Test: Devold Tuvegga - obojstranné termo, ktoré hreje aj dýcha

Obojstranné merino, ktoré z jednej strany viac hreje a z druhej strany lepšie odvádza pot. Je to skutočný univerzál?

Vždy ma dokáže zaujať oblečenie, ktoré je „multifunkčné” a použiteľné na rôzne aktivity. Niekedy som počas zimy iba lyžoval a neriešil som vrstvenie a podobné problémy. S pribúdajúcimi rokmi sa moje aktivity postupne nabaľovali a ruka v ruke s tým sa v mojom šatníku objavovali aj rôzne kúsky oblečenia, najmä na intenzívnejšie aktivity.

Roky som ako základnú vrstvu používal najmä oblečenie zo syntetických materiálov a merino som prehliadal. Prišiel čas na zmenu. „Hm, ale ktorú termobielizeň si na moje aktivity vybrať?“ Skialp, bežky, beh, turistika - to je celkom slušná škála zimných aktivít. Nakoniec moja voľba padla na model Tuvegga, ktorá by mala všetky tieto športy pokryť. V článku sa dozviete, ako dopadol dlhodobý test tejto termobielizne, ktorá z jednej strany viac izoluje a z druhej strany lepšie odvádza pot.

Skialp v Žiarskej doline

Ako to obojstranné merino vlastne funguje?

Celý „wau efekt“ spočíva v kombinácii overených úpletov, ktoré sú využité na 100 % v miestach, kde ich človek najviac potrebuje. Ide o kombináciu klasického rebrovaného úpletu, 3D úpletu a sieťovaného wool Mesh úpletu. Už na začiatku prezradím, že rozmiestnenie úpletov je na tričku veľmi dobre rozvrhnuté a pri aktivite bolo cítiť ich zmysel a logické umiestnenie. Hlavná výhoda spočíva v prevrátení 3D úpletu, čím docielite rôzne termoizolačné vlastnosti.

Devold TuveggaDevold Tuvegga recenzia

Samozrejme, spomenutý 3D úplet nie je všade, ale iba v častiach, kde býva najviac zima, teda v oblasti hrudníka, vrchnej časti paží a bokov pri tričku a pri spodkoch to je najmä v oblasti stehien a kolien. 3D úplet sa skladá z hladkej a rebrovanej časti - pásikov. Laicky povedané to funguje takto:
... nikdy som v termobielizni nezažil taký pocit pohodlia, ako pri tejto.
  • Keď budú pásiky na strane pokožky a hladká časť von, vytvoria sa medzi nimi a pokožkou vzduchové kapsy, ktoré udržia viac vzduchu a zvýšia tepelný komfort. (foto vľavo)
  • Pri obrátení termobielizne tak, že bude hladká časť na pokožke a pásiky von, sa docieli veľmi rýchle odparovanie potu. (foto vpravo)

Devold Tuvegga reviewDevold Tuvegga

Okrem tohto úpletu netreba zabudnúť ani na ďalšie dva úplety. Klasický rebrovaný úplet (inak povedané klasické merino) je na tričku použitý v oblasti brucha, spodnej strany rúk a chrbta. Pri spodkoch to je zase v oblasti rozkroku a predkolenia. Sieťovaný úplet sa zas nachádza na miestach, kde sa najviac potíme, teda na vrchnej časti chrbta a v podpazuší. Na spodkoch sa zase nachádza len v zadnej časti pod kolenami.

Devold Tuvegga funkčná bielizeňDevold Tuvegga

Sedí to na tele dobre? A čo veľkosť?

Nuž, to je vždy otázka a očakávanie, či termobielizeň sadne a či bude pohodlná. Tričko aj spodky na telo pekne sadnú, sú elastické, priliehavé, ale vôbec nie príliš kompresné. Výsledok je, že tento model príjemne obopne telo, pričom si zachováva maximálnu pohodlnosť. Musím povedať, že nikdy som v termobielizni nezažil taký pocit pohodlia, ako pri tejto. Myslím, že mnohí, ktorí nejakú termobielizeň od Devoldu vlastnia, mi dajú za pravdu.

Jediný problém nastal u mňa pri výbere veľkosti. Pôvodne som si na moju výšku 178 cm objednal veľkosť S. Tričko mi sadlo parádne, no spodky boli príliš tesné. Tie som vymenil za veľkosť M, ktorá mi sadla akurát.

Devold Tuvegga
Na tričku sa mi páčia predĺžené rukávy s dierou na palec. Okrem toho má tričko predĺžený strih, pekne obopne aj spodnú časť chrbta. Nikdy sa mi nestalo, že by sa mi tričko vyťahovalo spod nohavíc a bola mi zima na kríže. Otvor na krk má akurátny rozmer avšak neprilieha až na doraz, čo mi vyhovuje. Na spodkoch sa mi páči, že sú predĺžené až k členkom. V oblasti pásu sedia príjemne a nič sa nevyhŕňa.

Devold TuveggaDevold Tuvegga recenzia

Rôzne podmienky Tuveggu poriadne preverili

Tričko a spodky Tuvega som prevetral vo všetkých športoch, ktoré mi sú srdcu blízke. Pár info na úvod tejto kapitoly. Nie všade som používal tričko a spodky súčasne.

Konkrétne pri bežkách a behu som mal na sebe iba tričko a zase pri skialpe a turistike som mal na sebe oba kúsky. Vždy som mal na sebe tričko ako základnú vrstvu, na ktorej som mal druhú vrstvu. Keďže robím hlavne intenzívne aktivity, mal som oveľa viac tričko a spodky obrátené na „priedušnej strane”. Na turistike som mal tričko párkrát obrátené aj na „teplejšej strane”.

