. narodeniny. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa to celé začalo a v závere si môžeš s nami aj zasúťažiť.
keyboard_arrow_up