Trailový beh v zime a snehu

Ako zvládnuť beh, keď vonku fúka, sneží, mrzne a šmýka sa? Akú trasu zvoliť a čo si pribaliť?

Mnohí v zime vyradia beh zo svojho programu. Či už preto, lebo nezvládajú chlad, majú pocit, že telo potrebuje oddych alebo aj preto, že snehová prikrývka z bežeckých terénov spraví lyžiarske. Najčastejším dôvodom je však strach, že ak dýchame studený vzduch, ochorieme.

Niekoľko zím som beh limitovala na minimum, pretože som primárne chcela skialpovať. Rozbehnutie po zime ale trvalo niekoľko týždňov. Nohy akoby zabudli na ten druh pohybu a z prvých ťažších behov som sa liečila niekoľko dní. Pochopila som, že ak má človek v lete pretekové ciele, musí behávať aj v zime.


V rôznych častiach Slovenska sa behá rôzne

Aké máme podmienky na beh závisí od viacerých faktorov a jedným z nich je klimatické pásmo. Kým v nížinách ľudia neprichádzajú so snehom do kontaktu často a v posledných zimách naozaj minimálne, ľudia v horách a podhoriach musia takmer celú zimu improvizovať. Zimný trailový beh môže byť úplne ideálny, ale aj úplne neideálny, podmienky sa dokážu zmeniť zo dňa na deň.


Zimný beh vyčerpáva oveľa viac, energiu a tekutiny treba dopĺňať.
Samozrejme, človek sa vie priprieť a silovo sa predierať aj cez nový hlboký alebo prehnitý mokrý sneh, čo vôbec nie je zlé na posilňovanie nôh. Ale ak si chcete aj dobre zabehať, vyžaduje si to určité plánovanie, zladiť sa s počasím a podmienkami, nájsť správnu výbavu. Ja sa s vami podelím o svoje skúsenosti zo zimných behov v Tatrách.



Čo si v zime pribaliť do bežeckej vesty?

Čo si obliecť na seba je samo o sebe veľká téma, no pri dlhších behoch netreba zabúdať na bežeckú vestu s výbavou. Pribaliť si treba určite bundu a náhradné doplnky oblečenia podľa toho, v ktorej časti tela najviac trpíme. Niečo na doplnenie energie.

V zime sa počas behu stravujem minimálne aj kvôli tomu, že mám problém s omŕzaním rúk a dokáže ma vyčerpať aj otvorenie obalu tyčinky. Ďalej preto, že nájsť niečo, čo si udrží konzistenciu a nestvrdne, nie je ľahké. Všeobecne mám menší pocit hladu a smädu, ale treba byť v tomto viac disciplinovaný. Zimný beh vyčerpáva oveľa viac, energiu a tekutiny treba dopĺňať (počas pretekov platí dvojnásobne). Telo ich skrátka potrebuje.


Dlhšie som bojovala s pitím, voda sa rýchlo podchladí, sosák na fľaške zamŕzal, vraj treba vodu z neho vyfúknuť. To som už nestihla otestovať, lebo som objavila termo soft flask, ktorá má náustok a dvojplášťovú izoláciu a tento problém vyriešila. Do soft fľašiek možno dopĺňať aj horúcu vodu, ale len do teploty 60 °C. Camel bag v zime neodporúčam, len ak by mal obalenú hadičku. Ak je to možné, majte fľašky čo najbližšie k telu a vestu pod bundou, nebudú toľko vystavené vplyvom zimy.


Ďalej odporúčam pribaliť bežecké mačky. Plne nabitý mobil. Čelovku. A v závislosti od terénu a vzdialenosti aj paličky. Môžu byť dobrým pomocníkom na udržanie rovnováhy, pomôžu v stúpaní. Zaobstarajte si k paličkám tanieriky do snehu, inak sa budú prepadať a budú viac na príťaž, ako pomôžu.

