Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!

Asi nikomu netreba zvlášť predstavovať populárne lyžiarske stredisko na úpätí pohoria Spišská Magura. Na začiatok je vhodné upozorniť, že v tomto rezorte si ostrieľaní vysokohorskí skialpinisti s najväčšou pravdepodobnosťou na svoje neprídu.

Trať je tu pomerne jednoduchá a je šitá predovšetkým pre potreby ľudí, ktorí so skialpami ešte len začínajú, resp. pre menej náročných či rekreačných skitouringových turistov. Na druhej strane však disponuje podmanivými výhľadmi na snehom pokryté majestátne štíty Belianskych Tatier, ktoré očaria každého milovníka zimných športov.

Belianske Tatry

Stará známa Bachledka

V jedno mrazivé januárové ráno prichádzame na centrálne parkovisko do Bachledovej doliny, kde plánujeme preskúmať svahy miestneho strediska, tentokrát na skialpových lyžiach. Na začiatku máme trochu problémy s orientáciou, preto sa pýtame jedného z vlekárov na trasu. Ten nás pohotovo naviguje k Aprés Ski reštaurácii La Gamba, kde sa začína oficiálna výstupová trasa, ktorá je značená žltým značením v teréne i na mape.

Nasadzujeme si skialpový výstroj a už sa aj vydávame po pravej strane zjazdovky smerom nahor. Výstup vedie po okraji trate iba chvíľu, v neskorších úsekoch je to už mimo zjazdovku. Na vrchole Spišskej Magury by sme podľa plánu mali byť za necelú polhodinku rezkého šliapania, čo sa nám zakrátko aj potvrdí…

stúpanie po zjazdovke, skitouring v Bachledkeskitouring v Bachledke

Naprieč hrebeňom Spišskej Magury

Ani sa nenazdáme a už stojíme na hrebeni pri nemenej známom Chodníku korunami stromov, čo sa považuje za najvyšší bod dnešnej trasy. Hrebeňom Spišskej Magury prechádza zároveň aj bežkárska trať do Ždiaru či na Príslop v celkovej dĺžke až 20 kilometrov, ktorú však môžeš absolvovať aj peši.

pod vrcholnou stanicou lanovkystúpanie nahor, skitouring v Bachledke

My sa rozhodneme zlyžovať si to ešte aj na druhú stranu – do strediska Ski Jezersko, kde si dávame zaslúžené občerstvenie a čaj na zahriatie. Na pásoch sa vydávame opäť na vrchol Spišskej Magury, tentokrát už z opačnej strany.

zjazdovka v Bachledkeskitouring v Bachledke

... nakoľko sa nachádzaš zároveň na území TANAP-u i PIENAP-u, dodržiavaj ich návštevný poriadok, pokyny HZS a biely kódex strediska.
Medzičasom sa už slnko pomaly ukrylo za štíty Belianskych Tatier a nás na vrcholnej stanici lanovky čaká neskutočné nebeské divadlo – lentikulárny mrak, ktorý sa v kombinácii so zapadajúcim slnkom sfarbil do prekrásnej červeno-žltej farby a nádhere tak kontrastoval s fialovým horizontom. Aká nádhera! Týmto neobyčajným atmosférickým divadlom sa ešte kocháme (ako za odmenu) aj počas následného zjazdu do údolnej stanice v Bachledke. Krajšiu rozlúčku s dnešným skitouringovým dňom sme si ani nemohli priať.

Chodník korunami stromovmapa strediska

Skialpová výzva v Bachledke

Priamo v stredisku sme sa navyše dozvedeli o skialpovej výzve, ktorej sa v tomto lyžiarskom stredisku môžeš zúčastniť a zmerať si tak sily s ostatnými športovými nadšencami. Pravidlá sú veľmi jednoduché, stačí si iba stiahnuť a zaregistrovať sa do aplikácie STRAVA, vyhľadať si účet Bachledka Ski&Sun, ďalej kliknúť na výzvu a odštartovať sa. Následne bude tvoj čas s tvojou trasou zaznamenaný v aplikácii a porovnaný s ostatnými účastníkmi.

hrebeň Spišskej MaguryJezersko

Súťaž sa, samozrejme, delí na mužskú a ženskú kategóriu a víťazom bude osoba, ktorá dosiahne najkratší čas v každej kategórii. Môžeš tak urobiť niečo pre svoje zdravie, porovnať svoj výkon s ostatnými a ako bonus zároveň vyhrať na týždeň elektrické vozidlo. Pozor, súťaž trvá od 23. januára do 29. februára 2024, tak nepremeškaj túto jedinečnú šancu.

stúpanie z Jezerska

Pravidlá pre skialpinistov

Každé lyžiarske stredisko má stanovené svoje vlastné pravidlá v prevádzkovom poriadku, ktoré ty, ako skialpinista, musíš ovládať a následne i poctivo dodržiavať. Skialp je v Bachledke možné vykonávať od začiatku lyžiarskej sezóny do konca lyžiarskej sezóny v čase od 09:00 do 16:00. Po tomto čase sú zjazdovky uzatvorené kvôli hroziacemu nebezpečenstvu kolízie s káblami snežných diel a strojov upravujúcich trate, preto je pohyb po trati mimo prevádzkových hodín strediska prísne zakázaný.

Odmenou ti budú priam magické výhľady na protiľahlé Belianske Tatry...
Vystupuj iba po vytýčenej výstupovej trase za sebou (nie vedľa seba) po okraji zjazdovky, resp. za jej hranicou a venuj zvýšenú pozornosť pohybu lyžiarov, terénnym nástrahám a križovaniam zjazdoviek. Nevstupuj na uzavreté zjazdovky a nakoľko sa nachádzaš zároveň na území TANAP-u i PIENAP-u, dodržiavaj ich návštevný poriadok, pokyny HZS a biely kódex strediska.

lentikulárny mrak nad Tatrami

Bodka na záver

Skitouring, šport, ktorý v posledných rokoch nabral na popularite, môžeš praktizovať aj v Bachledke. Priprav sa však na to, že skialpová trasa je tu ozaj nenáročná a zvládne ju i začiatočník či menej skúsený skialpinista. Samozrejme, ani v Bachledke netreba nič podceniť a dodržiavať stanovené pravidlá, sledovať predpoveď počasia a prispôsobiť tomu i oblečenie.

nebeské divadlo, skitouring v Bachledkeskitouring v Bachledke

Odmenou ti budú priam magické výhľady na protiľahlé Belianske Tatry a ktovie, možno sa ti pošťastí zahliadnuť nejaký ten lentikulárny mrak či rovno vyhrať prvé miesto v skialpovej výzve. A ak aj nie, úplne ti postačí dobrý pocit zo seba a svojho športového výkonu na zasnežených svahoch Spišskej Magury.

Zhrnutie

  • Názov: Bachledova dolina – Spišská Magura
  • Lokalita: Spišská Magura (Ždiar – Bachledova dolina)
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 2 hodiny
  • Vhodné pre deti: áno (možnosť skrátenia trasy)
  • Parametre: 5,5 km/508 m
  • Typ: nenáročná skialpová túra príjemným terénom s panoramatickými výhľadmi
  • Možnosť parkovania/spoje: na centrálnom parkovisku v Bachledke/autobusová linka Poprad – Tatranská Javorina, Lysá Poľana
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Tak ako každá tatranská stena a tatranský vrchol majú svoje príbehy, aj žľaby si píšu tie svoje. A tie najkrajšie píšu o legendárnom prašane, ktorý nie je lavinózny a bezpečne ťa pustí na vrchol a potom aj z neho.
Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.
keyboard_arrow_up