Devold Tuvegga testDevold Tuvegga

Priedušnosť a odvod potu

Toto je prvá vec, ktorá ma na terme zaujímala. Výsledok je, že pri vysoko intenzívnych aktivitách si tento model poradil s odvodom potu veľmi dobre. Tričko som dokázal prepotiť takmer vždy, ale nikdy som nemal pocit, že by bolo totálne mokré. Vlhkosť sa pekne odparila do trička a druhej vrstvy, pričom ma tričko príjemne hrialo a ja som nikdy nepociťoval chlad.

Príjemne ma prekvapilo, že termooblečenie dokáže pomerne rýchlo vyschnúť. Po 1,5 hodinovom výšľape na Chopok som mal tričko celkom prepotené, keď som prišiel na chatu a dal si obed, cítil som, že z polovice uschlo. Keď som dolyžoval k autu, tričko bolo pomerne suché.

Devold Tuvegga test

Zápach

Jednotlivé úplety sú zo 100 % merino vlny, akurát v 3D úplete je použitých 99 % merino vlny a 1 % elastanu kvôli tomu, aby bolo oblečenie pružné. Práve vďaka čisto prírodnému zloženiu si termo zachováva výborné termoizolačné vlastnosti ako hrejivosť a bránenie rozmnožovaniu baktérií, čo spôsobuje, že aj po viacnásobnom použití vôbec nezapácha. Celý týždeň najrôznejších aktivít od bežiek cez beh a skialp, ktoré tričko aj spodky poriadne prepotili… A výsledok? Tričko vôbec nezapáchalo, ale čo je najdôležitejšie, stále sa na pokožke príjemne nosilo.

Dnes dokáže v zápachu merino vlne pomerne slušne konkurovať aj kvalitné syntetické termooblečenie, ale po viacerých náročných aktivitách už nie je až tak pohodlné na holú pokožku, ako vlnené oblečenie. Po týždni som tričko aj spodky vypral, ale verím, že v prípade potreby by v pohode zvládli bez prania aj dlhé dobrodružstvá v prírode.

Devold Tuvegga

Hrejivosť

Osobne aj keď idem na túru, vždy idem intenzívnejším tempom a prioritne používam priedušnejšiu stranu, ale schválne som vyskúšal zopárkrát v tričku športovať na hrejivejšej strane. Bolo cítiť, že je v ňom oveľa teplejšie.

Jeden z najväčších benefitov, ktoré som pri každej jednej aktivite vnímal, bolo extrémne pohodlie.
Najviac som hrejivosť cítil pri skialpe, kedy som spotený vyšiel na vrchol a tam som si prehodil tričko z priedušnej strany na hrejivejšiu a na to som si dal páperku. Tričko síce bolo vlhké, ale nie totálne mokré. Po následnom rozhýbaní som sa pri pohybe cítil veľmi komfortne a bolo cítiť, ako vlna príjemne hreje. Tričko by som sa vôbec nebál zobrať na celodennú lyžovačku. Myslím, že hrejivejšia strana by mne osobne na túto „menej intenzívnu aktivitu“ vyhovovala.

Nosenie trička bez druhej vrstvy

Vďaka tomu, že tričko je vyrobené z rôznych úpletov, tak je veľmi priedušné. Oblasť krku je tiež viac otvorená. Pri skialpe v peknom počasí a bezvetrí som si druhú vrstvu dal dole, ale pri menšom vetre som pociťoval, že to nie je ono a nasadil som druhú vrstvu. Kto chce pri skialpe šliapať v prvej vrstve, za zváženie stojí zaobstarať si mikinu Tuvegga, v ktorej je krk pekne chránený.

Devold TuveggaDevold Tuvegga review

Celkové dojmy

Tričko a spodky som nosil na každú jednu aktivitu, ktorú som počas tejto zimy robil. Počas môjho testovania som navnímal pár postrehov, ktoré sa mi na terme veľmi páčili. Jeden z najväčších benefitov, ktoré som pri každej jednej aktivite vnímal, bolo extrémne pohodlie. Nikdy som nemal pohodlnejšie oblečenie. Faktom je, že v merine som pomerne nováčik, takže možno preto ma to takto nadchlo.

Druhým benefitom je, že tričko je vhodné na intenzívne, ale aj menej intenzívne aktivity. Môžem povedať, že tričko veľmi dobre odvádza vlhkosť a tiež izoluje aj keď som mal na sebe „priedušnejšiu časť”. V prípade otočenia na hrejivejšiu časť je tričko vhodné na menej intenzívne aktivity, napríklad lyžovanie. Posledným benefitom je, že aj po viacdňovom používaní nič nesmrdí, vďaka tomu je vhodné na rôzne viacdňové dobrodružné výpravy, kedy chceme šetriť v batohu miesto.

Plusy

  • obojstrannosť - široké využitie na rôzne aktivity
  • vysoké pohodlie pri pohybe
  • rýchle odvádzanie vlhkosti
  • nezapácha

Mínusy

  • nenašiel som

Tričko a spodky Devold Tuvegaa zaraďujem medzi top kúsky oblečenia, ktoré sa veľmi podarili. Nájdete ich na našom MTHIKER shope s cenou okolo 120 - 130 €.

Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Aké termo zvoliť? Merino alebo syntetiku? Čo tak oboje v jednom kúsku?
Devold - nie úplne obyčajné merino

Devold - nie úplne obyčajné merino

Aké sú vlastnosti merino vlny a hodí sa vôbec na outdoorové aktivity? Čo všetko je za procesom výroby oblečenia od značky Devold?
Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Ako dopadla moja prvá skúsenosť s prírodným materiálom z produkcie talianskej značky Karpos v podobe termo trička?
keyboard_arrow_up