Chodníky vhodné na beh

V zime platí pravidlo utlačených chodníkov. Čím viac chodcov a turistov po chodníku prejde, tým je tvrdší a na beh lepší. Na takomto podklade si vieme zlepšiť svoj PR (personal record), pustiť rýchlejšie zbeh, lebo nemusíme zápasiť s nerovnosťami. V inom type snehu si svoj PR naopak môžeme výrazne zhoršiť. Bez dobrej podrážky to môže podšmykovať. V mäkšom snehu sa nohy vykrúcajú a nie sú vôbec „responsive“.


Po čerstvom výdatnom snežení by som beh odložila minimálne obdeň.
V žiadnom prípade, prosím, nebežte po lákavej vyjazdenej stope od lyží.
Okrem zbytočnej námahy hlboké stopy celý chodník znehodnotia a zostanú v ňom diery, z čoho sa napokon neteší nikto. Ak nový sneh napadol na ľadový povrch, treba byť viac opatrný, nevieme, na čo stúpame. Pozor aj na povrchovú kôrku, ktorá sa nepríjemne prepadáva.


Pozitívom snehu je, že dokáže z asfaltky spraviť trail, čo znamená, že máme viac trás. Je fajn mať na trase bod, ktorý môže ponúknuť útočisko. Keď napríklad začneme omŕzať a nezvládame sa priobliecť. Keď si chceme dať teplý čaj alebo sa občerstviť.


Moje NAJ tatranské traily

Aké trasy by som odporučila tým, ktorí si chcú zabehať v zime v Tatrách? Moja obľúbená trasa zo Smokovca je chodník na Hrebienok (po turistickej značke aj ceste), prípadne až na Zamkovského chatu, prejde tu v zime najviac turistov. Boli ste už na Peknej vyhliadke? Ďalšou výbornou trasou je Sliezsky dom po ceste z Tatranskej Polianky. Chata pri Zelenom plese. Popradské pleso po asfaltke. Ak chcem niečo rovinatejšie, tak zo Smokovca do Lomnice. Okolo Štrbského plesa. Pekné chodníky ponúka aj mestská časť Popradu Kvetnica.


Ktorúkoľvek trasu si vyberiete, či už v Tatrách, alebo inde, myslite na to, že okrem nás bežcov sa po nej pohybujú aj turisti, skialpinisti a bežkári. A nechceme si liezť do stopy. V žiadnom prípade, prosím, nebežte po lákavej vyjazdenej stope od lyží, škody pre bežkárov a skialpinistov môžu byť dlhodobé a nezvratné.


Myslite aj na to, že málo frekventované chodníky nemusia byť prešliapané. Aj dôverne známe miesta sa môžu zmeniť na planinu, kde ste stratení. Osobne mám túto skúsenosť z behu z chaty Plesnivec cez Veľké Biele Pleso na Zelené pleso, kedy som sa musela predrať kosodrevinou a zabárať po stehná do snehu, aby som na Brnčalku vôbec trafila.

Tak ako v lete aj v zime sa s pribúdajúcou nadmorskou výškou menia podmienky a tie zimné zmeny sú oveľa viac kruté, lebo sa netýkajú len ovzdušia, ale aj povrchu.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
ksulka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako sa obliecť na beh v zime?

Ako sa obliecť na beh v zime?

Beh v zime má svoje špecifiká a jedným z nich je obliekanie. I keď si zimný beh vyžaduje dôkladnejšiu prípravu, rozhodne to nie je dôvod odkladať ho až na jar. Čo si teda dať na seba, aby sme sa cítili komfortne?
Video: Beh v zime - výber oblečenia

Video: Beh v zime - výber oblečenia

Aké oblečenie je vhodné na beh v zimnom období? Pozrime sa na šikovné tipy.
Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Od nevinného behu cez beh z povinnosti až po bežeckú vášeň.
keyboard_arrow_up